Annonce:
Annonce:

Politisk flertal vil stoppe boligspekulanters nye fidus

Bolighajer. Fra højre til venstre er der enighed om, at Carlsberg og en række pensionsselskaber er gået over stregen i deres jagt på profit

Flemming Lyngse, talsmand for beboerne i de seks ejendomme, er ikke i tvivl om, at formålet med at holde lejerne ude, er, at de skal malkes i form af tårnhøje huslejer. Foto: Philip Davali
Flemming Lyngse, talsmand for beboerne i de seks ejendomme, er ikke i tvivl om, at formålet med at holde lejerne ude, er, at de skal malkes i form af tårnhøje huslejer. Foto: Philip Davali
Annonce:
Følg Samfund

Carlsberg og de tre pensionsselskaber, PFA, JØP og DIP er gået for vidt i deres krumspring for at omgå lejeloven i en spektakulær milliardhandel med udlejningsejendomme i København.

Det mener et bredt flertal i Folketinget, der nu erklærer sig parat til at lukke hullet i loven.

– Det er bestemt noget, vi vil kigge på. Det kan ikke være meningen, at man omgår loven på den måde, siger Britt Bager, boligordfører for regeringspartiet Venstre.

Ifølge lovgivningen har beboerne i en udlejningsejendom ret til at få tilbudt ejendommen på andelsbasis, hvis de kan matche det tilbud, ejeren står med fra en anden køber.

Fed fidus
Men Carlsbergfondet og de tre pensionsselskaber har fundet en fidus, så de kan smyge sig uden om tilbudspligten. Fidusen består i at danne et selskab, hvor ingen får en bestemmende aktie majoritet.

Annonce:

Det har de gjort ved, at PFA har fået 49 pct. af aktierne, Juristerne og Økonomernes Pensionskasse (JØP) sidder på 34 pct., mens Danske Bygnings og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP) har de resterende 17 pct.

Carlsberg og selskaberne henholder sig til, at når der ikke er nogen, der har flertallet i selskabet, så er der heller ikke nogen tilbudspligt.

Lidt for smart
Men det er lidt for smart, siger Britt Bager.

– Der er ingen tvivl om, at hensigten med loven er, at tilbudspligten skal gælde i alle tilfælde, hvor en ejendom skifter ejer.

– Boligministeriet er i øjeblikket ved at se på, hvad der helt præcist er forgået. På den baggrund vil vi beslutte, hvad vores politiske svar præcist skal være, siger Britt Bager.

Luk hullet nu
Også Jan Johansen, boligordfører i Socialdemokratiet, forlanger handling.

– Jeg mener, at vi skal lukke hullet med det samme. Ellers står der jo flere i kø for at gøre det samme. Det er ikke i orden, hvis man kan gøre det her.

Heller ikke i Dansk Folkeparti er der sympati for de store selskabers fiksfakserier.

Annonce:

– Jeg synes, at vi skal se på hele boligområdet, som regeringen også har lagt op til. Men meget tyder på, at der her er et hul i lovgivningen. Min holdning er, at hullet bør lukkes, siger Merete Dea Larsen, boligordfører i DF.

Vi skal malkes
Beboerne i de berørte ejendomme er ikke i tvivl om, at formålet med købet er at malke lejerne.

– Vi ser allerede nu, at de ved fraflytning river al indmaden ud, moderniserer den og tredobler huslejerne. Vi troede, at det var pæne folk, som bryster sig af samfundsansvar, men pludselig opdager man, at de opfører sig som spekulanter, siger Flemming Lyngse, talsmand for lejerne.

Lejerne forbereder i øjeblikket at udtage en stævning mod handlen.

Uro hos ingeniørerne om milliard-handlen

Det er ikke alle i ingeniørernes pensionskasse DIP, der klapper i hænderne over, at det er lykkedes at finde en juridisk smutvej, der fratager de nuværende lejere muligheden for at danne en andelsforening, som lejelovgivningens bestemmelser ellers sikrer.

– Jeg er ikke tilhænger af, at man skal omgå regler. Det synes jeg ikke er rigtigt at gøre, siger Thomas Damkjær Petersen, bestyrelsesmedlem i DIP.

Annonce:

Baggrunden er, at DIP sammen med PFA Pension og Juristerne og Økonomernes Pensionskasse (JØP) har købt seks ejendomme i København med i 704 lejemål for 1,1 milliard kr. af Carlsbergfondet.

Det er sket på en måde, så lejerne bliver snydt for muligheden for selv at overtage ejendommene på andelsbasis.

Og Thomas Damkjær Petersen er bestemt ikke stolt over manøvren. Han siger, at den side af sagen ikke har været oppe at vende i styrelsen forud for købet.

– Det er ikke noget, der er blevet drøftet i bestyrelsen.

Vi skal ikke omgå loven
Han vil nu selv tage spørgsmålet om tilbudspligt op, når DIPs bestyrelse mødes næste gang den 6. juni.

– Vi skal jo ikke omgå loven. Det har jo aldrig været planen med det arbejde, vi laver i DIP. Vi skal holde os til reglerne. Og hvis der en en regel om tilbudspligt, så skal vi selvfølgelig holde den, siger Thomas Damkjær Petersen.

Han mener ikke nødvendigvis, at det er i orden, hvis blot juraen er i orden. Det handler også om hensigten med loven.

Annonce:

– Det er noget af det, jeg synes, vi skal tage op i bestyrelsen. Det er en drøftelse, man bliver nødt til at tage. Og den har vi ikke haft.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: