Plejere om dements familie: - Skøre i bolden

PLEJEHJEMSSVIGT: Det er ikke kun de demente, der får en hård medfart på udskældt plejehjem, viser afslørende tv-optagelser

Se her hvordan plejepersonalet taler om de pårørende. Videoreportage: TV2 Dokumentar
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Hvordan ser dagligdagen ud for de ældre på to danske plejehjem, når de ansatte tror, at ingen kigger med?

Sådan indledes den TV2-dokumentar, som det indtil videre er lykkedes Aarhus Kommune at få stoppet med hjælp fra først fogedretten og senere landsretten.

Kommunen mener, at det krænker de ældre, hvis offentligheden ser, hvordan livet faktisk foregår.

Her er TV2-optagelserne Danmark ikke må se

Bagtaler familien
Som Ekstra Bladet mandag aften kunne vise med hjælp fra klip fra dokumentaren, er det bestemt ikke et pænt billede, kommunen og retten holder skjult for offentligheden. Og som det fremgår af klippet herover, er det ikke alene de demente, der risikerer overgreb og magtanvendelser.

Også de pårørende, der kæmper for, at deres ældre får en værdig behandling, bliver groft bagtalt foran de ældre selv.

'Hun er en af mine yndlings borgere.'

'Det er bare familien, der er lidt anstrengende ind imellem,' griner en plejer til en kollega, mens hun ignorerer den demente Else på 90 år. Hun må nøjes med at lægge ører til, hvordan hendes familie bliver omtalt i lidet venlige vendinger.

'Så er man da glad for, familien ikke ser det rod her. Sikke en ballade man så får. Uha, de er sure over, at der står kørestole inde i stuen. De er skøre i bolden. Fuldstændig,' lyder det.

'Det er hende, der er skingrende skør,' siger en plejer en anden dag om Elses datter.

'Vi lægger hende altid (Else, red.), så hun kigger herover. Det vil familien gerne have.'

Hør her hvad Elses barnebarn mener om udtalelserne fra plejepersonalet.

Derfor bringer EB klippene

TV2 har forgæves forsøgt at få lov til at bringe dokumentaren, der afslører alvorlige overgreb og svigt hos ældreplejen i Aarhus Kommune.

Først i fogedretten og senere ved landsretten er det nemlig lykkedes kommunen at stoppe udsendelsen. Ifølge kommunen sker det for at beskytte den demente kvinde, som har været udsat for overgrebene.

Kommunen mener nemlig, at de har pligt til at beskytte kvinden mod, at optagelserne vises, selvom både hendes værge og familie støtter en offentliggørelse af optagelserne.

Familien har ellers i flere år forsøgt at få en dialog med kommunen og løst de voldsomme problemer, som dokumentaren nu afslører. Indtil nu har de mange møder været forgæves, mener familien.

Elses værge, hendes barnebarn Charlotte Ahm, samt Elses syv børn har derfor givet Ekstra Bladet samtykke til at bringe udvalgte klip fra dokumentaren, der beviser, at familien havde ret. Og som viser, at både Aarhus Kommune og andre danske kommuner bør gå langt mere systematisk til værks og sikre, at hverken Else eller andre sagesløse ældre som Else udsættes for uværdig behandling og ulovlig magtanvendelse i ældreplejen.

Du skal se med

Lytter til forfærdelige ting
TV2 taler i dokumentaren, som der altså er nedlagt et fogedforbud mod at vise, med flere eksperter, der er stærkt kritiske over for plejernes udtalelser.

'Man kan ikke tillade sig at tale om en borger. Man kan tale med en borger. Og hun ligger og lytter til nogle forfærdelige ting, der bliver sagt om hendes allernærmeste familiemedlemmer,' siger læge Lars Bjerrum til TV2.

Til halloween-fest i lorteble

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kommune: Ikke acceptabelt
Ledelsen i Aarhus Kommune vil trods de tunge beviser fra TV2's skjulte optagelser ikke udtale sig i dokumentaren. I stedet har kommunen sendt en kort udtalelse.

‘De hændelser, hvor der er tale om svigt og forsømmelser, har prompte fået personalemæssige konsekvenser,' skriver kommunen.

'I Aarhus Kommune accepterer vi på ingen måde et sprogbrug og en tone, der kan opleves som nedgørende, ligesom ingen borgere skal opleve at blive talt hen over hovedet på.'

'Vi beklager over for de borgere og pårørende, der har haft den oplevelse. Ledelsen på Kongsgården har iværksat en handleplan.'

Sådan virker et fogedforbud

Et fogedforbud er en midlertidig afgørelse, hvor retten har bestemt, at et firma eller en person skal stoppe med at gøre en bestemt handling.

Det kan være et forbud mod at sælge et produkt, som en konkurrent mener er en kopi. Eller det kan være en artikel eller en udsendelse, som en part i sagen mener bryder loven.

I sagen om TV2-dokumentaren har Aarhus Kommune krævet, at optagelserne ikke bliver vist, fordi de ifølge kommunen krænker både den demente Else og de ansatte, der er blevet filmet. Det har fogedretten og senere landsretten givet kommunen ret i og derfor stoppet TV2-udsendelsen.

Sagen kan senere blive ført videre ved domstolene, hvor man endelig afgør, om fogedforbuddet er korrekt, eller om TV2 senere alligevel får lov til at vise udsendelsen.

Hvis man bryder et fogedforbud, kan det koste de ansvarlige en bøde eller i værste tilfælde en fængselsstraf.

Fogedforbud er i øvrigt en forældet betegnelse, da forbuddet rent juridisk hedder 'Midlertidig afgørelse om forbud og påbud'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.