Annonce:
Annonce:

Polske arbejdere slår sig ned i Danmark

Flere og flere polakker kommer til Danmark for at gøre rent, køre traktor, bygge huse og mange andre ting.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling
Annonce:
Følg Samfund

Et stigende antal polakker vælger at blive her. Det skriver Avisen.dk.

I løbet af de seneste ti år er antallet af polske statsborgere registreret i Danmark mere end fordoblet fra samlet set 14.000 til nu 38.000. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ikke nok med at flere og flere polakker tager turen over Østersøen for at tjene penge i Danmark. Mange af dem vælger også at blive her. Det viser tal, som Danmarks Statistik har udarbejdet for Avisen.dk.

Eksempelvis havde 1.789 polakker været i Danmark mellem ét og tre år pr. 1. januar 2007.

I 2015 var det tilsvarende tal mere end tredoblet til 5.858 polakker.

En af de polakker, der vil bo i Danmark, er elektrikeren Hubert. Han vil ændre danskernes syn på sine landsmand, som der har været nogle platugler imellem. Læs hans historie her.

Annonce:

Udviklingen med flere polakker, der slår sig ned i Danmark, kan ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Jonas Felbo-Kolding nikke genkendende til. Han forsker i de forhold, som polakkerne har på det danske arbejdsmarked. 

- Der er en betragtelig og voksende gruppe af polakker, som bliver i Danmark i længere perioder. Sideløbende er der dog stadig mange, der kun er her i kortere tid, siger Jonas Felbo-Kolding.

Siden EU blev udvidet med ti øst- og sydeuropæiske lande i 2004 - heriblandt Polen - har flere polakker søgt mod Danmark. Tilstrømningen har givet og giver stadigvæk problemer, fortæller Gunde Odgaard. Han er leder af BAT-Kartellet, som er fagbevægelsens paraply-organisation for byggeriet.

- Polakkerne og andre østeuropæere giver fortsat problemer med social dumping. Alene inden for byggeriet har vi hvert år 400 faglige sager om udenlandsk arbejdskraft herunder polakker, siger Gunde Odgaard.

Annonce:

I en undersøgelse afsluttet i 2016 blev det påvist, at udstationerede polakker på større bygge- og anlægsprojekter i gennemsnit fik 119 kroner i timen. Deres danske kolleger fik i gennemsnit 170 kroner i timen.

Ifølge samme undersøgelse fik polske håndværkere på byggeprojekter i private husstande i gennemsnit kun 83 kroner i timen.

Mens tilstrømningen af polakker giver problemer med social dumping, så er polakkerne et plus på en anden front.

- Det stigende antal polakker bidrager til, at selv om vi nu er ved at få mere gang i hjulene, så står vi ikke med akut mangel på arbejdskraft. Det er en klar fordel for erhvervslivet og Danmarks økonomi, siger lektor og arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra Københavns Universitet.

Mange af de polakker, der slår sig ned i Danmark, klarer sig fint her. Men på længere sigt kan der godt blive problemer integrationen af nogle af dem. Ligesom man oplevede det med tyrkerne, der kom herop for at arbejde i slut 1960'erne. De første mange år gik det godt, men senere hen opstod der en del problemer.

Annonce:

- Det kan blive et problem, at vi primært omtaler polakkerne som arbejdskraft. Det gør, at diskussionen om, hvor godt de bliver integreret i samfundet, og hvor godt deres kompetencer bliver udnyttet på arbejdsmarkedet, fylder relativt lidt, særligt sammenlignet med andre grupper af udlændinge, siger Jonas Felbo-Kolding og fortsætter:

- Det er selvsagt en mulighed, at der slet ingen udfordringer bliver på længere sigt. Men det er et potentielt problem, at vi ikke diskuterer det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: