Det findes i Grønland, men lige nu vrider naturforskere deres hjerne for at løse den gåde, der har frembragt det lyserøde sne i Alperne i Italien.
Nærmere bestemt ved Presena-gletsjeren har den lyserøde farve bidt sig fast. Derfor prøver naturforsker Biagio Di Mauro fra Italiens Nationale naturforskningscenter i skrivende stund at blive klogere på sneen, der er alt andet end hvid.
Pludselig blev 50.000 år gammel sø rød
Den farvede sne kommer højst sandsynligt fra planter, der får isen til at smelte hurtigere, hvorfor fænomenet også kan kædes tilbage til klimaforandringerne, lyder forklaringen fra Di Mauro.
- Planten dukker for det meste op, når varmen i sneen ophober sig. Og det får visse organismer til at formere sig, siger Di Mauro.
Det skriver The Guardian.
Planten ved navn Ancylonema nordenskioeldii er også at finde på Grønland ved den såkaldte Dark Zone, hvor isen i højere grad smelter mere end sædvanligt.
Selve planten indeholder en rig forekomst af alger, påpeger den italienske forsker. Dog er kilden ikke just farlig.
- Algerne er ikke farlige, det er et naturfænomen, der særligt forekommer under forår eller sommeren primært på de midterste breddegrader men også ved polerne, siger Di Mauro.
Normalt reflekterer sne mere end 80 procent af solens stråler tilbage til atmosfæren, men med forekomsten af algerne, der farver isen mørkere, absorberes solens stråler, og dermed får det isen til at smelte hurtigere.
Det er i denne proces, at isen går hen og får den lyserøde farve, men hvad der helt konkret gør, at sneen skifter kulør, har forskere endnu til gode at blive klogere på.