Politikerne efter mørkelagt Nykredit-møde: Sådan sænker vi priserne

Erhvervsudvalget var fredag morgen indkaldt til møde med Nykredit, hvor folkene bag stigningerne i bidragssatserne forklarede sig

Her er Brian Mikkelsens reaktion på mødet med Nykredit (Video: Rumle Skafte)

Nykredit havde fredag morgen indkaldt folketingets erhvervsudvalg til møde i det prominente hovedkontor på havnen i København, hvor ledelsen præsenterede politikerne for fortrolige tal.

Tal der skulle give politikerne en forklaring på, hvorfor det kundeejede realkreditinstitut har planer om at hæve bidragssatserne markant og dermed gøre det dyrere for selskabets mere end 450.000 kunder at være boligejere.

De hemmelige tal blev fremlagt politikerne, der i knap to timer sad til bords med de høje herre fra Nykredit.

Foto: Thomas Borberg Samfund - 4. mar. 2016 - kl. 18:21 Finansforbund: Vrede kunder venter på lur på medarbejderne

Skatteyderne betaler en stor del af Nykredits nye stigninger i bidragssatsen (Foto: Stine Bostrup) Samfund - 4. mar. 2016 - kl. 14:15 Nykredits bidragsbombe: Koster skatteyderne 300 millioner kroner

Politikerne er dog ikke helt enige om, hvorvidt tallene er tilstrækkelig dokumentation for rimeligheden i prisstigningen, men på tværs af rød og blå blok lyder det efter mødet, at der er et behov for at kigge på konkurrencen mellem realkreditinstitutterne samt kapitalkravet til den finansielle sektor.

- Vi har fået bekræftet, at den øgede politiske regulering af den finansielle sektor betyder, at det bliver dyrere at være boligejer. Vi skal arbejde på, at det bliver billigere at sidde i boligerne og diskutere, hvordan det bliver billigere at skifte selskab, siger Brian Mikkelsen fra de konservative til Ekstra Bladet efter mødet.

Kapitalkrav hæver prisen
Brian Mikkelsen mener at Nykredits tal viser, at de seneste stigninger i bidragssatserne er en nødvendighed for at leve op til danske og internationale kapitalkrav til virksomheden.

(Foto: Polfoto) Samfund - 4. mar. 2016 - kl. 09:04 Nykredit-medarbejdere udsat for trusler og knuste ruder

Se også: Medie: Nykredit sår tvivl om børsnotering i intern mail

- Nykredit er tvunget af kapitalkravene til at øge indtægten og det kan man kun gøre ved at sende regningen videre til boligejerne, siger Brian Mikkelsen

Efter finanskrisen i 2008 har stramninger i lovgivningen for den finansielle sektor betydet, at banker og realkreditinstitutter i flere omgange har sat forskellige former for begyrer for at polstre sig økonomisk.

DF: Tror på Nykredit
Det er disse øgede kapitalkrav, som også Nykredit forklare de nye prisstigninger med.

Nykredit anklages for at have spekuleret i at flytte deres kunder over i Totalkredit for at kunne skrue på bidragssatserne (Foto: Lars Krabbe) Samfund - 3. mar. 2016 - kl. 14:17 Anklage om snyd: Nykredit flyttede kunderne og hævede prisen

Chat med Ekstra Bladets bank ekspert og få tips og tricks til, hvordan du forhandler i banken (Foto: Polfoto) Samfund - 3. mar. 2016 - kl. 12:13 Sådan slipper du billigere i bidrag

I Dansk Folkeparti er man dog ikke enige i, at dokumentationen var helt dækkende:

- Der er stadig en række spørgsmål der ikke er blevet besvaret. Men jeg har en tiltro til, at Nykredits prisstigninger har baggrund i stigende kapitalkrav, der primært kommer fra EU og dem skal vi have stoppet, siger Hans Kristian Skibby til Ekstra Bladet.

S efterlyser mere konkurrence
Socialdemokraterne var blandt de partier, der i sin tid var med til at vedtage strengere kapitalkrav til bankerne.

Her står man ved beslutningen, men også her understreger formand for folketingets erhvervsudvalg, Morten Bødskov, at man må se på, hvordan man skaber øget konkurrence på området.

Tidligere SFU'er, SF'er og S'er løb direkte ned i maskinrummet hos Nykredit efter i årevis at have plapret folkets sag mod for høje gebyrer. (Foto: Jesper Stormly Hansen) Dansk politik - 3. mar. 2016 - kl. 17:27 SF'er tordnede mod høje gebyrer: Nu arbejder hun for Nykredit

(Foto: Colourbox) Samfund - 3. mar. 2016 - kl. 10:04 Ekspert om Nykredit-shitstorm: De er SUPER sårbare lige nu

- Vi står på mål for det, der er indført lovgivningsmæssigt, men vi ønsker at arbejde os hen mod at få en øget konkurrence på området.

- Nykredit er en privatvirksomhed og vi skal ikke blande os i, hvordan den drives. Det er deres valg. Men vi skal kigge på, hvordan vi øger konkurrencen mellem selskaberne på området, lyder det fra Bødskov.

Her fortæller Hans Kristian Skibby (DF), hvad han fik ud af mødet hos Nykredit

56 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere