Politiformand om Scharf-kursus: Det er en hån

Formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt efterlyser klarere regler for tavshedspligt

Jakob Scharf udbyder kursus i efterretningstjenestens arbejde. Foto: Jonas Olufson
Jakob Scharf udbyder kursus i efterretningstjenestens arbejde. Foto: Jonas Olufson

Tidligere PET-chef Jakob Scharf's nye tiltag med at undervise i, hvordan en efterretningstjeneste arbejder, bliver modtaget med hovedrysten af  formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt.

Som Ekstra Bladet skrev mandag, så er Scharf og hans sikkerhedsfirma CERTA Intelligence  begyndt at udbyde heldagskurser i efterretningsarbejde med ’fokus på at skabe kendskab til og forståelse for efterretningsmæssige metoder og værktøjer.’ Det sker alt i mens Scharf l forvejen efterforskes af Københavns Politi for brud på tavshedspligten i forbindelse med bogen '7 år for PET'.

Se også: Skandale-Scharf på den igen: Nu underviser han i PETS hemmeligheder

Og det kommer bag på Claus Oxfeldt:

- Jeg er meget overrasket over, at han gør det. Vi taler om en mand, der tidligere selv har skoset andre PET-folk, hvis de har lavet bøger eller andet om efterretningstjenesten - og nu gør han det selv i stor stil.

- Det er faktisk også en stor hån mod det nuværende og tidligere personale i PET, som altid har været fantastisk gode til at holde kortene meget tæt ind til kroppen, og nu kan de så se den tidligere øverste chef gå ud på den måde og holde de her kurser, siger han.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Klarere regler
Jakob Scharfs er underlagt en livslang tavshedspligt, men justitsministeriet undersøger lige nu, hvordan man kan skærpe den lovbestemte tavshedspligt for personer som Scharf, der håndterer eller har håndteret meget fortrolige oplysninger. PET har tidligere meldt ud, at  Jakob Scharf i 2013 underskrev en udvidet tavshedserklæring, der blandt andet betyder:

’...Man skal indhente forudgående godkendelse fra PET, hvis man ønsker at videregive oplysninger, der stammer fra ansættelsen i PET, til offentligheden, f.eks. i forbindelse med bogprojekter, artikler eller offentlige foredrag.’ 

Men PET har efterfølgende erkendt, at afsnittet om forudgående godkendelse er for vidtgående og ikke kan håndhæves.

Claus Oxfeldt efterlyser også klarere regler på området:

- Der er jo åbenlyst et behov, når den tidligere leder af PET tumler rundt på den her måde.

- I min terminologi på baggrund af mere end 30 år i politiet, så tror jeg ikke, vi er i høj kurs i andre landes efterretningstjenester, når de finder ud af, at Danmarks tidligere efterretningschef få år efter, at han er stoppet, er parat til at gå ud og fortælle en masse ting, siger han. 

Jakob Scharf er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 Jakob Scharf udbyder kursus i efterretningstjenestens arbejde. Foto: Jonas Olufson
42 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere