Politi om uopmærksomme bilister: Nej kvinder, I kan heller ikke multitaske

Rådet for Sikker Trafik og politiet har i denne uge øjnene rettet mod uopmærksomhed i trafikken

'Kør bil, når du kører bil', lyder det efterhånden kendte slogan, der skal få danske bilister til at holde hænderne på rattet. Mobilsnak, kaffeindtagelse og besøg i handskerummet er som at tage en pose over hovedet, forstår vi.

- Kvinder påstår, de kan multitaske. Det kan jeg godt afsløre; det kan de ikke.

Sådan siger Erik Mather, der er leder af færdselspolitiet i Sydsjælland og på Lolland-Falster. Han taler om uopmærksomhed i trafikken, som ifølge Rådet for Sikker Trafik er skyld i hvert tredje uheld i trafikken og hver fjerde dødsulykke.

Og uopmærksomheden kan være alt fra at tale i telefon eller skrive sms til at håndtere børnenes uoverensstemmelser på bagsædet - mens man kører bil.

Fra i dag og ugen ud er landets politikredse ekstra opmærksomme på trafikanter, som forsøger at multitaske bag rattet. Færdselsbetjente er blevet instrueret i at standse bilisterne og vejlede dem i at køre bil, når de kører bil frem for at lave alt muligt andet samtidig med.

- Det er meget enkelt med håndholdt mobiltelefoni under kørslen. For det giver en bøde som altid. Men så er der alt det andet. Det er ikke som sådan strafbart, medmindre det er medvirkende årsag til et færdselsuheld. Man kan forvente i denne uge, at man bliver standset og vejledt, hvis vores motorcykelbetjente eller betjente i patruljebilerne ser uopmærksomhed af den ene eller anden karakter, siger Erik Mather til Ekstra Bladet.

Pas på med kaffe og is
Som eksempel på, hvad der kan være årsag til, at man bliver standset, nævner Erik Mather kaffe og is.

- Det kan være, man er på vej til arbejde med en kop kaffe. Så bremser man, og kaffen skvulper over. Herefter følger gerne en situation, hvor man forsøger at klappe den varme kaffe af, og så er man faktisk ikke opmærksom i de sekunder. Bremser den forankørende på det tidspunkt, så sker uheldet, siger Erik Mather.

- Vi kender nok også allesammen det med at købe en Magnumis og tage en bid af den dejligt tykke chokolade. Det sker næsten altid, at der falder et stykke chokolade af. Ryger det ned på ens hvide bukser, så vil man for alt i verden gerne undgå en chokoladeplet. Så sidder man febrilsk og leder efter chokoladen og - er uopmærksom.

Kampagnen mod uopmærksomhed i trafikken vil ifølge Ekstra Bladets oplysninger ikke medføre egentlige razziaer i de politikredse på Sjælland, som redaktionen har været i dialog med. Men alle steder er færdselsbetjentene blevet instrueret i at være opmærksomme på uopmærksomhed.

- Vi har også videovogne på vejene, og de vil kunne optage sekvenser, når vi kører bagved andre trafikanter, forklarer Erik Mather.

Uopmærksomhed kan koste kørekort
Ifølge Erik Mather kan alle former for uopmærksomhed give bøde eller sågar koste kørekortet, hvis politiet kan bevise, at det er årsag til, at et trafikuheld sker.

- Hvis man kan lægge til grund, at spildt kaffe er årsag til et uheld, så er man på kant med den særlige bestemmelse i færdselsloven, der siger, at man skal udvise agtpågivenhed i trafikken. Har man ikke udvist tilstrækkelig agtpågivenhed, så kan man få bøde eller miste førerretten i alvorlige tilfælde, siger Erik Mather, som ved, hvad han taler om, når han siger, at ingen kan multitaske.

- Det gælder om at forberede sig, inden man sætter sig til at køre bil. Man skal stille gps'en eller radioen, inden man tager af sted. Ringer telefonen, eller er børnene umulige på bagsædet, så må man lade det være. Der er ingen, der kan multitaske, det har jeg desværre set mange eksempler på.

Politiets indsats støtter Rådet for Sikker Trafiks kampagne ”Kør bil, når du kører bil” og Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan, hvor uopmærksomhed indgår som et ud af ti indsatsområder for at begrænse antallet af uheld i trafikken.

- Vi ved, at uopmærksomhed er en hyppig uheldsfaktor og kan være skyld i hver tredje ulykke. Så koncentrer dig om at køre bil, når du gør det, og hav øjne og ører med dig hele tiden, siger vicepolitiinspektør Arne Martinsen fra Rigspolitiets nationale færdselscenter.

Den udvidede dødsulykkesstatistik angiver, at manglende eller utilstrækkelig opmærksomhed var en medvirkende uheldsårsag i 24 procent af dødsuheldene i 2013. Trafikanter har for ofte fokus på andre opmærksomhedskrævende ting end det at koncentrere sig om trafikken. Det kan for eksempel være at tale i mobiltelefon, skifte cd, indtage mad og drikke, betjene gps eller tage sig af urolige børn.

129 kommentarer
Vis kommentarer