Politiet: Vi er magtesløse overfor roma-problem

Betjente efterlyser forbudsskilte i hovedstaden, for at kunne fjerne østeuropæere, der overnatter i centrum

To østeuropæiske migranter søger ly for det danske sommervejr foran byretten i København ved Rådhuspladsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
To østeuropæiske migranter søger ly for det danske sommervejr foran byretten i København ved Rådhuspladsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

For tiden oplever ordensmagten i København, at mange romaer sover på gader og stræder i hovedstaden omkring Strøget, Gammel Torv og Nyhavn.

Selv om det danske politi er vant til at arbejde med hårdkogte kriminelle, rockere og andre hårdtslående typer, må selv de mest erfarne betjente give op over for de sovende migranter fra Østeuropa.

I Danmark er det ikke ulovligt at lægge sige til at sove med frit udsyn til stjernerne - heller ikke selv om det kan virke stødende på byens borgere.

Vil have skilte
Derfor efterlyser Københavns Politi nu, at kommunen sætter skilte op med specifikke forbud mod at sove visse steder.

- Skiltning kan være en midlertidig løsning. For vi har tidligere set, at de bare flytter et andet sted hen. Det har vi set i forhold til de grønne områder og parker. Her har de fundet ud at, at de bliver skrevet, når de overnatter der, siger politikommissær Kjeld Farcinsen fra Udlændingekontrolsektionen under Københavns Politi.

- Et af problemerne, når de overnatter på gader og offentlige pladser, er, at de bliver endnu mere synlige. Vi har set det blandt andet ved Dronning Louises Bro, hvor de har overnattet både i arealerne ved broen og tunnelen under broen. Her er borgere, der har henvendt sig til dem, blevet truet både verbalt og med fagter, tilføjer politikommissæren.

Rydder roma-lejre
Alene i år har Københavns Politi ryddet mellem 30 og 40 interimistiske lejre beboet af migranter fra Østeuropa - senest i sidste uge, hvor en roma-lejr tæt ved Hans Knudsens Plads på Østerbro i København blev ryddet.

Rydningen af lejrene sker ikke, fordi det er ulovligt at overnatte i parkerne, men fordi den tilhørende henkastning af affald er en overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.

Problemet med romaer, der overnatter i det fri, kan dog ikke kun løses med skiltning, mener Kjeld Farcinsen.

- Grundlæggende er det lovgivningen, der skal gøres noget ved. Men det er svært og en balancegang i forhold til overnatning på gade og stræder. For det kan også blive for rigidt. Vi oplever jo jævnligt, at borgere overnatter og ligger i kø på Strøget i forbindelse med udsalg og den slags, siger han.

Overborgmesteren: Justitsministeren må gøre noget
Ekstra Bladet ville gerne have interviewet overborgmester i København Frank Jensen (S) om de mange østeuropæiske migranter, der sover under åben himmel i København, men da overborgmesteren er til OL i Rio, har han kun haft mulighed for at sende et skriftligt svar.

Her forklarer han, at kommunen naturligvis lytter til politiets ønsker - også når det kommer til en eventuel opsætning af skilte.

'Vi er i en tæt dialog med Københavns Politi om problemet med migranter, som slår lejr rundt om i byen. Hvis politiet har konkrete ønsker, herunder til skiltning, så lytter vi naturligvis til dem', skriver han.

Dog mener Frank Jensen, at det i virkeligheden var bedre, hvis justitsminister Søren Pind (V) gik ind i sagen og ændrede de gældende regler på området.

'Jeg synes, det ville være bedre, hvis justitsministeren ser på nogle mere generelle regler, så politiet får mulighed for at gøre noget ved problemet - uden at vi skal plastre byen til i skilte.'

433 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere