Annonce:
Annonce:

Pels-legende rørt til tårer: Virkelig, virkelig, virkelig trist

Den pensionerede direktør for Kopenhagen Fur Torben Nielsen har været med til at hive den danske minkbranchen op blandt verdens bedste. Nu er det slut: - Chokerende, lyder det fra manden selv

Statsminister Mette Frederiksen gider ikke gå detaljer med regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark.
Annonce:
Følg Samfund

Gennem 23 år var Torben Nielsen adm. direktør for Dansk Pelsavlerforening og dets auktionshus Kopenhagen Fur, indtil han i 2016 stoppede.

Blodrøde tal: Det går elendigt for mink-branchen

Han har hevet branchenigennem opture, nedture og mediemøllen, der blandt andet bød på en længerevarende krig med TV2's operation X i 2009, da programmet afslørede dårlige forhold hos dyrene.

Det er historie
Torsdag aften blev det så blevet officielt: Kopenhagen Fur lukker med årets udgang. Og spørger man Torben Nielsen er Dansk Pelsdyravlerforening også historie:

Jesper skal slå 20.000 dyr ihjel: Et chok

- Det er væk. Det er historie. Al den ekspertise og alt det fantastiske samarbejde i udlandet er væk, væk, væk. Det er så trist.

- Det er sjældent, at vokse mænd som mig skal tørre tårerne væk. Men det har jeg gjort, siger han efterfulgt af en lang pause.

Annonce:

Torben Nielsen har været ramt af kræft, og egentlig skulle han have trukket sig som direktør i 2015. Men hans afløser holdt kun kort på posten, og derfor måtte Torben Nielsen trods sygdom træde til igen, og blev først pensioneret i 2016, hvor Jesper Uggerhøj overtog. Han blev siden afløst af Jesper Lauge Christensen, der i aften har meddelt Kopenhagen Furs endeligt. Han har med andre ord været helt afgørende for den succes, som den danske minkbranche har skabt på verdensplan.

Men han har også deltaget i samfundsdebatten:

Chokerende
Han har været med til at stifte den liberale tænketank Cepos. Han har som venstremand blandet sig i formandsopgøret i Venstre, og generelt har han benhårdt styret pelsbranchen gennem modstand fra politikere og aktivister. Men denne krise kunne han ikke afværge. Han kan ikke skjule, hvor ondt det gør. Og han kan slet ikke skjule sin harme over for regeringens beslutning om at slå alle danske mink ned uden lovhjemmel; endnu mindre kan han skjule sin harme over, at regeringen ikke slog koldt vand i blodet:

- Det er så chokerende, at regeringen har vendt ryggen til samarbejdet med netop den gruppe, som regeringen er meget fokuserede på: Nemlig alle dem, som ikke er begavet med en stor uddannelse, men som alligevel har klaret sig, og som endda har været en del af verdenseliten.

Danske minkavlere om aflivning af alle dyr: - Katastrofe

Annonce:

- Jeg mener slet ikke, at det handler om, hvorvidt man kan lide minkavl eller ej. Det handler om at passe på hinanden, og at behandle hinanden med respekt. Og jeg synes ikke, at Mette Frederiksen passer på pelsdyravlerne eller behandler dem med respekt.

- Det er totalt forfærdeligt. Chokerende. Jeg kan næsten ikke finde ord. Det er meget sørgeligt og trist. Det er virkelig, virkelig, virkelig trist, siger han.

Mette F.: - Det er nødvendigt at aflive alle mink i Danmark

Han mener, at hele er en udløber af, at regeringen fik øget sin magt på grund af pandemien:

- Jeg håber, at de store omkostninger - både menneskeligt og økonomisk - betyder, at folketinget aldrig igen afgiver magten til en regering.

- Man skal ikke give mennesker magt, hvis de ikke kan kontrollere den.

TIDSLINJE: Mette og Mogens' mink-zigzag

Siden juni har coronasmitten blandt mink taget fart, mens regeringen har skiftet strategi flere gange.

Tirsdag vil regeringen fremsætte et lovforslag, som skal give myndighederne hjemmel til at aflive både coronasyge og raske mink i Danmark.

Det sker, efter at coronavirus siden juni har spredt sig fra en enkelt minkfarm i Nordjylland til i alt 229 af landets over 1000 farme i flere dele af landet.

Her kan du få overblik over sagen om coronasmitte blandt danske mink:

* 17. juni: Der bliver for første gang konstateret coronasmitte hos mink i en besætning i Hjørring. Dyrene bliver ud fra et forsigtighedsprincip aflivet.

* 19. juni: Statens Serum Institut bekræfter, at den coronavirus, der er fundet på minkfarmen i Hjørring, er den samme, som der er fundet hos minkavlere og coronasmittede på et lokalt plejehjem.

* 20. juni: Der konstateres coronasmitte på endnu en minkfarm i Nordjylland Minkene aflives.

* 1. juli: Der konstateres coronavirus på en tredje nordjysk minkfarm, hvor dyrene aflives.

* 7. juli: Regeringen ændrer strategi og beslutter, at smittede minkbesætninger ikke skal aflives. I stedet skal overvågning af smitten øges, og medarbejdere på farmene skal iføre sig værnemidler.

* 14. august: Der konstateres coronavirus på en fjerde nordjysk minkfarm. Dyrene skal ikke aflives, men farmens indhegning styrkes, og minkavlerne skal løbende tjekke, at ingen mink løber væk.

* 12. september: Antallet af coronaramte minkfarme stiger til 13.

* 20. september: Fødevarestyrelsen begynder at foretage uanmeldte kontrolbesøg på landets minkfarme.

* 1. oktober: 41 farme er smittede, og 20 farme er under mistanke. For første gang konstateres der også virus på en minkfarm på Læsø. Regeringen ændrer igen strategi og beslutter at aflive op mod en million mink på 100 farme.

* 7. oktober: Smitten bredt sig til 51 minkfarme - for første gang også til en farm i Midtjylland.

* 8. oktober: Der indgås en aftale om kompensation for aflivede mink. Aflivning af nu i alt 150 minkbesætninger kan dermed begynde - herunder både smittede farme og farme i en radius af 7,8 kilometer.

* 13. oktober: Fødevarestyrelsen præciserer, at minkavlerne kan deltage i aflivningen af deres egne mink.

* 16. oktober: Coronasmitten har spredt sig til over 100 minkfarme.

* 30. oktober: En række minkfarme, der har været ramt af corona, får lov at beholde dyr, der igen er raskmeldte, beslutter Fødevareministeriet.

* 31. oktober: 191 minkfarme er ramt af smitte, og 209 farme er inden for en sikkerhedsradius. Dermed skal hver tredje minkfarm i Danmark aflives.

* 2. november: Minkavlere og fødevareminister holder møde, efter problemer med aflivning hvor døde mink blev smidt på jorden på grund af mangel på containere.

* 4. november: Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser, at alle Danmarks cirka 15 millioner mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker - og mutationen kan bringe vaccine i fare.

* 5. november: Myndighederne indfører restriktioner i syv nordjyske kommuner for at inddæmme muteret coronavirus.

* 6. november: Statens Serum Institut oplyser, at der er fundet fem forskellige minkvarianter af corona. I alt 214 personer har været smittet med dem. Kun mutationen cluster 5 er tilsyneladende problematisk. Den har 12 personer været smittet med - de kendte tilfælde er fra august.

* 7. november: Storbritannien indfører rejseforbud for alle, der rejser fra Danmark, på grund af coronaudbrud blandt danske mink.

* 8. november: Regeringen har ikke hjemmel i lovgivningen til at aflive mink i Danmark, der hverken er smittede eller inden for en sikkerhedsradius, skriver Berlingske. Regeringen svarer, at man fremsætter forslag om hastelov tirsdag.

* 9. november: Blå blok når til enighed om, at man ikke vil støtte den hastelov, som skal give regeringen lovhjemmel til at aflive alle danske mink.

* Regeringen beklager uklar kommunikation om manglende lovhjemmel.

* Antallet af smittede farme er steget til 229. Heraf er 102 aflivet. Yderligere 32 minkfarme er under mistanke for smitte.

* Landbrug & Fødevarer kritiserer Fødevarestyrelsens aflivning af mink og kalder den dyremishandling. Dyrenes Beskyttelse vil politianmelde eksempler på fejlagtig aflivning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: