Politiet advarer: 'Post Danmark'-mail kan koste dig kassen

Rigspolitiet advarer nu om, at russiske cyberkriminelle lige nu spammer danskerne med falske Post Danmark-mails. De kan komme til at koste dig kassen

Åbner du mailen fra de russiske cyber-kriminelle vil den se sådan ud. Men adressefeltet afslører, at du ikke er havnet hos Post Danmark (Screenshot)
Åbner du mailen fra de russiske cyber-kriminelle vil den se sådan ud. Men adressefeltet afslører, at du ikke er havnet hos Post Danmark (Screenshot)

Har du i går eller i dag åbnet din mailboks og fået en uventet mail fra Post Danmark? Så skal du være ekstra på dupperne.

Rigspolitiet advarer nemlig om, at der i disse dage florerer en særdeles vellignende spam-mail fra en gruppe hackere, der udgiver sig for at komme fra Post Danmark.

Se også: Massiv hacker-bølge kidnapper danskeres data: Skal vi betale løsesummen?!

I mailen påstår svindlerne, at du har en uafhentet pakke, og beder dig derfor printe en forseendelseetikette ud, der kan byttes mod pakken på det lokale posthus.

Låser computer
Men mailen er falsk og skriver du koden og forsøger at udprinte etiketten, bliver din computer låst, lyder advarslen fra politikommisær Sonny Olsen fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center i daglig tale kaldet NC3.

- Der er tale om en så kaldt ransomeware-mail. I dette tilfælde foregiver den at være fra Post Danmark, men i virkeligheden er det en gruppe hackere, der står bag, siger Sonny Olsen til Ekstra Bladet.

Se også: Svensk advarsel: Nu låser banditter din telefon med virus

Når brugeren er røget i hackernes ransomware-fælde, låser hackerne harddisken med en kryptering.

Herefter er computeren så godt som umulig at få åbnet igen og hackerne 'tilbyder' herefter mod betaling på op til et par tusind kroner at låse computeren op igen.

- Hackerne vil typisk have, at man indbetaler et større beløb i bitcoins, før man kan få computeren låst op, siger Sonny Olsen der forklarer, at man har set flere forskellige versioner af ransomware i løbet af efteråret og vinteren.

Vær kritisk
Normalt sker der ikke noget, når man har åbnet mailen. Det er først når man reagere på mailen - i det nuværende tilfælde ved at forsøge at printe den falske forsendelsesetikette ud.

Se også: Ransomware spreder sig til nye områder: Disse områder har hackerne kig på

Sonny Olsen opfordrer folk til at være opmærksomme, når de færdes på nettet og udvise en sund skepsis overfor de mails, de modtager.

- Svindlerne er blevet gode til et snyde, så siderne er meget livagtige. Normalt vil der være links eller urler(adresser på hjemmesider som fx eb.dk red.) i mailen, der vil afsløre, hvor de peger hen. Hvis det ikke er til Post Danmarks hjemmeside som i dette tilfælde, skal man holde fingrene væk, forklarer han.

- I det konkrete tilfælde skal man også være ekstra varsom, hvis man ikke venter en pakke.

Milliardforretning
Cyberkriminalitet er en enorm forretning, der hvert år koster private, virksomheder og offentlige instanser milliarder af kroner.

Er computeren først låst af ransomware, kan computeren kun reddes ved at blive geninstalleret eller man betaler løsesummen.

- Vi opfordrer folk til løbende at tage backup af deres data, så de ikke er afhængige af hackerne. Er skaden sket, bør man aldrig betale, det vil kun øge de kriminelles incitament til at begå denne type kriminalitet.

Svindlerne opererer ofte fra udlandet og for dansk politi alene er de så godt som umulige at fange. Det kræver derfor enorme ressourcer og samarbejde på tværs af lande grænser for at fange de kriminelle.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen