Annonce:
Annonce:

Politiet vil afhøre Ekstra Bladet-journalist i lækagesag

Ekstra Bladets journalist Thomas Foght har fået et opkald fra politiet, der har indkaldt ham til vidneafhøring

Arkivfoto: Mathias Christensen/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Mathias Christensen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Det vakte dyb forundring og fordømmelse både nationalt og internationalt, da PET og FE kontaktede direktørerne i landets store mediekoncerner.

Nu tager sagen en ny drejning. Ekstra Bladets journalist Thomas Foght er blevet indkaldt af politiet til vidneafhøring i sagen, der handler om mulig lækage i de to efterretningstjenester, hvor fire personer blev anholdt.

Samme opkald har to journalister fra Politiken, Hans Davidsen-Nielsen og Sebastian Stryhn Kjeldtoft, modtaget, samt en journalist fra Weekendavisen, en fra Berlingske, en fra Radio Loud og en fra DR.

Thomas Foght fortæller, at de vil afhøre ham som vidne i forbindelse med sagen om de fire tidligere og nuværende efterretningsfolk, der blev anholdt for mulig lækage.

Annonce:

Det sker som en del af efterforskningen af sagen, oplyste de i opkaldet, hvor politiet til gengæld ikke var meget for at oplyse detaljerne om afhøringen, eller hvilke artikler fra sagen, afhøringen drejer sig om.

Det var en efterforsker fra politiets NSK-enhed, der ringede. NSK er en ny national efterforskningsenhed, der efterforsker sager om særlig kriminalitet.

De fire efterretningsfolk blev anholdt og sigtet i december. En af dem er fortsat varetægtsfængslet i sagen.

Få dage senere foretog PET og FE intimiderende opkald til mediecheferne i JP/Politikens Hus og Berlingske Media, hvor de gjorde det tydeligt, hvad konsekvenserne er, hvis medierne viderebringer oplysninger i sagen, der er dybt fortrolig.

Opgiver ikke kildebeskyttelsen
Ekstra Bladets chefredaktør, Knud Brix, er forarget over opkaldet.

Annonce:

- Jeg håber ikke, at politiets ønske om at afhøre Ekstra Bladets journalist i lækagesagen er et forsøg på at intimidere og chikanere den frie presse, hvor man først går til cheferne og bagefter til journalisterne. Vi vil nu drøfte sagen med vores advokat, men kommer naturligvis ikke til at bryde vores kildebeskyttelse, siger Knud Brix.

Til Politiken udtaler avisens chefredaktør:

- Vores journalister møder gerne op, men det bliver i givet fald over for en dommer, når og hvis sagen kommer dertil, siger Christian Jensen.

- Vi har set, hvordan efterretningstjenesterne tager nogle helt nye og bekymrende metoder i brug ved at indkalde flere medier til møder, hvor cheferne for FE og PET informerer om en særlig paragraf i straffeloven, som kan give op til 12 års fængsel for både dem, der lækker oplysninger om rigets sikkerhed, og dem, der viderebringer oplysningerne. Det er svært at se det som andet end intimidering af pressen, siger han videre.

Dybt hemmelig sag
Gennem hele forløbet, siden det kom frem, at fire nuværende og tidligere efterretningsfolk blev anholdt for lækage, har sagen været omgærdet af mystik og hemmeligholdelse.

Annonce:

Der var dobbeltlukkede døre ved grundlovsforhøret, hvor de fire blev fremstillet. Det betyder, at pressen ikke engang kan beskrive, hvad de præcist er sigtet for.

Det eneste, der er kommet frem, er, at de er sigtet for 'uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne', som der stod i en pressemeddelelse fra PET 9. december.

Her fremgik det, at PET har ransaget en række forskellige adresser i forbindelse med anholdelserne, og at sagen var blevet overdraget til anklagemyndigheden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: