Politisk støtte til voldsmistænkt asylcenter-chef: Fint med håndfast konsekvens

Byrådsmedlem i Næstved og seniorsergent ved Gardehusarregimentet, Thomas Palmskov (DF), vurderer, at lederen af byens asylcenter er udsat for ondsindet hetz. Vrøvl, siger flygtningeven

Ved du noget om sagen? Tip os på 1224@eb. dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

- Nogen er utilfredse med asylcentrets leder og hans stil. De har længe villet af med ham, fordi han er for besværlig og ikke vil samarbejde med venligboere og muslimske foreninger. Og det er årsag til, at der er optaget videoer af hans håndfaste stil. Men fakta er, at det ikke er ledelsens skyld, at der er problemer på stedet. Skylden er hos de indvandrere, som ikke har villet indordne sig.

Sådan siger medlem af Økonomiudvalget i Næstved Kommune, seniorsergent Thomas Palmskov (DF) om den episode, der har ført til, at lederen af asylcentret Bag Bakkerne i Næstved foreløbig er blevet fritaget for tjeneste. Det er han, indtil den driftsansvarlige kommune, Langeland Kommune, har fået vurderet, om han har overtrådt sine beføjelser, da han tidligere i denne uge valgte at bruge magt til at få en flygtning på centret til at falde til ro.

Langeland Kommune undersøger også, om der er hold i andre beretninger om kollektiv afstraffelse af flere af asylcentrets beboere.

Episoden med manden, der blev lagt i benlås, blev optaget på video på en mobiltelefon, og videoen er blevet sendt til dagbladet Information, som har konfronteret Langeland Kommune med hændelsen.

Leder for teltlejr fritstillet efter voldsom video

Og ifølge Thomas Palmskov er det helt utroligt, at flygtninge, som er indlogeret på centret, fordi de for tiden får behandlet deres ansøgning om asyl i Danmark, har anet noget som helst om, at det i Danmark er smart at fotodokumentere eventuelle lovovertrædelser og så siden involvere et dagblad som Information i sagen.

- De har selvfølgelig fået hjælp af venligboere og andre flygtningevenner til at udtænke lige præcis den plan. Det er en hetz mod stedets leder, forklarer Thomas Palmskov.

Ifølge Thomas Palmskov er asylcenterlederen med sin militærfaglige og socialpædagogiske profil den helt rigtige til at lede asylcentret i Næstved. (Privatfoto)
Ifølge Thomas Palmskov er asylcenterlederen med sin militærfaglige og socialpædagogiske profil den helt rigtige til at lede asylcentret i Næstved. (Privatfoto)

Er uddannet socialpædagog
Asylcentrets leder har ifølge Palmskov en fortid som befalingsmand og har været udsendt for Danmark. Efter endt militærtjeneste er han blevet uddannet til socialpædagog og har været ansat til at tage sig af de mest kriminelle unge i ungdomsfængslet Stevnsfortet på Stevns. Thomas Palmskov og asylcenter-chefen har et kollegialt venskab, som blandt andet stammer fra, at de begge har været udsendt for Danmark. Og Thomas Palmskov har flere gange i den seneste tid været i dialog med manden, der altså nu er fritaget for tjeneste indtil videre.

- Han havde på fornemmelsen, at noget var på vej. Han var træt af påvirkninger fra politiske og religiøse bevægelser. Han ønskede ikke, at der skulle være så meget uro, forklarer Thomas Palmskov.

Thomas Palmskov undrer sig også over, at ingen af de ansatte på asylcentret tilsyneladende har gjort nogen opmærksom på lederens måske urimelige stil. Hvis der havde været noget om snakken, mener Thomas Palmskov, at det burde være kommet frem ad den vej.

Naboer til teltlejr: Ingen råben og skrigen

Thomas Palmskov har fulgt livet på asylcentret tæt, siden det åbnede på Beredskabscentret i byen sidste år. Og han har også været på besøg adskillige gange. Ifølge ham er der sket en udskiftning i klientellet over de senere måneder, hvor færre flygtninge er fra Syrien og flere er fra Marokko og andre lande i Nordafrika.

Der har tilsyneladende været ballade i asyllejren i længere tid, hvor flygtninge har været utilfredse med stedets ledelse. (Foto: Per Rasmussen)
Der har tilsyneladende været ballade i asyllejren i længere tid, hvor flygtninge har været utilfredse med stedets ledelse. (Foto: Per Rasmussen)

- De mennesker har sværere ved at acceptere regler. De drikker og laver ballade. Jeg har selv oplevet, at de optræder provokerende og aggressivt. Desuden har flere haft stoffer med ind på centret i form af hash og lignende. De typer skal have en håndfast behandling, siger Thomas Palmskov, som understreger, at grænsen naturligvis går ved vold.

Ballade ved asylcenter: Flere anholdt

Brug af magt er tilladt i visse situationer
Det er allerede muligt for ledelsen på asylcentret at anvende magt i særlige situationer, hvor personalet eksempelvis skal forhindre vold i at udvikle sig yderligere. I den video, som Information har fået tilsendt, er det uklart, hvad der er foregået forud for, at en mand bliver lagt i benlås. Det er blandt andet det, som Langeland Kommunes undersøgelse skal kaste lys over.

Ekstra Bladet i asyl-telt: Sådan lever de

Den lokale avis Sjællandske har adskillige gange i løbet af det seneste år rapporteret om episoder, hvor personalet på centret har måttet tilkalde hjælp fra politiet. Han er af den opfattelse, at lederen på asylcentret har håndteret episoderne helt korrekt og har en rigtig fin fornemmelse for disciplin og respekt.

Det har dansk-marokkaneren Hiba Belhaiba til gengæld ikke. Han er selv bosat i Næstved og har i flere år arbejdet for at fremme integrationen i byen og har også været opstillet til byrådsvalg i flere omgange.

Flygtninge fik hjælp til dokumentation
Hiba Belhaiba har siden etableringen af flygtningecentret i byen været i tæt kontakt med især foreningen af flygtningevenner og også de mange forskellige mennesker, der kommer til landet og bliver indlogeret i Næstved.

Belhaiba anerkender, at han selv har været klar over længe, at forholdet mellem ledelsen på asylcentret og mange af stedets beboere har været køligt. Og han medgiver også, at han selv har været med til at instruere flygtningene i, at de skulle optage eventuelle urimeligheder på mobiltelefoner.

- Det er den måde, man gør det på i Danmark. Og så går man til medierne. Så sker der noget, forklarer Hiba Belhaiba til Ekstra Bladet.

- Jeg har fortalt dem, at vi skal have stærke beviser. Men de unge har alle mobiler, og så har det jo også vist sig, at centrets leder har dummet sig, forklarer Hiba Belhaiba til Ekstra Bladet.

DF-ordfører revser utilfredse flygtninge: De er fuldstændig vanvittige

Magtfuld militærmand
Ifølge Hiba Belhaiba er asylcentrets leder en magtfuld militærmand, som giver et dårligt billede af Danmark til landets nytilkomne flygtninge.

- Flygtningene har fortalt mig, at han sviner dem til. Både dem, der måske fortjener det og er fra Nordafrika og har problemer med hash og den slags. Men også de gode og søde flygtninge, der kun vil alle det bedste, forklarer Hiba Belhaiba.

Hiba Belhaiba anerkender, at han har hjulpet flygtningene med at gøre opmærksom på deres utilfredshed. (Privatfoto)
Hiba Belhaiba anerkender, at han har hjulpet flygtningene med at gøre opmærksom på deres utilfredshed. (Privatfoto)

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kontakt til asylcenterlederen, men han er ifølge Thomas Palmskov rejst på en planlagt ferie.

- Og han har besluttet, at han holder sig fra pressen i de kommende dage, siger Thomas Palmskov.

Flygtninge-kaos: Velkommen til virkeligheden

- Til gengæld ved jeg, at han er en hårdhudet person, der kan tåle kritik. Han lader sig ikke påvirke følelsesmæssigt af det, der sker lige nu, siger Thomas Palmskov til Ekstra Bladet.