Pensionsbombe! Din opsparing kan være investeret i Ryanair

Pensionsselskabet PFA har investeret 15,5 millioner af danskernes pensionspenge i det kontroversielle lavpris-flyselskab Ryanair

PFA investeret i forskellige aktier for i alt 86 milliarder kroner, heraf 15,5 millioner i Ryan Air. Foto: AP
PFA investeret i forskellige aktier for i alt 86 milliarder kroner, heraf 15,5 millioner i Ryan Air. Foto: AP

Pensionsselskabet PFA har investeret 15,5 millioner af danskernes pensionspenge i det kontroversielle lavpris-flyselskab Ryanair.

Det bekræfter en af PFA's direktører i et skriftligt svar til Avisen.dk.

- PFA solgte tilbage i februar de direkte investeringer i Ryanair. Tilbage er en indirekte investering på 15,5 millioner kroner i Ryanair, som er en del af en større porteføljeinvestering hos en ekstern forvalter, siger Morten Jeppesen, der er direktør for koncernens kommunikation og public affairs.

LÆS OGSÅ: Claus Hjort under pres for at besøge sosu’er

Direktøren følger dog udviklingen omkring lavprisselskabet, der siden udmeldingen om, at det ville have base fra Kastrup, har ligget i hård strid med fagbevægelsen.

- PFA følger med bekymring udviklingen omkring flyselskabet, herunder om PFA skal bede den eksterne forvalter om at afhænde aktierne i Ryanair, siger Morten Jeppesen fra PFA.

Ifølge direktøren har PFA investeret i forskellige aktier for i alt 86 milliarder kroner.

Irske Ryanair er i vælten for tiden.

Den danske fagbevægelse forsøger at forhindre, at lavpris-selskabet flyver ud fra Købehavns Lufthavn CPH, fordi selskabets ansatte ikke har nogen overenskomst.

En Ryanair-kontrakt, som Avisen.dk har fået aktindsigt i, viser, at stewardesser og stewarder selv skal betale for deres uniform. Løn under sygdom er ifølge kontrakten heller ikke noget, som Ryanair bruger.

LÆS OGSÅ: Thornings valg-trumf: DF'er skifter til S

I det hele taget er Ryanair kendt for at dumpe løn- og arbejdsvilkår blandt kabinepersonalet. Flere kommuner har i den forbindelse undersøgt muligheden for helt at droppe Ryanair.

Netop derfor investerer et andet pensionsselskab, PensionDanmark, ikke længere i selskabet.

- PensionDanmark var via sin eksterne samarbejdspartner i en årrække i dialog med Ryanair om en række forhold, vi som investor fandt kritiske, skriver direktør Jens-Christian Stougaard fra PensionDanmark i et skriftligt svar til Avisen.dk.

PensionDanmark har nu Ryanair stående på sin sorte liste - en såkaldt udelukkelsesliste.

- Selskabet var generelt åbne over for dialog med investorerne, men ønskede ikke at ændre praksis i forhold til grundlæggende arbejdstagerforhold. Derfor besluttede PensionDanmark i 2014 at sælge investeringerne fra og sætte Ryanair på udelukkelseslisten, oplyser direktør Jens-Christian Stougaard.

LÆS OGSÅ: Prins Nikolai på kostskole: Jeg savner min familie

På samme liste står flere firmaer, der tjener penge på at producere klyngebomber.

Ifølge PensionDanmark er Ryanairs opførsel i strid med ILO's (International Labour Organization, red.) konventioner. Flyselskabet beskytter ikke de ansattes rettigheder til at organisere sig. Det samme gælder deres kollektive forhandlingsret, lyder det fra PensionDanmark.

ILO's opgave ligger i at fremme beskæftigelse, forbedre arbejdsvilkår i hele verden samt værne om den faglige frihed og arbejdstagerrettigheder.

LÆS OGSÅ: Halvdelen af danskerne ved stadig ikke, hvor de skal sætte krydset

Avisen.dk har spurgt PFA, hvorfor pensionsselskabet er bekymret for 'udviklingen omkring flyselskabet', men Morten Jeppesen ønsker ikke at uddybe.

PFA har selv en sort liste med overskriften 'eksklusion'. På den står den amerikanske kæde Wal Mart, fordi kæden har brudt 'grundlæggende arbejdstagerrettigheder' ifølge PFA.

28 kommentarer
Vis kommentarer