Politi klar med bødeblokken: Hold jer nu væk fra isen!

Den hårde kulde lokker mange til at drage ud på isen. Men politiet understreger, at den endnu ikke er sikker

Rundt omkring i landet advarer politikredsene fortsat mod at bevæge sig ud på den ikke gennemfrosne is. Her er det i København søndag, hvor både børnefamilier og motionsløbere vadede rundt ude på isen. (Video: Anthon Unger)

Har du været vidne til folk, der har gået på isen, hvor de ikke må, eller har du selv eller nogen du kender været ude for at ryge igennem isen? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Søndagen igennem måtte adskillige af landets politikredse advare i skarpe vendinger mod, at folk bevæger sig ud på landets frosne søer og fjorde.

112 - 17. jan. 2016 - kl. 15:28 Politi advarer mod tynd is: Kom så ind fra fjordene

112 - 17. jan. 2016 - kl. 13:26 Politi advarer: Livsfarligt at færdes på søerne i København

Og mandag fortsætter advarslerne, på trods af at kuldegraderne hamrer igennem med ufornyet styrke. Politiet understreger atter en gang, at det kun er sikkert at bevæge sig ud på isen, hvis kommunen har sat et skilt op, der viser, at isen er sikker.

- Man skal lede efter et skilt, hvor der står, at det er tilladt at gå ud på isen, frem for at lede efter et forbudsskilt. For det er der ikke, siger Henrik Skals, vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, til Ekstra Bladet.

For Nordjyllands vedkommende er der således et gældende forbud for alle områder i kredsen, og det gælder både kyster, i havne, på offentlige søer, i vandløb eller lignende.

Mulighed for bødestraf
I tilfælde af at politiet støder på folk, der befinder sig på isen, vil de i første omgang bede folk om at bevæge sig væk, men de har også mulighed for at udstede en bøde på 1000 kroner til folk, der overtræder forbuddet.

- Det er meget sjældent, vi giver en bøde. Vi starter som regel med en påtale, og det skal være meget galt, før vi uddeler bøder for den slags. Det er jo børn og unges legeplads, men man skal alligevel være forsigtig, og det er også det, vi opfordrer til, siger Henrik Skals.

Vicepolitiinspektøren kan ikke selv mindes et tilfælde, hvor det har været nødvendigt at uddele bøde til folk, der færdes på isen trods forbud, men han understreger, at det kan vise sig at blive nødvendigt.

- Har vi påtalt noget én gang, og vi kommer tilbage og ser en gentagelse, må vi hive bødeblokken frem. Vi vil jo ikke være til grin over for nogen, siger han.

Isen er ikke klar
På trods af den hårde frost er det endnu ikke sikkert at bevæge sig ud på isen nogen steder. Tommelfingerreglen siger, at isen skal være omkring 16-18 cm tyk, før den er sikker, om end der kan være undtagelser fra reglen.

De enkelte kommuner står for at oplyse om, hvor det er sikkert at bevæge sig ud på isen, og eksempelvis i Københavns Kommune viser en oversigt, at der endnu ikke er nogen søer, der er sikre at bevæge sig ud på.

Alligevel var der mange, der søndag trodsede advarslerne og drog ud på isen i midten af København søndag.

- Det er jo ikke til at forstå, at voksne mennesker tager deres børn ud på isen, når der tydeligt er skiltet med, at man ikke må gå derud. Men folk er jo glade for sneen og isen og for at stå på skøjter, lød det fra vagtchef Michael Andersen til Ekstra Bladet søndag.

Har du været vidne til folk, der har gået på isen, hvor de ikke må, eller har du selv eller nogen du kender været ude for at ryge igennem isen? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

47 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere