Politimand om udvistes ø: - Det kommer som en bombe

At der i 2021 skal begynde at flytte kriminelle udlændinge ind på den lille ø Lindholm ved Møn, vil formentlig kræve betydelige politiressourcer

John Hansen er formand for Politiforbundet i Sydsjællands og Lolland Falsters politikreds og fællestillidsmand for kredsens betjente. Privatfoto
John Hansen er formand for Politiforbundet i Sydsjællands og Lolland Falsters politikreds og fællestillidsmand for kredsens betjente. Privatfoto

Politifolkene i Sydsjællands og Lolland Falsters Politi blev mildt sagt overraskede, da regeringen og Dansk Folkeparti fredag præsenterede finansloven for 2019.

- Udmeldingen kommer som en bombe, må jeg sige. Men det er jo politik, og vi kan selvfølgelig ikke rigtig få noget at vide, før finansloven er vedtaget, siger John Hansen, formand for Politiforbundet i Sydsjællands og Lolland Falsters politikreds og fællestillidsmand for kredsens betjente.

FAKTA: Her er aftalen om de kriminelle udlændinges ø

Regeringen og Dansk Folkeparti blev i november 2018 enige om en ny finanslov for 2019.

Her er det blevet aftalt, at øen Lindholm i Stege Bugt skal huse udlændinge, der er på tålt ophold og kriminelle afviste asylansøgere.

Få overblikket over det nye center her:

* Opholdsstedet kommer til at hedde Udrejsecenter Lindholm. I forvejen findes Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland. Det bliver ikke lukket, men fremover vil det kun være for afviste asylansøgere, der ikke har gjort noget kriminelt.

* Centret på Lindholm vil være for udlændinge på tålt ophold og afviste asylansøgere, som har begået særlige former for kriminalitet.

* Det er Kriminalforsorgen, der kommer til at drive centeret. Politiet vil være til stede døgnet rundt, og der etableres detentionsfaciliteter, hvor anholdte kan opholde sig i kortere tid, indtil de kan transporteres væk fra øen.

* Færgerne til og fra Lindholm vil være indstillet fra sidst på aftenen til næste morgen.

* Politiet vil også være mere til stede omkring færgelejet i Kalvehave, som forbinder Lindholm med Stege.

* Etableringen af centeret vil ske trinvist frem mod 2021, hvor det forventes, at centret kan tages i brug.

* Centeret vil have en kapacitet på 100 pladser med mulighed for yderligere 25 pladser. Der vil desuden blive etableret faciliteter til centrets medarbejdere og politiet.

Kilde: Finansministeriet.

Betydelige ressourcer
I finansloven skriver regeringen, at der skal være politi til stede døgnet rundt på øen i Stege Bugt, der fra 2021 bl.a. skal være hjem for op til 125 udenlandske kriminelle, der er dømt til udvisning af Danmark.

Øen Lindholm skal være udrejsecenter for udviste kriminelle flygtninge. Foto: Per Rasmussen Dansk politik - 4. dec. 2018 - kl. 10:37 Danmarks ø til udviste kriminelle går verden rundt

Patruljeringen omkring færgelejet i den lille by Kalvehave, hvor færgen til øen sejler fra, skal ligeledes øges, og det vil koste betydelige politiressourcer, mener fællestillidsmanden.

- Man siger som tommelfingerregel, at skal man have én mand hele døgnet rundt, så kræver det seks til syv politifolk, når man medregner weekender, ferie og så videre. Og hvis man nu forestiller sig, at personerne derude pludselig rotter sig sammen mod politifolkene, så vil to betjente ikke være nok til at forsvare sig. I sådan en situation går det selvfølgelig heller ikke, at man skal vente på færgen, før forstærkninger fra fastlandet kan komme over, siger John Hansen.

Frygter det ikke, men
Skal der være mindst tre politifolk på arbejde på Lindholm døgnet rundt, og et beredskab klar på fastlandet, der hurtigt kan komme til hjælp, hvis tingene eskalerer, kan det blive en udfordring at få folk nok, fortæller John Hansen.

- Jeg vil ikke sige, der er noget, jeg frygter, men jeg ser en stor udfordring i rekruttering. Vi er en af de kredse, der ligger i Udkantsdanmark, og det er mindre attraktivt at arbejde her, så vi har svært ved at rekruttere politifolk. Samtidig har vi også en stor opgave i grænsekontrollen, der kræver mange ressourcer, så det kræver et meroptag på Politiskolen, hvis vi skal kunne dække det her hul.

Se også: De udvistes ø: Politi-patruljering døgnet rundt

I finansloven fremgår det også, at regeringen og DF vil sikre et meroptag på Politiskolen til at dække de ressourcer, der skal bruges i forbindelse med politiets tilstedeværelse på Lindholm og en ekstra tryghedsskabende indsats i lokalområdet.

Som rockerkrigen
I dag har den lille by Kalvehave med bare 632 indbyggere en politidækning som andre småbyer, men indbyggerne kan formentlig se frem til langt mere politi i området.

- Hvis man skal sammenligne det med noget, kan man nævne rockerkrigen i 90'erne. Her havde Bandidos et chapter på Lolland-Falster, og derfor så borgerne i den periode langt mere politi i gadebilledet. Hvorvidt det giver mere eller mindre tryghed at se mere politi på den måde, er nok forskelligt fra person til person. Nogle vil måske se det som noget positivt, mens andre vil tænke, at der foregår meget, siger John Hansen.

FAKTA: Lindholms beboere kan gå i land i Kalvehave

Øen Lindholm i Stege Bugt skal ifølge finanslovsaftalen fremover huse udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle.

Færgen, der bringer folk til øen Lindholm, sejler fra Kalvehave Havn.

Fakta om byen Kalvehave:

* Indbyggere: 632 personer.

* Byen er en del af Vordingborg Kommune.

* Dronning Alexandrines Bro, der blev indviet i 1943, forbinder Kalvehave med Møn.

* Kalvehave Havn rummer en marina med plads til cirka 300 både.

* Ifølge Henri Nielsen, der er havnefoged på Kalvehave Havn, besøger 250 lystsejlere hver sommer marinaen.

* I 1930'erne anlagde DTU Veterinærinstituttet et virusforskningscenter på øen Lindholm, der ligger ud for Kalvehave. Havnen havde efterfølgende store stalde, hvor køer og andre dyr befandt sig, inden de skulle sejles til øen. Staldene står der stadig i dag.

Kilder: Danmarks Statistik, Vordingborg.dk.

Hos politidirektøren anerkender man, at der er udfordringer med at rekruttere til kredsen, ligesom det vil koste betydelige summer at ansætte markant flere betjente. Hun tager dog opgaven med sindsro.

- En politimand koster cirka 500.000 om året alt inklusive, og det er rigtig nok svært at rekruttere uddannede politifolk. Det er nok ikke anderledes end for journalister, at når man først har slået sig ned med familie, så bliver de ofte, hvor de er. Men der skal jo gerne ske et øget optag på Politiskolen, og så kan vi få flere betjente ind i form af nyuddannede, siger Lene Frank, politidirektør i Sydsjællands og Lolland Falsters Politi.

Politidirektøren vil imidlertid ikke komme ind på, hvordan politiet vil tilgå opgaven.

- Jeg vil ikke gå nærmere ind i, hvordan vi vil løse opgaven. Men ligesom vi i dag løser mange forskellige opgaver som for eksempel grænsekontrol, som vi løser fint, er jeg sikker på, at vi også vil gøre det med denne, siger politidirektøren.

141 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere