Politikere: Grov vold skal straffes hårdere

Efter flere sager vil et politisk flertal have hårdere straffe for eksempelvis grov vold og uagtsomt manddrab

Et politisk flertal vil ifølge Berlingske indføre hårdere straffe for flere typer forseelser som grov vold og uagtsomt manddrab. Det skal ske ved at indføre 'normalstraffe', der pålægger dommere at uddele en vis straf.

Det sker efter flere sager, blandt andet den meget omtalte vandscooter-sag, hvor to amerikanske turister mistede livet i Københavns havn.

Der straffes for mildt
Berlingske omtaler desuden en sag, hvor grov vold udløste tre års fængsel selv om straframmen var ni.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man har strafferammer på op til ni års fængsel, og så i de allergroveste tilfælde kun udnytter en tredjedel.

- Den måde, der straffes på i dag, ligger himmelråbende langt fra lovgivningens strafferammer, siger Venstres retsordfører, Preben Bang, Henriksen til Berlingske.

Han vil gerne indføre normalstraffe, der pålægger dommere at bruge en vis del af straframmen.

Det støttes af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

- Der er for mange sager, hvor man tænker: Hold da op! Bare: Hold da op! Hvad i alverden skal folk gøre for at komme op i den øverste del af straframmen, siger Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen til Berlingske.

Dommere: Pas på
Det demokratiske princip det danske samfund er bygget op om, hviler på magtens tredeling. Den foreskriver, at politikere laver lovgivning, men at dommere står for at dømme inden for den.

Dommerforeningen opfordrer dog til forsigtighed, når det kommer til politikernes indblanding i dommeres mulighed for at fortolke loven i forhold til strafudmåling.

- Jeg vil advare mod meget konkrete lovgivningsinitiativer. Netop voldssager er kendetegnet ved at være så forskellige, at jeg har svært ved at se, hvordan Folketinget skulle være i stand til at sætte en normalstraf i sager om alt fra knytnæveslag til mishandling, siger formand for Dommerforeningen Mikael Sjöberg.