Pia er dødssyg - men jobcenteret kræver hende i arbejdsprøvning – Ekstra Bladet
Samfund
Annonce:

 

Har du haft lignende oplevelser? Så send en mail til cjd@eb.dk

Pia Rosgaard Find er dødeligt syg. Hverdagslivet som mor til to og knogleforsker på Vejle Sygehus er skiftet ud med kemo, manglende kræfter og en enorm træthed. Lægerne har fortalt hende, at hun ikke kan helbredes og kun har kort tid tilbage.

Sygdommen - og den medfølgende kemo - invaderer mere og mere Pias 42-årige krop.

- Jeg bliver svagere og svagere. Jeg har stort set ingen muskelkraft, fordi kemoen jo ødelægger min krop fuldstændig. Og jeg har en ufattelig træthed, fortæller Pia Rosgaard Find.

- Så jeg skal rationalisere min energi i hverdagen bare for at klare simple hverdagsopgaver.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

 

Kræft to gange
Pia får første gang brystkræft i 2011. Hun bliver behandlet, men i maj 2016 får Pia besked om, at kræften er vendt tilbage - og den har nu også spredt sig til knogler og lever. Lægerne konstaterer, at der denne gang ikke er nogen mulighed for helbredelse. Behandlingen vil udelukkende være livsforlængende.

Derfor havner Pia på den såkaldte standbyordning i sygedagpengeloven. Den gælder for personer med en livstruende, alvorlig sygdom.

På standby
Når Pia er på denne ordning, er hendes sag på standby. Derfor kan hendes sygedagpenge - modsat de almindelige regler - forlænges på ubegrænset tid. Ligeledes kan hun undgå kontakt fra jobcenteret.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det har haft en kæmpe betydning at være på den ordning. i forhold til at jeg har kunnet få den ro, jeg har brug for i min sygdom.

Pia og hendes mand. Privatfoto.
Pia og hendes mand. Privatfoto.
 

 

Fjernes fra ordningen
Men i april i år får Pia en besked fra Vejle Jobcenter: De mener ikke længere, at hun skal være omfattet af standbyordningen.

'Da vi på nuværende tidspunkt vurderer, at der er væsentlige forbedringer i dit helbred, der gør, at du ikke længere har behov for at være omfattet af standbyordningen, har vi kontaktet dig for at aftale nærmere omkring opfølgningen fremadrettet', står der i brevet.

Brev fra Vejle Jobcenter. Skærmfoto.
Brev fra Vejle Jobcenter. Skærmfoto.

Desuden lyder det fra jobcenteret, at 'vi vurderer behov for en afklaring af din arbejdsevne'.

Brev fra Vejle Jobcenter. Skærmfoto.
Brev fra Vejle Jobcenter. Skærmfoto.


Dårligere af kemo

- Jeg græd, lige fra de havde smidt det der i hovedet på mig og flere dage efter. De går simpelthen ind og vurderer, at der har været væsentlige forbedringer i mit helbred. Og det fremgår ingen steder af hverken statusrapporter eller journaler.

- Tværtimod er jeg kun blevet dårligere og dårligere på grund af al den livsforlængende kemo, jeg får, fortæller Pia Rosgaard Find.

'Som at slå i en pude'
Der står blandt andet i Pias journaler, at der ikke er 'nogen udsigt til, at Pia kan vende tilbage på arbejdsmarkedet', at hun har 'aktuelt livstruende, alvorlig sygdom', at der er 'ingen mulighed for helbredelse', at hun er 'træt og udkørt' og har 'generel svaghed og manglende overskud'.

- Jeg synes, det er dybt rystende, at de går ind og leger klogere, end lægerne er. Og for mig er det bare som at slå i en pude, for de lytter overhovedet ikke til, hvad jeg siger.

- Og det gør jo også ondt på mig, for det er en underkendelse af det liv, jeg lever, og de livsvilkår, jeg har.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

 

Indkaldt til samtale
Jobcenterets afgørelse om at pille Pia af standbyordningen gælder med øjeblikkelig virkning, og hun har allerede været indkaldt til en beskæftigelsessamtale, fortæller hun.

- Jeg er i forvejen så maks. presset. Det er en kamp i det daglige at få hverdagen til at fungere. Jeg skal hele tiden forvalte mine ressourcer og prioritere de vigtigste ting, der skal gøres.

- Så hvis jeg lige pludselig skal til at trække energi ud til at møde op på en arbejdsplads. Jamen det vil slet ikke kunne lade sig gøre.

Ønsker ro
Jobcenterets indgriben har forværret Pia markant.

- Efter at jobcenteret er kommet på banen, og de har trukket mig ud af standbyordningen, har jeg været yderligere presset og fået det meget dårligere.

Hun fortæller, at hun har været så afkræftet, at hun ikke har kunnet modtage sin livsforlængende behandling. Det fremgår også af Pias journal, at 'usikkerheden omkring fremtiden ift. jobafklaring' har forværret hende så meget, at det har påvirket behandlingen.

Fra Pias journal. Skærmfoto.
Fra Pias journal. Skærmfoto.

Derudover har hun blandt andet måttet starte op på sovepiller og beroligende medicin og har haft vejrtrækningsproblemer og hjertebanken.

- Mit ønske er, at jeg kan få lov til at komme på standbyordningen igen og få ro og fred til at kunne være i min sygdom og få den ro, der er krævet, for at jeg kan få min livsvigtige behandling.

 

Vejle Jobcenter: 'Vi vurderer løbende'

Vejle Jobcenter ønsker kun at stille op til et skriftligt interview. Derudover vil de ikke kommentere Pias konkrete sag. I en mail skriver de blandt andet:

'Sygedagpenge er en midlertidig ydelse. Jobcentret skal derfor ifølge sygedagpengeloven løbende følge op på de enkelte sager for at understøtte en afklaring i forhold til tilbagevenden til arbejdsmarkedet eller anden forsørgelse.'

'Herunder skal vi løbende vurdere, om betingelserne for at modtage sygedagpenge er til stede på det pågældende tidspunkt. Ved en sådan vurdering ses der bl.a. på udvikling i sagen – er der f.eks. sket ændringer i helbredstilstand eller er der kommet nye oplysninger til mv.'

Hvornår plejer Vejle Jobcenter at fjerne borgere fra standbyordningen?

'Det gør vi, når borgeren ikke længere opfylder betingelserne for standbyordningen. Jobcentret følger derfor løbende op på sagen, og vurdering af eventuelt ophør af standbyordningen beror på de aktuelle oplysninger i sagen.'

Hvis en borger er vurderet som livstruende syg uden mulighed for helbredelse, hvilke oplysninger vil da mangle for Vejle Jobcenter?

'Selvom der er tale om livstruende sygdom uden mulighed for helbredelse, kan der f.eks. forekomme lange perioder med stabilitet i sygdommen, hvor almentilstanden skønnes bedret. Derfor vil det altid bero på en konkret vurdering i den enkelte sag, hvorvidt der mangler oplysninger til at belyse borgerens almentilstand, i forhold til hvilke skridt der skal tages i sagen.'

 

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce: