Pollenallergi: Du risikerer op til 100 nys om dagen

Prosit: Hver femte dansker døjer med pollenallergi, og lige nu boomer antallet af birkepollen

De fleste af de omkring en million danskere, der har pollenallergi glemmer, at man faktisk kan behandle sig ud af det.  (Foto: AP)
De fleste af de omkring en million danskere, der har pollenallergi glemmer, at man faktisk kan behandle sig ud af det. (Foto: AP)

Snue, snot og op til 100 nys om dagen. Hver femte dansker er plaget af pollenallergi, og det er specielt birkepollen, der hærger danskernes luftveje i øjeblikket.

Man kalder det høfeber, men i virkeligheden er det et misvisende ord, da det er næse og øjen-symptomer udløst af pollen, som kommer dels fra birketræer og dels fra græs. Ukrudtsplanten bynke ’hjælper’ også lidt til, hvis man ikke skulle være plaget nok i forvejen.

De tre pollensæsoner kommer efter hinanden, og birkesæsonen starter nu.

Omkring grundlovsdag bliver den afløst af græs, og i august starter bynkesæsonen.

Det forklarer professor og ledende overlæge Carsten Bindslev-Jensen fra Hudafdeling I og Allergicentret, Odense Universitetshospital.

Røde øjne

- Det klør, øjnene bliver røde og de løber i vand. Og næsen gør alt det den kan for at slippe af med det, der irriterer. Det klør nederdrægtigt. Og så prøver den at blæse det væk ved at nyse, og det kan være op til 100 nys om dagen, siger Carsten Bindslev-Jensen.

Hvis det ikke er nok, så forsøger næsen at skylle det ud, og det gør den ved hjælp af snottet, der driver lystigt, så man kan bruge en hel kasse Kleenex på en dag. Næste skridt er, at næsen stopper til, så man ikke kan trække luft gennem næsen.

- Og så er der faktisk 30 procent, der også får astma i pollensæsonen. Det er jo en endnu mere alvorlig sag. Pollenallergi findes jo i alle sværhedsgrader, og vi ser selvfølgelig kun de allerværste, og der er det helt normalt, at man i de tilfælde ikke kan passe sit arbejde og sine studier.

- Man ligger bare derhjemme stort set for nedrullede gardiner, og man sover ikke om natten, fordi det klør og kradser og er ubehageligt, siger overlægen.

Men de fleste af de omkring en million danskere, der har pollenallergi glemmer, at man faktisk kan behandle sig ud af det.

De tager måske lidt medicin i ny og næ, mens lægerne anbefaler, at man skaffer sig kontrol over sin sygdom.

9 af 10 kan kontrollere det

- Hos 90 procent af patienterne kan man få kontrol over generne, sådan så de kan passe en almindelig hverdag. Behandlingen er ligesom i tre trin. Det mildeste og det letteste, er desværre også det, langt de fleste bruger.

- De tager antihistamin-piller, og det virker hos nogle. Men hos langt de fleste virker det ikke tilstrækkelig kraftigt. Der skal man så bruge næsespray med binyrebarkhormon, og antihistamin. og der er det ekstremt vigtigt, at det anvendes hver dag, siger Carsten Bindslev-Jensen.

- Man skal have kontrol, forstået på den måde, at der også findes apps, (applikationer på smartphones, red.)), som viser, hvad pollentallet bliver den følgende dag, og ud fra dem kan man så planlægge, hvad man skal.

- Hvis man skal sidde nede i kælderen og studere hele dagen, så medicinbehovet formentlig knap så stort, som hvis man skal udendørs.

- Man skal gå ind og tage kontrol over sin sygdom, og så skal man behandle derefter, og det vigtigste er, 1: At få stillet diagnosen. 2: At få den rigtige behandling, siger Carsten Bindslev-Jensen og tilføjer, at hvis intet af ovenstående virker, så kan man blive vaccineret – og det plejer at have en god effekt.

Det er rigtig 'nederen'

Aksel Brammer Bjerregaard fra Helsingør har fået krydsallergi, der får ham til at nyse, klø i ansigtet, få løbenæse og øjnene til at løbe i vand.

– Jeg har fået krydsallergi, så jeg er en lille smule allergisk over for 12-13 forskellige ting, fortæller han.

Han kunne mærke symptomerne, da den første forårsregn kom for nogle uger siden, og der var en masse pollen, der blev slået til jorden.

Aksel Brammer Bjerregaard er en af de mange danskere, der lider af krydsallergi. (Foto: Privatfoto)
Aksel Brammer Bjerregaard er en af de mange danskere, der lider af krydsallergi. (Foto: Privatfoto)
 

– Det har ligget oppe i atmosfæren og drønet rundt. Det er rigtig nederen. Så har jeg lige et par rigtig ’sjove’ dage der. Men jeg er langt fra den hårdest ramte, jeg kan sagtens gå udenfor, jeg behøver ikke forskanse mig indendørs, siger Aksel Brammer Bjerregaard.

– Det er lige som at have en hardcore snue om vinteren. Det er lidt ligesom en løbenæse, der ikke kan stoppe. Det er super nederen.

Han skyller dagligt næse, for at få skyllet ud i bihulerne, da de stopper til.

– Jeg prøver mest bare at spise sundt. Det er vel bare et vilkår, lyder det fra allergikeren.

3 kommentarer
Vis kommentarer