Pjækkebøder kan spare millioner

Befolkningen er med på idéen

På radiologisk afsnit på Regionshospitalet i Silkeborg må de nu give 'pjækkebøder' på 250 kroner som en del af et forskningsprojekt. (Foto: Polfoto)
På radiologisk afsnit på Regionshospitalet i Silkeborg må de nu give 'pjækkebøder' på 250 kroner som en del af et forskningsprojekt. (Foto: Polfoto)

Det offentlige kunne spare 384 millioner kroner om året i ressourcespild, hvis man indførte et udeblivelsesgebyr på 250 kroner for patienter, som ikke dukker op til lægebesøg eller hospitalsbehandlinger.

Det viser udregninger, som Dansk Erhverv har foretaget i 2014 på baggrund af tal fra Finansministeriet, Danmarks Statistik og Sundhedsstyrelsen.

Det er først og fremmest de 4,5% af folk, der ikke dukker op til aftaler hos den praktiserende læge, der ville skæppe i kassen med omtrent 338 millioner kroner.

Kun en meget lille procentdel overholder ikke deres hospitalsaftaler. De ville kun bidrage med ca. en million i bøder. Derimod ville hospitalerne spare 45 millioner til behandlinger, har Dansk Erhverv regnet ud.

Så længe folk har mulighed for at melde afbud inden for en rimelig tidsfrist og på den måde undgå gebyret, er det rimeligt med et gebyr, skriver Dansk Erhverv i udregningerne.

I 2010 blev ca. 7.500 operationer aflyst, fordi patienterne ikke mødte op, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Udeblivelsesbøder skal opdrage
Det kan koste helt op til 25.000 kroner i udgifter, hvis en patient ikke møder op til øvrige behandlinger, ifølge Danske Regioner.

Et gebyr kan gøre sundhedssystemet mere effektivt og vise folk, at det har en omkostning at blive væk, siger Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv. Han sammenligner det med den bøde, han selv fik for at udeblive fra tandlægen en gang. Den husker han endnu.

- Det er stærkt disciplinerende at få at vide, 'Det koster lige en bøde.' Det er spild af samfundskroner. Det er jo ikke ligefrem spild af samfundskroner, vi har brug for i en sundhedssektor i trang.

Han tilføjer, at man allerede kender bøder i det offentlige fra biblioteket, når man afleverer for sent. Derfor er det pudsigt, at man på et område, hvor det har større omkostninger og konsekvenser for andre, at man ingen bøder har, mener han.

- Når man har med personale at gøre, som også kan redde liv. Og så er det her, det ikke har nogen betydning, siger han.

Udover besparelserne kunne ventelisterne muligvis reduceres, hvis man kan få folk til at melde afbud i god tid.

Ikke kun tørre tal
Formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau, fortæller, at det ikke kun er udgifterne og de potentielle indtægter på pjækkebøderne, der betyder noget i forskningsprojektet. Det er er sat i gang på Radiologisk afdeling, Diagnostisk Center på Silkeborg Hospital og Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Viborg Hospital.

Anders Kühnau, fortæller, at man prøver ordningen af for at få et ordentligt beslutningsgrundlag i fremtiden.

- Det er for at finde ud af, om det er en god ide med udeblivelsesgebyrer på sygehusene. Man har ikke rigtigt noget forskning, der beskriver, om det hjælper på fremmødet, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Anders Kühnau skal de to hospitaler bruge et år på at samle erfaringer. Forløbet skal til sidst evalueres, så man bliver bevidst om fordelene og ulemperne ved ordningen.

- Vi skal undersøge, om det giver mening i forhold til fremmøde, administrative omkostninger, om gebyret går uretfærdigt ud over bestemte mennesker og hvordan ordningen har indflydelse på forholdet mellem behandleren og patienten, siger han.

Anders Kühnau vil dog ikke svare på, om ordningen med udeblivelsesgebyrer bliver overført til hele landets hospitaler.

- Det er for tidligt at sige. Vi kender jo ikke til konklusionen af forskningsprojektet. Desuden er det ikke noget, som bliver vedtaget på landsplan. Det skal vedtages ude i de enkelte regioner, forklarer han.

Befolkningen støtter bøder
En rapport fra Velfærdskommissionen om brugerbetaling vurderer, at gebyrer kan reducere udeblivelser fra læge- og hospitalsaftaler med 25%. Så kan sygehuse planlægge deres arbejde bedre og udnytte ressourcerne optimalt, står der i rapporten.

En befolkningsundersøgelse af YouGov i 2012 viste, at hele 84% af respondenterne synes, det er i orden at indføre en udeblivelsesbøde for sundhedsbehandling. Det er først og fremmest pensionister og folk over 66 år, der synes, det er rimeligt at indføre et gebyr, ikke så meget yngre danskere såsom studerende og ledige. 

Har du nogensinde fået en bøde, fordi du ikke mødte op til en aftale? Send en sms til Ekstra Bladet på 1224 (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk

112 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere