Annonce:
Annonce:

Politiet trækker omstridt overvågning tilbage

Arbejdsmiljøkoordinator reagerede på ny procedure - nu undersøger jurister lovgrundlaget

'Cellevognene' ligner en almindelig transportvogn som denne. 'Cellevognene' har flere celler og kamera og mikrofon, der optager de anholdte. Nu er mikrofonerne dog deaktiveret, mens politiets jurister undersøger, om det er lovligt at optage de anholdte. Foto: Politi
'Cellevognene' ligner en almindelig transportvogn som denne. 'Cellevognene' har flere celler og kamera og mikrofon, der optager de anholdte. Nu er mikrofonerne dog deaktiveret, mens politiets jurister undersøger, om det er lovligt at optage de anholdte. Foto: Politi
Annonce:
Følg Samfund

Rigspolitiet har slukket for det overvågningsudstyr, der var installeret i flere af politiets køretøjer til transport af anholdte, mens deres jurister nu undersøger, om det er lovligt at optage anholdte, der befinder sig i vognene.

Det sker, efter Rigspolitiet sommeren 2016 installerede overvågningskameraer og mikrofoner i flere af de såkaldte 'cellevogne', der fragter anholdte fra stedet, de blev anholdt, til en politistation.

Politiets scannerhøst på 90 dage: 110.000 har rod med bilforsikringen

Optagelsen af lyd fik en af politiets ansatte til at råbe op, og nu har man slukket for mikrofonerne, mens kameraerne stadig filmer, når vognene bliver taget i brug.

- Det er rigtigt, at i øjeblikket er det udstyr ved at blive gransket, efter der blev rejst spørgsmål fra vores ansatte, siger Rigspolitiets kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen til Ekstra Bladet.

Annonce:

'Svineri'
Det var særligt Jesper Storgård, der er arbejdsmiljøkoordinator i Københavns Politiforening, der sprang op af stolen og sendte en mail rundt til de ansatte i Københavns Politi i starten af januar 2017, efter han blev vidende om, at overvågningsudstyret var installeret i vognene.

- Jeg syntes, at det var noget svineri, at kollegaer blev optaget på lyd, uden at de fik det at vide, siger Jesper Storgård og uddyber:

- Det er overvågning. Det bryder jeg mig ikke om. Der skal være en form for privat sfære. Når kollegaerne kører i bilen, taler de også om, hvordan det går på hjemmefronten, og så ryger det direkte ind på en server.

Det er en 'Cellevogn'

En såkaldt 'cellevogn' er en af politiets transportvogne, der fragter anholdte fra stedet, de blev anholdt, til en politistation.

Køretøjerne er indrettet med flere celler, der adskiller de anholdte fra hinanden.

Der er installeret mikrofon og kamera i 'cellevognene'.

Lyd og billede bliver transmitteret til 'cellevognenes' chauffører, der kan se og høre de anholdte gennem en skærm og højtaler foran i vognen.

Ifølge Jesper Storgård fik kun chaufførerne at vide, at der var mikrofoner i vognene, og der blev ifølge ham ikke skiltet med lydoptagelse.

Rigspolitiet oplyser, at det kostede 25.213 kroner at installere overvågningsudstyret i hver bil. Rigspolitiet vil dog ikke ud med, hvor mange biler, der er tale om.

Uden at specificere oplyser Rigspolitiet, at vognene har været i brug i enkelte aktioner, men ikke om der har været anholdte i vognene ved disse aktioner.

Gemt i 21 dage
Rigspolitiet bekræfter, at materialet, der blev optaget i ’cellevognene’, senere blev uploadet og gemt i 21 dage på Rigspolitiets servere, når ’cellevognene’ blev kørt tilbage i Rigspolitiets parkeringskældre.

Anholdte i forbindelse med en fodboldkamp mellem Brøndby og FCK. Foto: Polfoto/Kenneth Meyer
Anholdte i forbindelse med en fodboldkamp mellem Brøndby og FCK. Foto: Polfoto/Kenneth Meyer

Thomas Kristensen forklarer, at materialet skulle gemmes på Rigspolitiets servere for at dokumentere hændelsesforløbet, hvis en anholdt mister livet under transporten.

Hemmelige kameraer er supereffektive: Politi klipper plader som aldrig før

Annonce:

'Der vil ofte være tale om personer, der er ophidsede eller påvirkede af alkohol eller stoffer. Data blev som sagt efterfølgende automatisk slettet', skriver han i en e-mail.

Kommunikationsrådgiveren slår fast, at det ikke var en konkret hændelse, hvor en anholdt har mistet livet under transport, der fik politiet til at installere udstyret.

'Udgangspunktet har som sagt været, at vi skulle tage bedst muligt vare på de anholdte, mens de er i vores varetægt. Vi oplever jo desværre fra tid til anden, at der er personer, der mister livet, mens de sidder i vores detentioner', uddyber han skriftligt.

Politi: Svarer til detention
Ifølge Rigspolitiet blev overvågningsudstyret blev taget i brug efter betjentenes eget ønske.

- Det blev installeret efter en dialog med de pågældende personer, der skulle bruge køretøjerne. De ønskede, at de skulle installeres, så man kunne overvåge folk, der blev transporteret fra stedet, de blev anholdt, og frem til politistationen, lyder det fra kommunikationsrådgiveren.

Annonce:

Aktivist bag hjemmeside: Ikke mit ansvar at Torben smadre politiudstyr

Det er årsagen til, at der foran ved 'cellevognenes' chauffører er skærme og højtalere, hvor billede og lyd kom ud.

- Det svarer jo til et detentionsrum på en politistation. Der kan man også overvåge folk i rum for at se, om de har brug for hjælp, siger Thomas Kristensen.

Repræsentant: Alle kan blive optaget
Arbejdsmiljøkoordinatoren Jesper Storgård anerkender, at kameraerne også kan føre kontrol med politiet på vegne af de anholdte.

- Jeg vil gerne understrege, at vi skal behandle anholdte ordentligt. Det skal vi altid. Det er ikke det. Jeg bryder mig bare ikke om, at det bliver sneget ind gennem bagdøren.

Politi og demonstrant i forbindelse med 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset i København. Foto: Polfoto/Thomas Borberg
Politi og demonstrant i forbindelse med 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset i København. Foto: Polfoto/Thomas Borberg

Jesper Storgård fortæller, at mikrofonernes placering også kan optage lyden af forbipasserende.

Annonce:

- På grund af at mikrofonerne sidder, som de gør, betyder det, at hvis du går forbi bilen inden for en vis afstand, bliver lyd og billeder af dig også optaget og gemt.

På kant med loven
Lektor Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen med speciale i strafferet forklarer, at lydoptagelserne er på kant med loven.

Torben hader overvågning: Her smadrer han politiets udstyr

- Man må ikke optage samtaler, man ikke selv deltager i. Når betjentene ikke selv sidder deromme, og arrestanterne er alene, vil det formentlig være ulovligt at optage deres lyd, og det har de nu slukket for, siger lektoren og tilføjer:

- Det giver selvsagt ikke meget mening at straffe politiet med bøde for at overtræde straffeloven – det er udelukket efter straffeloven, men det ændrer ikke på, at det er ulovligt at aflytte eller optage samtaler mellem andre.

Parkeringsfirma lækker persondata på bilister

Annonce:

Han oplyser dog, at særlige regler i retsplejeloven åbner op for lydoptagelse. Blandt andet skal det angå en lovovertrædelse, der kan straffes med fængsel i seks år, og så kræver det rettens kendelse.

Skal stramme op
Jesper Lund er formand i IT-Politisk Forening. Han kalder det problematisk, at politiet installerer overvågning, inden de er sikre på, om det er lovligt.

Hård kritik: Nummerplade-scannere kan bruges til masseovervågning

- Det er selvfølgelig godt, at de nu lægger sig fladt ned og erkender, at der er et problem, men jeg synes stadig, at det er problematisk, at politiet har så dårligt styr på, hvad de må, og hvad de ikke må, siger Jesper Lund.

- Det bør give anledning til selvransagelse i politiet, så de finder ud af, hvordan man får strammet proceduren op, således at man i større grad får tjekket, om de overvågningstiltag, man igangsætter, er lovlige eller ikke lovlige, uddyber han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: