Plante blomstrer for første gang i 57 år - og dør

Agave planten i Løgten nord for Aarhus er vokset 20 cm. om dagen siden juni

Se den utrolige agave her.

Manbjergvej i Løgten nord for Aarhus ligner de fleste parcelhuskvarterer fra 1960'erne og 70'erne.

Trailere i indkørslen og mellemklassebiler ved kantstenen.

Men i forhaven til nummer 109 hører alt normalt op.

Her står en 8,10 meter høj og 57 år gammel Agave plante og synger på sidste vers.

Planten blomstrer nemlig kun én gang i sin levetid, og så dør den.

- Jeg har haft den i 54 år, så da jeg i juni opdagede, at den var begyndt at blomstre, blev jeg sådan helt slået ud. Jeg tænkte, at nu var det slut. Nu skal vore veje skilles, siger Ole Tønder Rasmussen til Ekstra Bladet.

Da han som 20-årig fik den af sin tidligere hustrus bedstefar, anede han ikke, hvad han sagde ja til.

Traktor og palleløfter
Planten kunne dengang være i en lille potte, men den er siden vokset til en 500 kg. tung plante, som kun kunne flyttes med palleløfter, når den skulle i ly for frosten om vinteren.

- Det tænkte jeg slet ikke over dengang, men siden har vi fået den opbevaret flere forskellige steder i vinterhalvåret. Der skal bruges både traktor, palleløfter og slipstropper, så det har altid været lidt af et projekt at flytte den, fortæller Ole Tønder Rasmussen, som har fået lavet en særlig opsats til planten, så en palleløfter kan komme ind under den.

- Vi har haft meget sjov med den. Vi flyttede den helst om lørdagen, så vi kunne møde flest mennesker. Så når folk gik tur med deres hunde lørdag formiddag, tog vi en tur med vores plante på en palleløfter, fortæller Ole Tønder Rasmussen.

En Agave kan blive mellem 40 og 70 år, men ingen ved, hvornår den blomstrer og dermed må lade livet.

Vemodigt
- Det er da vemodigt efter alle de år, så vi håber, at nattefrosten ikke kommer foreløbigt, så vi kan nå at nyde blomsterne.

Gennem plantens 57 år er den kun blevet fodret med vand.

- I Danmark får den kun vand om sommeren, modsat Spanien, Portugal og Grækenland, hvor den kun får vand om vinteren. Men nu er det, som om den æder sig selv op for at kunne blomstre, siger Ole Tønder Rasmussen og viser, hvordan bladene er skrumpet ind for at give kraft til den lange aspargeslignende blomsterstængel, som i løbet af de seneste fire måneder er skudt op gennem bladene.

Ole Tønder Rasmussen har flere små skud fra planten stående inde i stuen, som han gerne forærer væk.

- Jeg når jo ikke at se den næste blomstre.

1 af 2 Når den første nattefrost sætter ind, dør den 57 år gamle Agave. (Foto: Claus Bonnerup)
2 af 2 Den aspargeslignende blomsterstængel begyndte at skyde i vejret i juni. Nu må den bindes op for ikke at vælte ned over carporten. (Foto: Claus Bonnerup)
35 kommentarer
Vis kommentarer