Personalet advarer: Sygehuset er ikke patientsikkert

Patienter havner i forkerte senge, og der er risiko for fejlmedicinering, advarer stresset sygehuspersonale

Arkivfoto.
Arkivfoto.

-Vi lever ikke op til at være et patientsikkert sygehus.

Så direkte er personalet på Klinik Medicin på Sygehus Thy-Mors.

Det skriver Avisen.dk

Sosu-assistenter, sygeplejersker og læger arbejder under en så stort tidspres, at klinikken har fået mindst et påbud fra Arbejdstilsynet om at mindske arbejdspresset for medarbejderne.

- Arbejdspresset har været for stort i en årrække. Når der er overbelægning, stiger risikoen for fejl. Det er ikke patientsikkert, når en afdeling, der er normeret til 20 patienter, konstant har en belægning på 28, siger Helle Eriksen, der er fællestillidsrepræsentant for sygehusets sygeplejersker.

Hun er særligt bekymret over, at sundhedspersonalet ikke altid har tid til at registrere såkaldte utilsigtede hændelser.

- Hvis utilsigtede hændelser ikke registreres, så kan vi jo ikke lære af vores fejl, lyder det.

Ifølge Helle Eriksen er der nærmest en konstant overbelægning på 120 procent.

- Det kan gå i en periode, men det slider på personalet, siger hun.

Patienter havner i forkerte senge

Sygehus Thy-Mors er kun et af mange danske sygehuse, der har fået et påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet har aktuelt uddelt fire røde og 41 gule smileys til landets sygehuse for problematisk arbejdsmiljø.

Læs også: Sygeplejersker besvimer ved akuttelefonen

På det vestjyske sygehus har Arbejdstilsynet nu pålagt ledelsen at sikre, at arbejdet med patienter i Klinik Medicin planlægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Det dårlige arbejdsmiljø bekymrer Dansk Sygeplejeråd.

- Angsten for at begå fejl stiger blandt sygeplejerskerne. Går det ud over min autorisation, tænker de. Det er alvorligt det her, understreger lokalformand Jytte Wester, der taler på vegne af over 8.000 nordjyske sygeplejersker.

Læs også: Chockbilleder: Børnefamilie efterlader hus indsmurt i lort

Ifølge tilsynsteamet fra Arbejdstilsynet fortæller personalet, at patienter havner i forkerte senge på grund af travlhed, og de påpeger, at der er risiko for blandt andet fejlmedicinering.

Påbuddet skulle være efterkommet den 1. februar 2015. Men selvom der er udarbejdet en handlingsplan, er problemerne stadigvæk ikke løst lyder det fra sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant.

- Sygeplejerskerne her har et højt fagligt niveau, men de er konstant i et dilemma, fordi der ikke er tid til at gøre tingene så godt, som de gerne vil, siger Helle Eriksen.

Ifølge hende er det ikke den lokale ledelses skyld, at sundhedspersonalet har for travlt. Ledelsen er åben for dialog, fortæller Helle Eriksen. Hun mener, at regionens og Folketingets politikere må finde en løsning.

Det gør Dansk Sygeplejeråd også.

- At der har været en særlig indsats fra Arbejdstilsynets side er ingen undskyldning. Det gør det bare værre. Jeg synes, at det er en katastrofe, at de ansvarlige lukker øjnene for problemet, siger lokalformand Jytte Wester.

Direktør: Overbelægning er en stress-faktor

Danske Patienter, der er paraplyorganisation for 17 patientforeninger heriblandt Kræftens Bekæmpelse, mener, at det danske sundhedsvæsen er inde i "en ond spiral".

- Det haster meget - for patienterne og personalets skyld. Det er beklageligt, hvis det erfarne personale forsvinder, fordi arbejdet er for hårdt et slid. Men det haster ikke mindst på grund af patientsikkerheden. Der sker dagligt fejl, siger direktør Morten Freil.

Henrik Larsen er den øverste ansvarlige på Sygehus Thy-Mors. Han mener også, at arbejdsmiljøet halter.

- Konstant overbelægning er en stress-faktor. Det skal der arbejdes med. Vi følger med i belægningsprocenten, og den skal være på et acceptabelt niveau, siger den konstituerede sygehusdirektør.

Han slår fast, at ledelsen ikke kan løse problemerne med et snuptag.

- Man kommer ikke i mål af at lave en handleplan. Først når man har gennemført, hvad man har skrevet i handleplanen, er man i mål. Det skal blive bedre, siger Henrik Larsen.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ulla Astman (S), der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

I en pressemeddelelse, som regionen udsendte tirsdag eftermiddag, siger hun følgende:

- Vi tager det meget alvorligt, at Arbejdstilsynet retter kritik af enkelte afdelingers psykiske arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøet skal være i orden, og sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere og læger skal være glade for at gå på arbejde. Sundhedspersonalet skal naturligvis have overskud til at tage hånd om patienterne.

Læs også: Chockbilleder: Børnefamilie efterlader hus indsmurt i lort

 

16 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere