Politikere dropper kæmpesalg

Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der ikke længere er opbakning til salg af Radius

Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der "ikke længere er politisk opbakning" til salget af Radius. Det skriver Ørsted i en fondsbørsmeddelelse.

Ørsted, tidligere Dong, har siden sommeren 2018 arbejdet på at sælge eldistributionsforretningen Radius, der har over en million kunder på Sjælland.

- Finansministeriet har nu til Ørsteds overraskelse meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturerede salgsproces.

- Ørsteds ledelse vurderer fortsat, at det er i selskabets, aktionærernes og kundernes interesse, at eldistributionsforretningen, privatkunde-forretningen for el og gas samt forretningen for udendørsbelysning overgår til et nyt ejerskab.

- Ørsteds bestyrelse vil nu vurdere situationen og drøfte de næste skridt, skriver Ørsted i en fondsbørsmeddelelse.

I meddelelsen fortæller Ørsted, at man er så langt i salgsprocessen, at man har afgrænset feltet af potentielle købere til "et mindre antal". Det tæller ifølge meddelelsen kun pensionskasser og forsyningsselskaber fra Danmark og vestlig OECD-lande.

Salget af Radius, der vil være en privatisering af elnettet for Ørsteds eksisterende kunder, har dog senest mødt hård kritik. Det frygtes, at en køber vil skrue priserne op for at øge sit afkast på investeringen.

Det har fået Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti til at meddele, at de ikke kan støtte et salg.

Staten ejer lige over 50 procent af Ørsted. En andel, den beholdte, da det daværende Dong under hård kritik blev solgt i 2013 og børsnoteret i 2016.

En af de store købere var den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, og både salgsprocessen og prisen er efterfølgende blevet kritiseret markant.

Det forløb har spillet ind i den nuværende salgsproces for Radius, som Ørsted havde forventet solgt i første halvdel af 2019.

Ørsted oplyser, at man ikke har nogle yderligere kommentarer ud over det, der er skrevet i meddelelsen.

OVERBLIK: Fra Dong-ballade til Radius-strid

SF og S har søndag trukket støtten til et salg af Ørsteds elforretning, Radius.

Dermed er den politiske opbakning til et salg af Radius ikke længere til stede.

Her er et overblik over det langstrakte forløb omkring salget og børsnoteringen af Danmarks største elselskab:

* 2004: De første skridt til en børsnotering af Dong tages, da VK-regeringen, DF, R, S og SF indgår en aftale om en notering af Dong.

* 2006: Dong Energy dannes som en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis Elaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.

* 2008: Finanskrisen og uro på aktiemarkederne får Lars Løkke Rasmussen (V), der på det tidspunkt var finansminister, til at indstille børsnoteringen.

* 2012: Dong får et underskud på fire milliarder kroner.

* Februar 2013: Forligspartierne bag den oprindelige aftale bekræfter, at DONG skal børsnoteres for at skaffe penge til selskabet.

* 2014: Investeringsbanken Goldman Sachs køber lidt under 18 procent af Dong for cirka 8 milliarder kroner. Salget skaber politisk ballade og massiv kritik. SF sidder i regering med S og R og stemmer for salget. Det fører til så meget intern splid i partiet, at SF træder ud af regeringen.

* September 2015: Det besluttes, at Dong Energy inden for 18 måneder skal børsnoteres

* 9. juni 2016: Dong Energy bliver noteret på fondsbørsen i København til en udbudspris på 235 kroner per aktie. Dermed er værdien af Goldman Sachs' aktiepost steget til 17,5 milliarder kroner.

* 6. november 2017: DONG bliver til Ørsted. DONG stod oprindeligt for Dansk Olie og NaturGas, og firmaet ønsker at skabe en grønnere profil.

* 26. juni 2018: Ørsted beslutter at sætte gang i salget af sin elforretning, Radius, sin privatkundeforretning og udendørsbelysning. De tre områder udgør tilsammen 1,3 milliarder kroner eller 5,6 procent af Ørsteds driftsindtjening i 2017. Radius driver det elnet, som forsyner en million hjem og virksomheder i omkring København, i Nordsjælland og i dele af Midtsjælland.

* 13. januar 2019: S og SF trækker støtten til salget af Radius. Senere på dagen oplyser Ørsted, at Finansministeriet har meddelt selskabet, at den politiske opbakning til et frasalg af Ørsteds elforretning ikke længere er til stede. Ørsted oplyser, at de mulige købere af Radius, efter at salgsprocessen blev igangsat i 2018, var blevet indsnævret til "pensionskasser og forsyningsselskaber fra Danmark og vestlige OECD-lande".

Kilder: Altinget, Ørsted, Ritzau.

194 kommentarer
Vis kommentarer