Pind svinger pisken: - Totalt indendørs rygeforbud i de danske fængsler

7 ud af 10 ansatte i landets fængsler plages af passiv rygning. Søren Pind vil nu indføre rygeforbud i indsattes celler og besøgsrum

Søren Pind vil have et totalt rygeforbud i de danske fænglser. Foto: Polfoto
Søren Pind vil have et totalt rygeforbud i de danske fænglser. Foto: Polfoto
Følg Samfund

Nu skal det være slut med at ryge i fængselscellerne rundt omkring i landet, hvis det står til justitsminister Søren Pind (V).

Justitsministeren vil indføre et totalt indendørs rygeforbud i de danske fængsler.

- Passiv rygning har i mange år været en sundhedsmæssig belastning for vores ansatte i fængsler og arresthuse, og de ansatte plages af passiv rygning i en sådan grad, at Arbejdstilsynet er gået ind i sagen, udtaler justitsminister Søren Pind i en pressemeddelelse fra justitsministeriet.

- Det bliver vi nødt til at tage alvorligt. De ansatte har krav på at kunne bevæge sig rundt i røgfri miljøer, mens de er på arbejde. Derfor ønsker vi at indføre et totalt indendørs rygeforbud i de danske fængsler, forsætter justitsministeren i pressemeddelsen.

Det udvidet rygeforbud skal ske efter, at Fængselsforbundet har lavet en undersøgelse, der viser, at syv ud af ti fængselsbetjente plages af passiv rygning på arbejdspladsen.

Artiklen forsætter under billedet...

Det er i fængselsceller som denne, at der i fremtiden måske vil komme et rygeforbud. Foto: Jesper Stormly Hansen
Det er i fængselsceller som denne, at der i fremtiden måske vil komme et rygeforbud. Foto: Jesper Stormly Hansen

Udfordringer for fængslerne
I statsfængslet ved Nyborg er der plads til 281 indsatte. I det nye lovforslag bliver der lagt op til, at de indsatte kun må ryge udenfor.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det stille nye udfordringer for fængslet i Nyborg.

- Vi har ikke rigtig forholdt  os specifikt til det endnu, men der er ingen tvivl om, at det vil stille udfordringer for vores hverdag. Det vil det gøre, fordi vi har indsatte, der ikke kan ikke være sammen udenfor, siger viceinspektør i Nyborg Fængsel Ole Kristensen til Ekstra Bladet.

Fængslet i Nyborg har mange forskellige indsatte med forskellige baggrunde. Nogle af de indsatte kan ikke være sammen med de andre fanger, da fængslet huser forskellige rockergrupper og indvandrerbander.

- Vi har i forvejen udfordringer ved gårdture, og skal de hyppigere ud, vil det skabe udfordringer, siger Ole Kristensen.

Fængselsbetjente generet
Justitsministeriet oplyser, at Arbejdstilsynet er gået ind i sagen nu, fordi den passive rygning er så voldsom. I Horserød Fængsel tæt på Helsingør har flere ansatte og indsatte været plaget af den passive rygning.

- Der er generelle gener for alle ansatte og indsatte, der ikke ryger i vores fængsel, siger fængselsinspektør Lene Møller-Nielsen i Horserød Fængsel til Ekstra Bladet.

Lovforslaget forventes at blive fremsat i Folketinget i slutningen af oktober, oplyser justitsministeriet i pressemeddelsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde