Annonce:
Annonce:

Politiet: Vi skal aflevere asylbørns mobiler hurtigere tilbage

Når mindreårige kommer til Danmark, bruger politiet børnenes mobiltelefoner til at fastslå deres identitet. Det kan dog tage måneder før asylbørnene får dem igen

Foto: ERNST VAN NORDE/POLFOTO
Foto: ERNST VAN NORDE/POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Blandt børn på asylcentre er mobiltelefoner blevet en eftertragtet vare. Politiet bruger nemlig mobilerne, når de skal identificere de uledsagede børn. Forvaringen af telefonerne kan dog tage en måned eller mere, som midlertidigt sætter en stopper for børnenes kontakt med deres familie.

Børn uden livline
Når børnene kommer til Danmark skal politiet fastslå deres identitet. Men det er ikke altid ligetil. Mange af børnene har nemlig ikke nogen form for dokumentation på, at de er, hvem de udgiver sig for at være. Derfor har politiet ret til at ransage deres bagage med henblik på at fastslå deres identitet. Mobiltelefoner er derfor blevet et nyttigt redskab til netop det, men politiet anerkender dog selv, at behandlingstiden er for lang, når der går uger eller måneder før børnene får deres mobiler igen:

Annonce:

- Vi ved, at det er et problem, at vi tilbageholde mobiltelefonerne for længe, siger politiinspektør og centerchef i Nationalt Udlændingecenter, Richard Østerlund la Cour, som understreger, hvor pressede politiet er med det øgede antal mindreårige, der kommer til Danmark. 

Alligevel understreger Pernille Skipper (Ø), hvor problematisk det er, at børnene går længere perioder uden deres mobiltelefoner:

- Det er et kæmpe problem for børn, der har oplevet at flygte med alt, hvad det indebærer. Deres mobiltelefoner er deres eneste livline tilbage til deres familier, som de er bange for, kommer til skade.    

 

Der vil altid være nogen, der er ude på at snyde os
Når politiet skal fastslå de uledsagede børns identitet ved hjælp af deres mobiltelefoner, så går der for lang tid. Det erkender politiet selv. Richard Østerlund la Cour peger, som årsag, på det pres, som politiet lider under med den øgede strøm af mindreårige flygtninge.

Annonce:

- Det må være muligt at tjekke en mobiltelefon på et par dage. Man må gøre en indsats for, at det går lidt hurtigere, siger Pernille Skipper til Ekstra Bladet.

Men hvis politiet indsamlede mobiltelefonerne efter, hvor mange de kunne nå at undersøge, ville børnene have deres telefoner i længere tid efter ankomst, hvilket, ifølge Richard Østerlund la Cour, ville give anledning til et nyt problem:

- Hvis vi ikke indsamler mobiltelefonerne med det samme, kan oplysningerne, vi leder efter, gå tabt. Der vil altid være nogen, der er ude på at snyde os.

Politiet tager asylbørns mobiler ved ankomst

Børn med frustration i stemmen
Konsekvensen for børnene i asylcentrene er blandt andet, at de ikke kan kontakte deres familier i længere perioder af gangen, siger Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet, til Politiken:

- Man gør de unge, som i forvejen er sårbare, endnu mere udsatte ved at fratage dem telefonen. De mister jo for eksempel billeder, mails og numre til venner og familie og er pludselig ladt alene.

Annonce:

De mennesker, som er tæt på børnene, kan også mærke, hvordan det påvirker dem negativt:

- Børnene kommer til os med frustration i stemmen og vil have deres telefon igen. De har måske nok fået det at vide, da den blev taget. Men når du lige er kommet til et nyt land og er bange, er det begrænset, hvad du opfanger, siger Hanne Sommer, centerleder på asylcentrene i Tullebølle og Lindelse på Langeland, til Politiken.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: