Annonce:
Annonce:

Politi undersøger overraskende teori: Blev Natascha Kampuschs bortfører myrdet?

I mere end otte år blev østrigske Natascha Kampusch holdt som barne-sexslave hos Wolfgang Priklopil, som angiveligt sprang ud foran et tog, da hun slap fri af sit fangenskab

Natascha Kampusch var 18 år, da hun i 2006 slap ud i friheden. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Natascha Kampusch var 18 år, da hun i 2006 slap ud i friheden. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Annonce:
Følg Samfund

Tog Wolfgang Priklopil livet af sig selv, da et regionaltog 500 meter efter stationen Praterstern i det nordlige Wien den 23. august 2006 klokken 20.50 med 45 kilometer i timen ramte hans krop?

Eller blev den 44-årige mand, der 2. marts 1998 kidnappede den dengang blot 10-årige Natascha Kampusch på gaden og siden holdt hende som sexslave i sit hjem i otte år, rent faktisk myrdet inden, hvorefter hans krop blev placeret på skinnerne for at få det til at se ud som om, at han havde begået selvmord?

Umiddelbart er spørgsmålet ligegyldigt for de fleste. For den pædofile Priklopil er formentlig kun savnet af de færreste.

Annonce:

Men ikke desto mindre er der meget, der tyder på, at offentligheden hidtil ikke har kendt til den fulde sandhed. I hvert fald tager anklagemyndigheden hos politiet i Wien spørgsmålet så alvorligt, at man nu har sigtet en ukendt person for at have taget livet af Priklopil, inden lokoføreren ramte hans krop på skinnerne.

Det fortæller Der Spiegel.

- De fysiske beviser for teorien er ved at blive testet, siger en talsmand fra anklagemyndigheden til Der Spiegel.

Men undersøgelserne tager tid.

Nataschas kidnapper hemmeligt begravet

Det var 2. marts 1998, at Natascha Kampusch var på vej til skole i Wien, da en bil holdt ind til siden, og den 10-årige pige blev bortført. Hun fortæller selv, at hun i årevis boede i et fangehul i tilknytning til Wolfgang Priplokils ejendom i byen Strasshof ved Wien. 23. august lykkedes det hende at flygte ind til naboerne, hvor en politibil hentede hende, og politiet satte en eftersøgning i gang efter hendes bortfører.

Sådan så der ud umiddelbart efter, at Natascha Kampusch slap fri fra sit fangehul. (Foto: Østrigsk Politi)
Sådan så der ud umiddelbart efter, at Natascha Kampusch slap fri fra sit fangehul. (Foto: Østrigsk Politi)

Afskedsbrev var falsk
Ifølge sagens akter kørte Priklopil i sin BMW til et parkeringshus ved et indkøbscenter i Wien, og om aftenen blev hans lig altså fundet på skinnerne tæt ved.

Annonce:

Men tog han livet af sig selv? Eller var han allerede død, da toget ramte ham? Blev hans lig lagt på skinnerne?

Det er spørgsmålet, som nu har fået næring hos politiet i Wien.

Årsagen er blandt andet det afskedsbrev, som Priklopil gav til sin ven, inden han angiveligt begik selvmord.

Vennen har forklaret, at han omkring klokken 14 på dagen, hvor Kampusch kort forinden var sluppet fri, fik et telefonopkald fra Priklopil, der bad om at blive hentet i det indkøbscenter, hvor Priklopils BMW senere blev fundet.

Natascha Kampusch: Jeg er altid alene

Ifølge vennen aflagde Priklopil en tilståelse, hvor han fortalte om bortførelsen af Kampusch. Ved 20-tiden blev Priklopil siden sat af ved stationen. Vennen har forklaret, at Priklopil gav ham en krøllet seddel med ordet 'Mor' uden på, da han steg ud af bilen. Sedlen var et afskedsbrev fra Priklopil til hans mor.

En grafologisk undersøgelse har senere antydet, at håndskriften ikke svarer til Priklopils.

Annonce:

Medgerningsmand deltog i bortførelse
Natascha Kampusch har selv forklaret, at Priklopil var alene om at kidnappe hende. Men det har også været fremme, at der kan have været medgerningsmænd, som har hjulpet til med at holde hende skjult.

En 12-årig pige var vidne til bortførelsen af Natascha Kampusch. Hun fortalte dengang, at hun så Priklopil tage fat i Kampusch. Men hun så også, at der sad en anden bag rattet, som kørte bilen væk.

Natascha Kampusch får aldrig fred: Rygtesmede forpester hendes liv

En af fortalerne for teorien om en gerningsmand mere er den tidligere chefefterforsker Franz Kröll fra Wiens politi. Han ledede efterforskningen af Kampusch-bortførelsen og sad i to senere kommissioner, som blev nedsat til at undersøge, om der var begået fejl under opklaring af sagen.

Kröll nægtede i 2010 at deltage i et pressemøde om sagen og var i det hele taget uenig i afgørelsen om at udlægge Priklopils død som et selvmord. Kort tid efter blev Kröll fundet død. Skudt i hovedet og ved siden af sin tjenestepistol.

Annonce:

Mange fejl
Et andet medlem af kommissionen, Johann Rzeszut, har skrevet en hel bog om alle de fejl, der blev begået under efterforskningen af sagen. Både af omstændighederne omkring bortførelsen, hvor Priklopil faktisk blev udspurgt af politiet, og af det fangenskab, som Kampusch levede under, samt Priklopils død.

Rzeszut undrede sig blandt andet over, at man aldrig undersøgte teorien om en medgerningsmand til bunds, ligesom han også kritiserede, at man ikke dengang gik videre med at finde ud af, om Priklopil rent faktisk begik selvmord.

Ny mistænkt i Kampusch-kidnapningen

I 2013 fandt et hold af tilkaldte internationale kriminaleksperter dog, at selvmordsteorien alligevel holdt vand.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: