Plejehjem eller ældrepleje er i mindst 35 kommuner ramt af coronavirus

35 kommuner har tilfælde af coronavirus på et eller flere plejehjem eller i ældreplejen, skriver DR Nyheder

Kommunerne indførte besøgsforbud på plejehjem, da coronasmitten begyndte at brede sig i landet. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Kommunerne indførte besøgsforbud på plejehjem, da coronasmitten begyndte at brede sig i landet. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

I mindst 35 af landets kommuner er coronavirus kommet ind på plejehjem og i ældreplejen, skriver DR Nyheder.

DR Nyheder har foretaget en kortlægning over landets 98 kommuner. Den viser, at der i 35 af kommunerne er alt fra et enkelt tilfælde på et plejehjem til flere smittede.

I Frederiksberg Kommune har seks borgere i ældreplejen, der var smittet med coronavirus, mistet livet. I Københavns Kommune er det 11 personer.

I Brønderslev er seks beboere og ni ansatte på det samme plejecenter smittet.

- Det er det, vi har frygtet. Nu kan vi se, at smitten for alvor kommer ind på plejehjemmene, hvor nogle af landets mest syge og svage bor, siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen til DR Nyheder.

Direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf kalder det forventeligt, da det er en epidemi, der har bredt sig over hele landet.

Kommunerne indførte besøgsforbud på plejehjem, da coronasmitten begyndte at brede sig i landet, men personale risikerer at bringe smitten ind på plejehjemmene, forklarer Christian Harsløf.

Der er omkring 950 plejehjem i Danmark, skriver DR.

Fredag udtrykte fagforeningen FOA og Dansk Sygeplejeråd bekymring over, at der er mangel på værnemidler landet over. Det betyder, at flere medarbejdere i regioner og kommuner er nervøse for, om det er sikkert at pleje de ældre.

- Der mangler retningslinjer på, om man som medarbejder skal give en besked i døren til borgeren, eller om man må gå ind til borgeren. Det er klart, hvis der er manglende værnemidler, så må man prioritere, hvilke borgere man går ind til, sagde sektorformand i FOA Torben Hollmann.

Det fik Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til at anerkende, at styrelsen må se på, hvordan man gør det mere klart.

– Jeg kommer hjem med en opgave herfra i forhold til at vores retningslinjer bliver klarere, sagde Brostrøm.

Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl kalder coronavirussets indtog på landets plejehjem for dybt bekymrende.

- Derfor er det også vigtigt, at sygehusene ikke udskriver de ældre, og sender dem hjem til et plejehjem. De skal være på sygehusene. Ellers er der stor risiko for, at de kommer hjem og smitter andre beboere.

- Det handler også om forebyggelse. At plejepersonale får værnemidler og at beboere og personale bliver testet, siger Karina Adsbøl.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind