Annonce:
Annonce:

Politikernes helt eget mørke demokrati

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Venstres offentlighedsordfører, Jan E. Jørgensen, kan ikke se problemet i, at en topembedsmand instruerer i, hvordan man tilrettelægger arbejdet, så oplysninger bliver undtaget offentlighed. Foto: Anita Graversen
Venstres offentlighedsordfører, Jan E. Jørgensen, kan ikke se problemet i, at en topembedsmand instruerer i, hvordan man tilrettelægger arbejdet, så oplysninger bliver undtaget offentlighed. Foto: Anita Graversen
Annonce:
Følg Samfund

Venstres offentlighedsordfører, Jan E. Jørgensen, kan ikke se problemet.

Da departementschefen i Økonomi- og Erhvervsministeriet, Sophus Garfiel, i april på et internt møde instruerede medarbejderne i, hvordan de kan tilrettelægge deres arbejde således, at oplysninger bliver undtaget fra offentlighed, var det ifølge Jørgensen helt fint.

Til Politiken, som afslørede Garfiels udtalelser, siger han, at det blot viser, at der er behov for et fortroligt rum, hvor et produkt kan udvikles frem mod politisk beslutning.

Det er bemærkelsesværdigt, hvordan han argumenterer, da Politikens journalist spørger, hvordan det kan ødelægge noget, at der ikke er fortrolighed.

Annonce:

’Det er jo hele præmissen for offentlighedsloven, at der ikke er offentlighed om alt. Hvorfor ville det ødelægge noget for dine evner til at lave avis, hvis du ikke havde kildebeskyttelse,’ spørger han journalisten.

Det er uklart, hvorfor Jørgensen vælger at blande kildebeskyttelsen ind i det, men han gør det, så lad os da kigge på den.

Kildebeskyttelsen kan være noget irriterende noget for politikere og embedsmænd med hang til mørklægning, for uden den var der nok ikke nogen, der havde lækket lydoptagelsen fra det lukkede møde med departementschefen.

Og uden den havde journalist Jesper Tynell ikke kunnet skrive sin prisbelønnede bog ’Mørkelygten’, hvor en lang række anonyme embedsmænd fortæller om de metoder, der bliver benyttet i centraladministrationen. Og om hvordan man fremstiller en sag som velbelyst, selvom afgørende dele bevidst bliver begravet. Heraf titlen på bogen.

I min optik er bogen et meget fornemt journalistisk stykke arbejde, og jeg ser Politikens afsløring fra forleden i forlængelse af den.

Annonce:

Men sådan ser en lang række politikere næppe på det. For som Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell beskrev det i en kommentar for nylig, er jagten gået ind på medierne.

’I dag har politikerne ingen særlig veneration for medierne. Det er virksomheder som så mange andre, og mediernes understregning af deres betydning for den demokratiske debat giver politikerne ikke meget for. Man har ikke længere en sammenfaldende opfattelse af mediernes rolle og ansvar,’ skrev Engell blandt andet.

Det er formodentlig i det triste lys, vi skal se Jan E. Jørgensens udtalelser. Det er på den baggrund, at han negligerer skandalen: At en topembedsmand underviser i, hvordan man kan komme uden om de regler, der er for offentlighed.

Fra endnu en læk, som Ekstra Bladet kom i besiddelse af i ugens løb, ved vi ironisk nok, at departementschefen også sagde til sine medarbejdere, at man ikke må lække.

Men det sker heldigvis, som det fremgår, når tingene går for vidt.

Og heldigvis er der andre politikere på Christiansborg, som kan se fornuften i offentlighed i forvaltningen.

Annonce:

’Vi har ikke brug for, at oplysninger generelt bliver skjult for borgerne. Vi har brug for, at borgerne kan kigge os politikere og sådan set også embedsmænd over nakken. Det er jo en del af det at leve i et demokrati,’ sagde SF's formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Det er sandt. Problemet er bare, at visse politikere efterhånden synes at leve i en anden form for demokrati end os andre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: