Politimanden Lasse fik PTSD: Systemet er mere sygt end mig

Lasse Olsen har tjent samfundet, men da han selv fik brug for hjælp fik han fingeren. I seks år måtte han kæmpe mod systemet

Her kan du høre Lasse Olesen fortælle sin historie. Video: Per Rasmussen

Politiarbejdet gjorde Lasse Olsen kronisk syg. I seks år har han måttet kæmpe for at få erstatning, og han kæmper stadig

På en helt almindelig arbejdsdag ændrede Lasse Olsens liv sig pludseligt. På kontoret foran computerskærmen, hvor han var i gang med at skrive rapporter, brød han grædende sammen.

Det næste halve år var han sygemeldt fra Fyns Politi.

Der var dage, hvor han ikke kom ud af sengen. Han skulle kæmpe for at klemme en bid mad ned, og han så ikke sin dengang otteårige søn i et halvt år. Han havde ikke noget overskud.

Se også: Hundredvis får afslag på erstatning: Hverdagens helte får fingeren

Føler sig svigtet
Lasse fik stillet diagnosen svær kronisk PTSD. I dag er han 37 år. Siden oktober 2010, hvor han faldt fuldstændig fra hinanden, har han kæmpet med det offentlige. Han føler sig svigtet.

- Det offentlige system er mere sygt, end jeg er. Det er ikke noget, der er til for borgernes skyld.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne pakke mit hoved ind og skrive SYG med store bogstaver. Så var der ingen tvivl om, hvad jeg skulle. For nogle ser jeg rask ud udvendig, men det er jeg ikke indvendig, siger han.

Først fire år efter sygemeldingen godkendte Arbejdsmarkeds Erhvervssikring i en delafgørelse, at det var politiarbejdet, der havde gjort ham syg. I sidste uge – efter seks et halvt års kamp – fik han den endelige afgørelse.

Lasse Olesen, Jeff Dragsbæk Jensen og Christian Olesen har alle tjent Danmark gennem deres arbejde. Men da de fik problmer med psyken som følge af deres jobs, var der ikke megen hjælp at hente fra det danske system. Og de er langt fra alene. Fotos: Per Rasmussen og Anders Brohus Vagthund De tjente Danmark: Nu får de fingeren

Lasse Olesen har blandt andet problemer med hukommelsen på grund af sin PTSD. Foto: Per Rasmussen
Lasse Olesen har blandt andet problemer med hukommelsen på grund af sin PTSD. Foto: Per Rasmussen

Det har været en kamp for Lasse at komme gennem den lange sag.

- Der er hele tiden møder, jeg skal til, og hvis jeg glemmer noget, så er de klar til at tage det hele fra mig.

Lasse har store problemer med hukommelsen. Han skriver alt ned, men alligevel kan han tage fejl af dagene og dukke op for sent eller for tidligt.

- Jeg skal stå til ansvar hele tiden, og det er svært, når jeg er syg. Jeg er jo faktisk syg oppe i hovedet.

Lasse Olesen, Jeff Dragsbæk Jensen og Christian Olesen har alle tjent Danmark gennem deres arbejde. Men da de fik problmer med psyken som følge af deres jobs, var der ikke megen hjælp at hente fra det danske system. Og de er langt fra alene. Fotos: Per Rasmussen og Anders Brohus Vagthund De tjente Danmark: Nu får de fingeren

Har gjort sygdommen værre
25 erklæringer fra læger og speciallæger skulle der til, før Lasse kunne få førtidspension. Den fik han tildelt i april i år.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det, at det har taget så lang tid, har gjort min sygdom værre. Hvis man lyttede til lægerne fra starten, så havde jeg fået den ro, jeg havde brug for. Jeg vil jo rigtig gerne tilbage og arbejde, og det kunne jeg måske have været i dag eller ude i fremtiden på et tidspunkt.

Kommunen har flere gange forsøgt at sende Lasse tilbage på arbejdsmarkedet, men uden held. Den store økonomiske usikkerhed gjorde, at Lasse allerede i 2011 var nødt til at sælge sit hus. I dag bor han hos sine forældre, hvilket han har gjort i otte måneder. Lasse har i år købt eget hus igen, som han ser frem til at flytte ind i. Gerne i det nye år.

- Jeg håber virkelig, at jeg kan flytte ind snart. Det hele går bare meget langsomt for mig, fortæller han.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Derfor ramlede det hele sammen

Lasse Olesen ramlede endeligt sammen, da han skulle fortælle en mand, at hans unge, gravide kone var omkommet

Lasse Olesen har i sin tid hos Fyns Politi haft omkring 20 såkaldte 'voldsomme hændelser'. Det er episoder som færdselsuheld med døde involveret, overfald, eftersættelser i bilen, hvor der har været påkørsel – og underretninger til familiemedlemmer, hvis pårørende er døde.

Kort inden Lasse brød sammen og blev sygemeldt, var han ude på opgave – den sidste i en lang række af episoder, som fik hele hans verden til at ramle sammen.

En morgen blev han og en kollega sendt ud til et færdselsuheld. En kvinde var omkommet, og Lasse skulle fortælle hendes mand, at han nu havde mistet sin kone.

- Jeg kan se, at jeg trækker hele hans grundlag væk under ham. Han fortæller os, at kvinden var gravid med deres andet barn, og i det samme kommer en femårig dreng ind i stuen.

Hele tiden nye opgaver
Da Lasse og kollegaen kører videre, bliver de ringet op inde fra politigården. Kvindens forældre skal underrettes, og det skal Lasse og kollegaen også gøre. Efter de to underretninger får de i bilen en helt ny opgave, og dagen går videre.

- Vi snakkede ikke om det, for vi skulle videre til noget nyt. Og sådan går hele dagen. Når jeg så kommer hjem, fortæller jeg jo ikke alle de forfærdelige ting, jeg oplever.

- Man behøver ikke give andre mareridt. Dem tager man selv, forklarer han.

Ekstra Bladets læsere fik tidligere i dag mulighed for at stille Lasse spørgsmål. Læs alle spørgsmålene og Lasses ærlige svar her.

 

168 kommentarer
Vis kommentarer