Annonce:
Annonce:

Politikere til Zuckerberg: - Vi har fået nok undskyldninger

Amerikanske politikere var angrebslystne, da den første høring med Mark Zuckerberg blev gennemført tirsdag

Interessen for vidneudsagnet var enorm. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Ritzau Scanpix
Interessen for vidneudsagnet var enorm. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

- Det må jeg tale med mit team om.

En til tider tydeligt presset og lettere irriteret Mark Zuckerberg trak flere gange dette 'kort', da politikerne i det amerikanske senat tirsdag afhørte Facebook-chefen.

Særligt et punkt - nemlig overvågning af brugerne på tværs af enheder - blev han gentagne gange udspurgt om. Og endte lige så mange gange med at svare, at det vidste han ikke eller måtte lige tjekke med sit team.

- Det kan vel ikke være så svært at svare på, lød den skeptiske replik fra en politiker, der var meget uforstående over for, at Facebooks stifter tilsyneladende ikke ved eller vil sige, hvordan brugerne faktisk bliver fulgt af alverdens teknologi, når de bevæger sig rundt på nettet.


Se eller gense hele høringen. Video: Youtube

Live-tv: Nu skal Mark Zuckerberg vidne om datakaos i Facebook

Annonce:

Politikere: Svært at have tillid
Selv om Zuckerberg som ventet også undskyldte flere gange for sit store ansvar i sagen, var det ikke nok til at overbevise politikerne om, at Facebook nok skal løse problemerne:

- Vi har set de her 'undskyldnings-ture' fra Facebook før.

- Derfor ser vi heller ikke i dag, hvordan I kan ændre jeres forretning og ændre jeres jagt på profit frem for databeskyttelse kræver en regulering udefra, lød det et udvalgsmedlem under den mere end to timer lange høring.

Begge sider af det politiske spektrum i det amerikanske senat lagde under høringen da heller ikke skjul på, at der skal reguleringer til.

De vigtigste bliver, at brugerne naturligvis skal have besked, når der sker et kæmpe datalæk, som med de 87 millioner misbrugte Facebook-konti. Og at brugerne skal kunne styre brugen af deres data meget mere præcist.

Annonce:


Kan vi overhovedet have tillid til, at firmaer som Facebook passer ordentligt på dybt private data? Nej, de seneste skandalesager afslører, at der er brug for en meget stram regulering, mener Ekstra Bladets techredaktør. Videoreportage: Ekstra Bladet

Efter dataskandale: Nu bliver Facebook sagsøgt

Holdt datalæk skjult i to år
Begrundelsen for den manglende information af brugerne er ifølge Zuckerberg, at selv om firmaet allerede i 2015 blev kontaktet af journalister om, at data fortsat eksisterende hos Cambridge Analytica, 'lukkede' Facebook sagen selv:

- Vi handlede, da vi opdagede det (i 2015, red.). Men det var en fejl at tro på, at data blev slettet, som vi blev lovet, svarede Zuckerberg.

- Men I sagde intet til brugerne. Har I ikke en forpligtelse til det?

- Da vi hørte, at data (hos Cambridge Analytica, red.) var slettet, lukkede vi sagen. Det var en fejl, vi ikke skal gøre det igen, erkendte Facebook-chefen.

- Og ingen fortalte myndighederne noget?

- Nej, vi betragtede det som en lukket sag.

Annonce:

Du kan læse et større uddrag fra afhøringen i chatten herunder. Du kan også finde en grundig dækning her hos The Guardian og New York Times. Onsdag er der en ny høring klokken 16 dansk tid.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: