Annonce:
Annonce:

Politi mørklægger dokumenter om døds-forlystelse

Østjyllands Politi vægrer sig ved udlevere dokumenter om den livsfarlige rutsjebane i Tivoli Friheden, som politikredsen selv har godkendt

Tivoli Frihedens helt store trækplaster, rutsjebanen Cobraen, har to gange været centrum for alvorlige ulykker. Nu er den lukket. Foto: Rasmus Laurvig
Tivoli Frihedens helt store trækplaster, rutsjebanen Cobraen, har to gange været centrum for alvorlige ulykker. Nu er den lukket. Foto: Rasmus Laurvig
Annonce:
Følg Samfund

Hvis du ved noget om sagen, kan du skrive fortroligt til Ekstra Bladets journalister på munk@eb.dk.

Da en bare 14-årig pige satte sig op i rutsjebanen Cobraen i Tivoli Friheden i juli, havde hun politiets ord for, at det værste, der kunne ske, var et sug i maven.

Forlystelsen var sikkerhedsmæssig forsvarlig og i årevis godkendt af Østjyllands Politi med hjælp fra førende eksperter.

Men noget kan været gået grueligt galt i politiets godkendelser af forlystelsen.

'Verdens mest sikre'
Cobraen var nemlig livsfarlig, og den bare 14-årige pige mistede livet i en tragisk ulykke i rutsjebanen, som Tivoli Frihedens direktør ellers havde kaldt 'verdens mest sikre'.

Artiklen fortsætter efter videoen ... 

Torsdag eftermiddag afgik en 14-årig pige fra København ved døden efter en ulykke i Tivoli Friheden i Aarhus. Efterfølgende holdt politiinspektør Brian Voss Olsen, hvor han blandt andet fortalte, at politiet nu vil kigge ind på årsagerne til tragedien.

Få et overblik over den tragiske sag fra Tivoli Friheden her.

Annonce:

Den bombastiske udmelding kom i kølvandet på en omfattende renovering og sikkerhedsoptimering af forlystelsen, som, bare få dage inden den blev indviet i sommeren 2008, var centrum for en anden alvorlig ulykke.

Her blev fire personer kvæstet, og Østjyllands Politi efterforskede ulykken og nåede frem til, at det var den italienske fabrikants skyld. Østjyllands Politi afviste dog at gøre mere ved sagen, da det var for ressourcetungt at retsforfølge fabrikanten i Italien.

Efter ulykken fik Tivoli Friheden hjælp fra tyske eksperter, og man foretog ændringer af forlystelsen, så det aldrig ville kunne ske igen.

Skader og revner
Nu var den sikker, og den livsfarlige rutsjebane blev frem til juli i år godkendt af Østjyllands Politi en gang årligt. Som tidligere beskrevet i Ekstra Bladet hyrede Tivoli Friheden i 2017 et dansk ingeniør-firma til at lave en omfattende renovering af det vogntog, som var involveret i ulykken. Det skyldtes, at man havde fundet skader og revner på vitale dele i vogntoget.

Annonce:

Østjyllands Politi vil ikke svare på, om man i den forbindelse foretog en ny og særlig grundig godkendelse af forlystelsen.

Ifølge loven er det kun politiet, der kan godkende forlystelser som Cobraen. Teknologisk Institut eller Force Technology besigtiger forlystelsen i et henholdsvis uanmeldt og anmeldt tilsyn og aflægger rapport til politiet, der står for den endelige godkendelse.

Nu skal Østjyllands Politi efterforske, om nogen kan drages til ansvar for, at en 14-årig pige er blevet frarøvet livet på grund af ulykken i den forlystelse, som politikredsen i årevis har stemplet som sikker.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Blomster foran Tivoli Friheden efter en bare 14-årig pige døde efter en ulykke i rutsjebanen Cobraen. Foto: Ernst van Norde
Blomster foran Tivoli Friheden efter en bare 14-årig pige døde efter en ulykke i rutsjebanen Cobraen. Foto: Ernst van Norde
 

Sætter kasketten som de vil
Men selvom Østjyllands Politi i kraft af sin rolle som godkendelsesmyndighed ligger inde med en lang række dokumenter og tilsynsrapporter fra godkendelser af den livsfarlige forlystelse, afviser politikredsen at give indsigt i de dokumenter, der har ligget til grund for godkendelserne.

Annonce:

Ekstra Bladet har ad flere omgange forsøgt på den ene eller anden måde at få aktindsigt i tilsynsrapporter eller svar på simple faktuelle spørgsmål om godkendelsen af forlystelsen, men Østjyllands Politi vægrer sig ved at dele informationer med offentligheden med henvisning til den igangværende efterforskning.

Ekstra Bladet har også spurgt, hvordan Østjyllands Politi forholder sig til, at man de facto efterforsker sig selv, da det er politikredsen, der har godkendt forlystelsen, og man derfor i denne sag har to forskellige kasketter på.

Her lyder svaret, at det ikke er noget problem, da det er to forskellige afdelinger.

Politiinspektør: Vi mørklægger ikke

Politiinspektør hos Østjyllands Politi Brian Olsen forsikrer, at der ikke ligger nogen usaglige hensyn bag, at politikredsen afviser at give indsigt i politiets godkendelser af forlystelsen.

- Vi er jo forpligtede til at efterforske bredt i den her sag. Og med al den dokumentation, der måtte være i sagen, og som kan have en indvirkning i forhold til den endelige konklusion, er det er jo vigtigt, at den bliver mellem os og så dem, der på et tidspunkt skal foreholdes nogle oplysninger, hvis der er nogen, der skal det. Så det er ganske almindelig procedure.

Han fortæller samtidig, at der ikke skal herske nogen tvivl om, at politiet foretager en objektiv efterforskning, og at man også kigger på de godkendelser, som politiet har lavet.

- Det er en omfattende efterforskning, vi er i gang med, hvor det med her med tilsyn også er en del af det.

- Hvis der er det mindste, der kan tyde på, at der er noget, der kan påvirke vores efterforskning i forhold til inhabilitet, så tager vi affære øjeblikkeligt.

- De her tilsynsrapporter og godkendelser, som I har lavet, ville jo normalt være offentligt tilgængelige. Hvorfor kan I ikke bare lægge tilsynsrapporterne frem, hvis der ikke er nogen problemer med dem?

- Fordi det kan ødelægge vores efterforskning. For de personer, der eventuelt skal foreholdes de her ting, skal ikke læse det via pressen. Lige så snart det ikke kan påvirke vores efterforskning, har vi intet problem med at lægge det frem, siger han.

 

 

 

Der hersker altså totalt vandtætte skodder mellem afdelingen, der har godkendt, og den afdeling, som skal efterforske, hvem der kan drages til ansvar, må man forstå.

Men når Ekstra Bladet forsøger at få aktindsigt i politiets godkendelser og tilsynsrapporter for forlystelsen i kraft af politiets rolle som godkendelsesmyndighed, afviser Østjyllands Politi at udlevere det med henvisning til, at der er en igangværende efterforskning, der altså bliver foretaget af en anden afdeling.

Annonce:

Ekstra Bladet har påklaget afgørelsen til Statsadvokaten i Viborg.

Ikke inhabile
Både Force Technology, der i årevis har stået for tilsynet med forlystelsen, og Teknologisk Institut, der sikkerhedsgodkendte den inden ulykken i 2008, har afvist at tale med Ekstra Bladet med henvisning til efterforskningen.

Advokaturchefen ved anklagemyndigheden i Østjyllands Politi, Jacob Balsgaard, oplyser i et uddybende svar, at man er klar til at reagere, hvis der skulle opstå en situation, hvor man kan sætte spørgsmålstegn ved habilitet.

'Anklagemyndighedens vurdering er, at der ikke aktuelt er oplysninger, der gør, at Østjyllands Politi er inhabile i relation til efterforskningen. Måtte der undervejs i efterforskningen fremkomme nye oplysninger, der giver anledning til tvivl om kredsens habilitet, vil vi selvfølgelig reagere på det,' skriver han.

Politiet roder rundt

Billede fra ulykken i 2008. Her var det den forreste vogn i Cobraen, der rev sig løs.
Billede fra ulykken i 2008. Her var det den forreste vogn i Cobraen, der rev sig løs.

I forbindelse med ulykken i 2008 fik Østjyllands Politi udarbejdet en omfattende rapport, der skulle kortlægge, hvorfor den spritnye rutsjebanes forreste vogntog rev sig løs, og fire personer blev kvæstet.

Det var Force Tehcnology, der fik til opgave at lave rapporten, da Teknologisk Insititut havde været med til at godkende forlystelsen.

Som beskrevet i Berlingske er rollerne i dag byttet om, så det er Teknologisk Institut, der skal lave rapporten, fordi det er Force Technology, der har ført tilsyn med forlystelsen i mange år.

Af medieomtale i forbindelse med ulykken i 2008 fremgår det, at rapportens konklusion var, at ulykken skyldtes konstruktions- og beregningsfejl fra fabrikantens side.

Ekstra Bladet har forsøgt at få aktindsigt i rapporten, men Østjyllands Politi oplyser i første omgang, at den er blevet destrueret, fordi den gamle efterforskning blev henlagt.

Hvis man skal tro Østjyllands Politi, er man altså ikke i besiddelse af rapporten, som måske kunne være relevant i efterforskningen, da det, der ikke må ske, nu er sket igen. Hos afdelingen, der godkender forlystelsen, har man altså heller ikke fundet det vigtigt at arkivere den omfattende rapport.  

Politiet henviser Ekstra Bladet til Justitsministeriet, som måske ligger inde med rapporten.

Nogle dage senere oplyser Justitsministeriet, at ministeriet ikke er i besiddelse af det efterspurgte materiale.

Tilbage hos Østjyllands Politi lyder svaret nu, at man faktisk har noget af det efterspurgte materiale, men det må Ekstra Bladet bare ikke få med henvisning til den igangværende efterforskning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: