Politikere kræver dokumentation fra Nykredit

Et flertal på Christiansborg vil have realkreditkoncernen til at dokumentere behov for øgede bidragssatser

Arkivfoto: Jens Dige
Arkivfoto: Jens Dige

 

Nykredit og Totalkredit må dokumentere, at det er nødvendigt for realkreditkæmperne at hæve bidragssatserne for at kunne leve op til kommende kapitalkrav.

Det mener et politisk flertal på Christiansborg ifølge Berlingske, efter at Nykredit og Totalkredit har varslet prisstigninger på boliglån til frustration for kunderne.

Nykredit og Totalkredit begrunder de øgede bidragssatser med, at de er nødt til at have tilført ekstra kapital, hvis de skal kunne leve op til fremtidige kapitalkrav. Ifølge Nykredit skal man skaffe mindst ti milliarder kroner inden 2019.

Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti opfordrer nu ifølge Berlingske på det kraftigste til, at Nykredit fremlægger dokumentation for beslutningen om at hæve bidragssatserne.

Sæt gang i processen
Erhvervsordfører Morten Bødskov (S) siger, at han ikke bryder sig om, "at man forsøger at tørre regningen af på Christiansborg, Bruxelles og Basel, hver gang man hæver en bidragssats, uden at man fremlægger dokumentation for, om det forholder sig, som man siger".

- Det er det, vi vil kræve af Nykredit og hele sektoren nu. Og hvis de ikke selv vil gøre det, må vi bede ministeren om at sætte sig i spidsen for, at vi får den proces sat i gang nu, siger Morten Bødskov til Berlingske.

Nykredit har indtil nu ikke ønsket at fremlægge et regnestykke, hvor man redegør for sammenhængen mellem prisstigningerne og kapitalpolstringen.

Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, skriver i en mail til Berlingske, at "enhver offentlig myndighed, der ønsker at gennemgå vores tal og begrundelse, skal være velkommen".

Vil ikke være med
Men han ønsker ikke at lægge dokumentationen frem for kunderne.

- Vi har allerede haft besøg i foråret sidste år af Finanstilsynet, der i den forbindelse konkluderede, at vi har brug for ekstra kapital. Tilsynets eksperter konkluderede også, at det i den forbindelse var et problem, at vi ikke er børsnoteret, skriver Michael Rasmussen til avisen.

Partierne bag bankpakken mødes fredag med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og drøfter sagen.

 

17 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere