Philip nægtet adgang til Sverige trods ID-kort

Philip Balint blev nægtet at rejse hjem til Sverige, fordi han ikke ville lade vagterne tage et billede af hans ID-kort. Til sidst kom han alligevel hjem

Ekstra Bladet tog selv turen, for at se, hvordan id-kontrollen forløb

Kaosset i Københavns Lufthavn udeblev.

Mandag var første dag, hvor grænsekontrollen mellem Sverige og Danmark skulle stå sin prøve. Alle rejsende fik  tjekket og fotograferet deres ID-kort, inden de kunne rejse over Øresund med toget.

Pendlere og andre rejsende har længe frygtet, at der ville være kaos i Københavns Lufthavn, men trods den forlængede rejsetid for både danske og svenske pendlere foregik grænsekontrollen helt rolig.

Perronen var i perioder fyldt som IKEA, og for en enkelt passager var det lige ved at blive en lang eftermiddag i Københavns Lufthavn.

Se også: Svensk grænsekontrol kan ramme dansk vækst

Nægtet adgang
Philip Balint, der til dagligt bor i Sverige og arbejder i Danmark. Han har i mere end ti år taget turen uden problemer, men nu er han utilfreds med, at der pludselig skal tages billeder af hans ID-kort.

Sådan så det ud, når passagerne skulle have taget billede af deres ID-kort (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Sådan så det ud, når passagerne skulle have taget billede af deres ID-kort (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

- Jeg aner ikke, hvor billedet af mit ID-kort ender. Jeg er bange for, at det bliver misbrugt, for alt der havner på net kan blive brugt mod dig, hvis nogen vil. De må meget gerne kigge på mit kørekort og pas, men jeg vil bare ikke have, at de tager billeder af det, siger Philip Balint til Ekstra Bladet.

Det har allerede ført til problemer, at Sverige har indført grænsekontrol, mener pendlertalsmand.  (Foto: Jens Dresling/Polfoto) Samfund - 4. jan. 2016 - kl. 04:42 Pendlere om id-kontrol: Det gav omgående problemer

Kom alligevel hjem
Philips stålfaste princip betød, at han blev nægtet at rejse hjem til Sverige, hvor han bor. Men efter en større debat med den ansvarshavende vagt fra Securitas, lykkedes det ham at finde en løsning takket være et snedigt lille trick.

- Jeg fik forhandlet mig frem til, at de kunne tage et billede af mit ID, men mit personnummer blev skjult af et lille stykke papir, så nu kan jeg komme hjem, siger Philip Balint.

Alligevel synes han, at det er ærgerligt, at der pludselig skal så meget kontrol til.

Se også: DSB opbevarer id-oplysninger for at undgå bøder

- Jeg synes, at alt det her er rigtig, rigtig trist. Jeg er glad for både Danmark og Sverige, og det har altid været en naturlig del af mit liv at kunne rejse frit mellem de to lande, Philip Balint.

DSB: Holder os til loven
Ifølge Ritzau er det stadig for tidligt at sige, om det er helt inde for rammerne, når DSB vil registrere id-oplysninger fra de rejsende til Sverige og gemme oplysningerne i op til en måned.

Det siger DSB's informationschef, Tony Bispeskov, til Ritzau.

Flere eksperter mener, at den svenske indførelse af grænsekontrol kan betyde, at vi ser en øget menneskesmugling ved de mindre bemandede grænseovergange. (Arkivfoto: Jens Dresling) Samfund - 4. jan. 2016 - kl. 05:48 Eksperter: Grænsekontrol er guf for menneskesmuglere

- Der er ikke noget, der tyder på, at det er imod Persondataloven, men det er selvfølgelig også sådan, at vi kan stå i en situation, hvor der komme nye oplysninger eller retningslinjer fra enten dansk eller svensk side, og så vil vi naturligvis justere ind efter det.

- Men det er for tidligt at sige noget om det. Nu har vi entreret med et advokatfirma, som skønner, at det ikke er et lovmæssigt krav at underrette Datatilsynet, men under alle omstændigheder har vi gjort det, siger han til Ritzau

Det er advokatfirmaet Bech-Bruun, som ifølge DSB har skønnet, at det ikke er imod Persondataloven, at DSB vil gemme de rejsendes id-oplysningerne i op til en måned.

Der er meget kort ventetid for utålmodige pendlere mandag morgen. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Samfund - 4. jan. 2016 - kl. 07:47 Pendlertalsmand: 'Det kan ende i kaos'

Se mere fra Ekstra Bladets tur til Sverige herunder

 

 

139 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere