Pensionskunde taber principiel rentesag i Højesteret

Den pensionerede læge Helge Gøttsche havde ikke krav på årlig rente på 4,5 procent, lyder dom i Højesteret

Helge Gøttsche har i dag tabt en princippielsag ved Højesteret (Foto: Jens Dresling)
Helge Gøttsche har i dag tabt en princippielsag ved Højesteret (Foto: Jens Dresling)

Der går formentlig et lettelsens suk igennem flere pensionsselskaber torsdag middag. Højesteret frifinder pensionsselskabet SEB Pension for at have snydt en kunde, den nu pensionerede læge Helge Gøttsche, for en rentegaranti på 4,5 procent.

Striden lød, om rentegarantien skal forstås sådan, at der årligt skal tilskrives den lovede rente, som Helge Gøttsche mener, eller om renten blot skal beregnes som et gennemsnit over årene.

- Hverken det tekniske beregningsgrundlag G82 eller de konkrete forsikringsaftaler indeholdt en garanti om, at forsikringstagers løbende opsparing hvert år skulle forrentes med mindst 4,5 procent, lyder dommen.

Hvis Højesteret havde givet Helge Gøttsche ret, havde sagen kunnet få betydning for mange andre pensionskunder.

For Helge Gøttsche selv er det mest et spørgsmål om principper. Ifølge hans advokat, Karsten Høj, ville den økonomiske gevinst ved at få retten på hans side have været relativt beskeden.

Det hele startede, da den i dag pensionerede læge Helge Gøttsche i 1982 og 1986 tegnede to ratepensionsforsikringer med en rentegaranti på 4,5 procent hos Hafnia Forsikring.

Selskabet blev senere overtaget af SEB Pensionsforsikring, som er en del af SEB Pension.

Helge Gøttsche har i løbet af sagen fremført, at den normale opfattelse, da forsikringerne blev tegnet, var, at den tekniske rente på 4,5 procent var en minimumsrente, som kunden havde krav på at få hvert eneste år.

Selskabet er uenig og er blevet frifundet først ved retten på Frederiksberg. Senest frifandt Østre Landsret i 2013, og torsdag stadfæstede Højesteret dommen.

SEB Pensions direktør, Kim Johansen, er tilfreds med udfaldet.

- Vi er glade for, at Højesteret nu har sat punktum i denne sag, siger han i en skriftlig kommentar.

- Og vi er tilfredse med dommen, som bekræfter, hvad vi har gjort gældende hele vejen igennem retssagen, nemlig at Helge Gøttsche har en garanti for sin ydelse som pensionist, ikke en garanti for en bestemt, årlig rente, tilføjer han.

Helge Gøttsche havde fået bevilget fri proces til at føre sagen ved Højesteret. Derfor er det statskassen, der skal betale 375.000 kroner til SEB Pension i sagsomkostninger.

5 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere