Pia fik gravet sin fars urne op 20 år efter hans død

Odenseansk taxachauffør fik seks børn med to kvinder: Da det ene hold børn besluttede sig for at flytte hans gravsted 14 kilometer, blev der ballade

Video: TV 2

Pia Kiilerichs far døde i 1996 og efterlod en splittet børneflok. Der skulle dog gå 20 år, før konflikten brød ud i lys lue og fik det til at fyge med trusler om politianmeldelser.

Det skete, da Pia Kiilerich med sine helsøskendes og graverens velsignelse fik gravet sin fars jordiske rester op, lagt i en ny urne og 26. september 2016 stedt til hvile på kirkegården i Odense.

Det er velkendt, at arvesager kan splitte familier, men i Pia Kiilerichs tilfælde handler konflikten ikke om hverken penge eller arvegods, men farens sidste hvilested.

Det fortæller hun om i aften i TV2's dokumentar 'Når arven splitter os', som bliver sendt klokken 20.00.

- Det er en rigtig hård proces at skulle igennem, 20 år efter han var død. Jeg har aldrig rigtig før fået bearbejdet, at han ikke har været der for mig og mine helsøskende, fortæller 49-årige Pia Kiilerich til Ekstra Bladet.

Pia Kiilerich var så ked af den måde, hendes fars gravsted blev forvaltet på af hendes halvbrødre og deres mor, at hun fik graveren til at grave hans jordiske rester op af kirkegården i Munkebo. De blev placeret i en ny urne, som den i dag 49-årige kvinde satte ned på kirkegården i Odense. Foto: TV2
Pia Kiilerich var så ked af den måde, hendes fars gravsted blev forvaltet på af hendes halvbrødre og deres mor, at hun fik graveren til at grave hans jordiske rester op af kirkegården i Munkebo. De blev placeret i en ny urne, som den i dag 49-årige kvinde satte ned på kirkegården i Odense. Foto: TV2
 

Skilsmisse ødelagde forhold til børn
Hun fortæller, at hun, hendes helsøster og helbror pludselig ikke måtte se deres far, da forældrene blev skilt - ifølge Pia Kiilerich, fordi farens nye kone ikke ønskede det.

Da faren døde pludseligt som kun 56-årig gik der ifølge Pia Kiilerich 48 timer, før de fik besked om det, og da var alle planer om hans bisættelse og jordfæstelse lagt, uden at faderens øvrige familie kunne give sine ønsker til kende.

- Han døde helt uventet. Vi måtte ved bisættelsen sidde bagved i kirken og er aldrig blevet anset som en del af familien, fortæller Pia Kiilerich 21 år efter farens død.

Pia Kiilerichs halvsøskende og deres mor valgte at begrave farens urne i Munkebo:

- Munkebo har altid været at sted, vi ikke måtte komme. Jeg har besøgt gravstedet der få gange, men altid følt, at jeg skulle kigge mig over skulderen. Jeg følte mig som en tyv i natten. Jeg var bange for at støde ind i en af mine halvbrødre.

Sådan så Pia Kiilerichs fars grav ud i påsken 2017, før urnen igen blev beordret opgravet i Odense og flyttet 14 kilometer til Munkebo. Foto: Privat
Sådan så Pia Kiilerichs fars grav ud i påsken 2017, før urnen igen blev beordret opgravet i Odense og flyttet 14 kilometer til Munkebo. Foto: Privat
 

Sås i smug
Situationen blev ikke nemmere af, at Pia Kiilerich i årevis ikke havde haft noget rigtig forhold til sin far, da han pludselig døde. Hun så efter eget udsagn som barn faren, som var taxachauffør, i smug, men fik aldrig svar fra ham på, hvorfor hun og hendes to søskende fra den ene dag til den anden blev valgt fra.

I 2016 fik Pia Kiilerich nys om, at den anden del af hendes fars familie ville nedlægge gravstedet, som ifølge hende var groet til med tidsler og ikke længere velholdt:

- For mig var det indlysende, at jeg skulle have den med til Odense og få lov til at passe den derinde, siger Pia Kiilerich i programmet, og hun understreger overfor Ekstra Bladet, at graveren i Munkebo sagde ja til flytningen af urnen, ligesom hendes helsøskende efter hendes udsagn har bakket op om processen.

Det havde hendes halvsøskende dog ikke haft lejlighed til, og der blev mildest talt ballade, da de opdagede, at faren var blevet flyttet 14 kilometer væk:

- En af mine halvbrødre truede med at melde mig til politiet, siger Pia Kiilerich i programmet.

Pia Kiilerich ved urnenedsættelsen i Odense. Her fik hendes far ikke lov til at hvile længe. Foto: TV2
Pia Kiilerich ved urnenedsættelsen i Odense. Her fik hendes far ikke lov til at hvile længe. Foto: TV2
 

Stift: Flyt urne tilbage
Da var urnen dog allerede flyttet til Odense, hvor Pia Kiilerich har besøgt den en gang om ugen.

Indtil hun modtog et brev fra Fyns Stift. Den ene halvbror havde klaget over flytningen af farens jordiske rester, og stiftsøvrigheden gav ham medhold.

Pia Kiilerich indbragte sagen for Kirkeministeriet, som hun i programmet afventer afgørelse fra:

- Selv om han ikke kunne være min far dengang, kan jeg jo godt være hans datter nu. Det kan jeg gøre bl.a. ved at passe et gravsted, siger kvinden, som til daglig er pædagog.

Pia Kiilerich er ked af, at hendes far ikke selv havde taget stilling til, hvad der skulle ske med ham, når han døde, og at hun og hendes helsøskende aldrig blev spurgt, da den triste begivenhed indtraf.

- Som min advokat også har sagt, så er det ikke rimeligt, at det skal være op til de efterladte. Man bør skrive et testamente om, hvad man vil efter sin død. Begraves, brændes, lægges i de ukendtes grav osv. osv. Alle mine børn og alle omkring mig ved, hvad jeg skal. Jeg går rigtig meget op i, at folk ved det. Jeg mangler at få det skrevet ned, men det sker også. Det skylder jeg mine børn, siger Pia Kiilerich, som har tre børn på 17, 25 og 27 med sin eksmand.

- De har ikke kendt deres morfar, og det er jeg selvfølgelig rigtig ked af.

Lad børnene lære hinanden at kende
Ifølge familieretsadvokat Anja Cordes, som medvirker i TV2-dokumentaren, udspringer langt de fleste konflikter i arvesager om følelser og ikke penge. Og især når der er tale om familiekonstruktioner med f.eks. vores, mine og dine børn, lyder rådet bl.a., at man bør:

- Sikre sig, at børnene får kontakt med hinanden, mens man lever.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Pia Kiilerichs ældste halvbror, som langtfra ser på gravstriden som sin halvsøster, men afviser at kommentere sagen eller sine synspunkter overfor os.

'Når arven splitter os' bliver sendt klokken 20.00 på TV2. Læs også mere om sagen på Ekstra Bladet efter programmet.