Pinse-trafik: Her skal du undgå motorvejen

Er du en af dem, der skal på ferie i pinsen, er det smartest at undgå motorvejen mellem klokken 14 og 21

Vejdirektoratet vurderer, det er bedst at køre på motorvejen efter klokken 21 (Foto: Per Rasmussen).
Vejdirektoratet vurderer, det er bedst at køre på motorvejen efter klokken 21 (Foto: Per Rasmussen).

Weekenden starter med masser af sol, og danskerne står samtidig over for årets pinseferie.

Sådan en skøn cocktail kan ifølge Vejdirektoratet betyde, at danskerne ofte vælger at starte ferien allerede fredag eftermiddag, og det kan skabe ekstra meget trafik på motorvejene.

- Mange danskere skal på miniferie i pinsen, og de fleste skal i sommerhus eller til stranden, så den ekstra trafik vil fredag eftermiddag bevæge sig fra øst mod vest. Når vejret er godt, vil folk gerne tidligere af sted, så der vil være rigtig mange biler på vejene, fortæller Mette Nedergaard, vagthavende ved Vejdirektoratet, til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Vi forventer ikke, at der som sådan bliver kø. Trafikken vil glide stille af sted, men der vil være nogle steder i løbet af pinsedagene, hvor man ikke kan køre den maksimale hastighed på motorvejene.

Pinsens trafikale knudepunkter vil ifølge Vejdirektoratet blandt andet være ved Køge Bugt Motorvejen, den fynske motorvej, Trekantsområdet og ved rute 40 til Skagen. Det skyldes, at flere danskere søger mod de solrige vestkyster på Sjælland og i Jylland.

Grafik: Vejdirektoratet
Grafik: Vejdirektoratet

Mette Nedergaard anbefaler derfor, at man venter med at begive sig ud på landets motorveje til fredag aften, hvor trafikken gerne skulle have lagt sig. Er man knap så tålmodig, er det vigtigt, at man handler med omtanke, når man bevæger sig ud på motorvejene.

- Hvis man gerne vil af sted i myldretiden og ikke kan vente til efter aftensmaden, er det vigtigt at holde afstand på motorvejen, så man undgår sammenstød i trafikken. For sker der først et uheld, vil det give et prop i trafikken, og selv hvis det kun drejer sig om materielle skader, vil det tage tid, før trafikken kører igen, vurderer Mette Nedergaard.

Derudover er det altid en god idé at huske solbrillerne, så man kan følge med i trafikken. Vejdirektoratet anbefaler samtidig, at man løbende følger med på hjemmesiden Trafikinfo.dk, så man kan holde sig orienteret om, hvornår det er smartest at køre hjemmefra.

- Hvis man skal være et sted på et bestemt tidspunkt, er det en god idé at køre i god tid, så man ikke får stress. Det er så ærgerligt at starte ferien med stress, siger Mette Nedergaard.

Men pinsen varer jo heldigvis ikke kun hen over weekenden, og vil man undgå voldsom trafik på hjemturen, kan det betale sig at tage hjem allerede søndag.

Det gode vejr kan nemlig betyde, at folk først kører hjem 2. pinsedag, hvor især eftermiddagstimerne og aftentimerne byder på tæt trafik på motorvejene.

- Erfaringsmæssigt venter mange med at tage hjem fra deres miniferie mandag aften, og derfor vil trafikken er presset sammen. Det samme gælder tirsdag morgen, hvor nogle vil tage direkte på arbejde, lyder det fra Mette Nedergaard.

Grafik: Vejdirektoratet
Grafik: Vejdirektoratet