Politi måtte trække sig under muslimsk bålfest: Nu kræver minister forklaring

Justitsminister Søren Pape Poulsen har bedt Nordsjællands Politi om at levere en redegørelse, efter at politiet lørdag valgte at trække sig fra muslimsk eid-fest i Gribskov

Flere muslimske familier slog lørdag telte op i Gribskov og holdt bålfest på stedet. Festen fortsatte, selv om brandvæsenet ønskede at slukke bålene. Foto: Ekstra Bladet
Flere muslimske familier slog lørdag telte op i Gribskov og holdt bålfest på stedet. Festen fortsatte, selv om brandvæsenet ønskede at slukke bålene. Foto: Ekstra Bladet

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kræver en redegørelse fra Nordsjællands Politi, efter at politiet lørdag valgte at trække sig fra en mulig konfrontation med muslimske familier.

Det skriver Søren Pape på Twitter.

Familierne fejrede eidfest i Gribskov og havde gang i flere bål, selv om der er forbud mod afbrænding i Gribskov Kommune på grund af tørke.

Det undrede flere borgere, som i løbet af eftermiddagen valgte at kontakte politiet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen har bedt om en redegørelse fra Nordsjællands Politi, fortæller han på Twitter. Foto: Jens Dresling
Justitsminister Søren Pape Poulsen har bedt om en redegørelse fra Nordsjællands Politi, fortæller han på Twitter. Foto: Jens Dresling

Først ankom Frederiksborg Brand & Redning for at slukke bålene. Men da brandfolkene blev mødt af oprørte festdeltagere, valgte indsatslederen at kontakte politiet, så de kunne komme og hjælpe med at få adgang til bålpladsen.

Se også: Muslimer tænder bål i skov under eidfest: Politi måtte trække sig

Bevæbnet med grene
Politiets tilstedeværelse lod imidlertid til at gøre det hele værre. Vidner fortæller til Ekstra Bladet, at festdeltagerne bevæbnede sig med grene.

Vagtchef Dan Houtved forklarede lørdag til Ekstra Bladet, at politiet siden valgte at trække sig. Dels fordi den lokale skovfoged havde givet festdeltagerne tilladelse til både at holde fest og til at tænde bål. Og dels fordi man ikke ønskede en konflikt.

- Som jeg har fået det refereret, var flere temmelig ophidsede. Vi vurderede, at det var bedre at trække os, fordi vi ikke ønskede en konfrontation med de mennesker. Der var både kvinder og børn til stede, sagde Dan Houtved lørdag til Ekstra Bladet.

Altså kunne festen og bålafbrændingen fortsætte - nu med accept fra ordensmagten.

Det fik i første omgang udlændingeordfører hos Dansk Folkeparti Martin Henriksen til at fare i blækhuset.

- Det er muligt, at der er en skovfoged, som oprindeligt har givet dem lov. Men hvis brandvæsen og politi efterfølgende siger, at det var en fejl, så er det sådan, det er, sagde Martin Henriksen lørdag til Ekstra Bladet.

Martin Henriksen forstår ikke politiets forklaring om, at en konfrontation med muslimske familier var uhensigtsmæssig. Foto: Stine Tidsvilde
Martin Henriksen forstår ikke politiets forklaring om, at en konfrontation med muslimske familier var uhensigtsmæssig. Foto: Stine Tidsvilde

Udlændingeordføreren kalder det 'rystende', at politiet trak sig.

- Jeg klandrer ikke de enkelte betjente. Jeg klandrer politiledelsen og den politiske ledelse, siger udlændingeordføreren.

Se også: Politi trak sig fra muslimsk bålfest: 'Politiet burde have brugt magt'

Venter med at fælde dom
Og søndag er Søren Pape Poulsen også kommet ind i kampen. Han vil imidlertid vente med at fælde dom, indtil han har modtaget politiets redegørelse.

- Politiet skal selvfølgelig kunne komme alle steder - også hvis der er optræk til ballade. Der er mange forskellige oplysninger ude lige nu. Derfor har jeg bedt Nordsjællands Politi om at redegøre for sagen, så vi kan få det nødvendige overblik, skriver justitsministeren på Twitter.

I alt deltog næsten 30 muslimer i festlighederne i Gribskov. Her havde de sat telte op, og Ekstra Bladets fotograf har efter festen konstateret, at der har været tændt bål i hvert fald seks steder i området i skoven, som ligger ud til Gammel Frederiksborgvej ved Helsinge.

Dan Houtved har til Ekstra Bladet fortalt, at brandvæsenets indsatsleder var temmelig uenig i skovfogedens beslutning om at give tilladelse til bålafbrænding. Indsatslederen ønskede at slukke bålene, også selv om festdeltagerne kunne fremvise et skriftligt dokument fra skovfogeden.

Politiet bad i stedet brandvæsenet om at holde ekstra øje med, at bålene ikke fik antændt noget andet i skoven under og efter eid-festen på stedet.

Der er ingen melding om, at der skulle være gået ild i noget, som der ikke skulle have været gået ild i.

1170 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere