Politirapport: Menneskesmuglere hærger Sverige

- Smuglerne hærger frit, og det en tjenestefejl fra politiets side, siger svensk politiinspektør

Op til et halvt hundrede kriminelle grupper i Sverige lever af at smugle mennesker ind i landet, og det er stort set risikofrit. De seneste år er kun et fåtal blevet tiltalt for at stå bag organiseret menneskesmugling, skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

Og det skyldes blandt andet, at politiet bliver mødt med en mur af tavshed i efterforskningen.

- Det her er meget komplekse sager, og ingen vil samarbejde med os, siger efterretningsleder Lars Öjelind fra det svenske politi til avisen.

Han tilføjer, at når smuglerne først er nået ind i Sverige, er det meget svært at bevise, at der er begået lovovertrædelser.

En af hans kolleger er ikke imponeret af politiledelsens håndtering af problemet.

Göran Larsson, politiinspektør i Västra Götaland, var for nogle år siden leder af en særlig enhed rettet mod menneskesmuglere.

Men de seneste år er intet sket for at få ram på flere af bagmændene, mener han.

- Smuglerne hærger frit, og det en tjenestefejl fra politiets side, siger Göran Larsson til avisen.

Billederne af døde flygtninge, som skyller i land på italienske kyster har rystet verden, og europæiske politikere kræver en hårdere kurs over for menneskesmuglere.

Men det har ikke stoppet strømmen af flygtninge, og svensk politi vurderer, at indsmugling af personer til Sverige er et voksende problem.

- Der er flere tegn på, at kriminelle aktører i Sverige står for hele handelskæden. Lige fra oprindelseslandet via transitlande og hele vejen til Sverige, skriver politiet i en ny rapport om organiseret kriminalitet.

Konkret har politiet mistanke om, at 40 kriminelle grupperinger er involveret i handel med pas, der anvendes til at skaffe udlændinge illegalt ind i landet.

Men kun et fåtal bliver dømt. Tal fra anklagemyndighederne i Sverige viser, at sidste år blev blot to personer anklaget for organiseret menneskesmugling.

På det sorte marked kan et svensk pas ifølge politiet indbringe op til 80.000 svenske kroner (65.000 danske). Hele indsmuglingen med pas til Sverige koster mellem 100.000 og 120.000 svenske kroner, skriver Dagens Nyheter.

19 kommentarer
Vis kommentarer