Penge i banken er en skidt forretning for private

Allerede i dag koster det danskerne penge at have penge stående på en konto i banken, viser analyse.

Arkivfoto
Arkivfoto

De rekordlave renter i Danmark har rejst spørgsmålet om, hvorvidt bankerne er på vej med negative renter på indlån. De vil sige, at man som kunde skal betale for at have sine penge stående på en bankkonto.

Ifølge en analyse fra Spar Nord koster det allerede i dag at have sine penge på en bankkontor. Sidste år lød regningen på godt 1000 kroner for en gennemsnitsfamilie.

Renten på almindeligt indlån er faldet til nul procent eller meget tæt på nul procent, og eftersom inflationen sidste år var 0,6 procent, blev en gennemsnitlig dansk familie sidste år omkring 1080 kroner fattigere af indlånet, fordi købekraften udhules af stigende priser.

- Hverken for den enkelte dansker eller for samfundsøkonomien som helhed er det specielt hensigtsmæssigt, at vi sætter formuer til side på konti, hvor vi får nul procent i rente, og hvor værdien af formuen dermed smuldrer dag for dag, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm i analysen.

- Beløbet på din konto er ganske vist det samme, men når alting omkring dig stiger i pris, så bliver du reelt fattigere, når du ikke får et renteafkast, der er højere end prisstigningerne, tilføjer han.

Efter flere år med massiv opsparing har danskerne nu omkring 470 milliarder kroner stående på almindelige indlånskonti i bankerne.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Nationalbank, og det svarer til, at en gennemsnitlig dansk familie har knap 180.000 kroner stående på almindelige indlånskonti, det vil sige konti uden særlige vilkår.

Diskussionen om, hvorvidt denne regning for de negative renter skal sendes videre til bankkunderne har bølget frem og tilbage. Skat har blandt andet slået fast, at kunder, der skal betale for at tave penge i banken, kan trække udgifterne fra i skat.

Cheføkonom Jens Nyholm hæfter sig ved, at diskussionen om negative indlånsrenter i Danmark principielt er interessant, men reelt har danskerne i flere år haft et negativt realafkast på almindeligt bankindlån.

- Når vi regner det hele med, så har bankindlån de seneste 10 år reelt været en underskudsforretning. Kun i 2007 var den gennemsnitlige indlånsrente høj nok til at skabe en værdiforøgelse efter skat og inflation, siger Jens Nyholm.

7 kommentarer
Vis kommentarer