Populære uddannelser må lukke - der er for mange udlændinge

DF har krævet, at mindre SU skal gå til udenlandske studerende. Det betyder, at flere uddannelser må lukke

Følg Samfund

Flere uddannelser lukker som følge af, at regeringen vil reducere antallet af internationale studerende på universiteterne.

Aalborg Universitet (AAU) lukker syv uddannelser, og Aarhus Universitet (AU) lukker to, mens Københavns Universitet (KU) får 120 færre naturvidenskabsstuderende. Det skriver Information.

Copenhagen Business School går heller ikke fri. På CBS bliver der 400 færre pladser på studier i finansiering, innovation og ledelse.

Baggrunden for reduktionen er, at SU-forligskredsen efter pres fra Dansk Folkeparti i 2013 fik indsat et loft for, hvor meget SU der kan gå til udenlandske studerende.

Derfor fik universiteterne efter sommerferien besked på at reducere antallet af internationale studerende med cirka 1000 fra næste år.

Men universiteterne må ikke forskelsbehandle danske og udenlandske studerende. Så de må lukke et større antal studiepladser ned på studier med mange udenlandske studerende.

- Det gør ondt det her, virkelig ondt, siger prodekan Grete Bertelsen fra KU til Information.

Det naturvidenskabelige fakultet er KU's mest internationale. Fakultetet må derfor skære ned, selv om regeringen har et mål om, at der skal uddannes markant flere i netop naturvidenskabelige og tekniske fag.

Mette Fjord Sørensen, der er chef for forskning og videregående uddannelse i Dansk Industri, mener ikke, at regeringens metode giver mening.

- Konsekvensen er, at vi går glip af dygtige talenter, selv om vi mangler folk med de her uddannelser, siger hun til Information.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers' (V) argument for reduktionen var i august, at kun hver tredje af de internationale studerende arbejder i Danmark to år efter endt uddannelse.

Men det argument holder ikke, mener Mette Fjord Sørensen. I stedet burde politikerne have givet universiteterne et par år til at øge fastholdelsen af de internationale studerende, siger hun til Information.

Ahlers skriver i en mail til avisen, at Danmark er i top ti i OECD, når det kommer til andelen af internationale studerende på vores uddannelser.

- Men vi har brug for, at der er en sund balance mellem det antal, der kommer hertil, og det antal, der bliver og bidrager til samfundet, står der.

- Og den balance har vi ikke fundet, når i gennemsnit kun en tredjedel af de engelsksprogede dimittender fra universiteterne bliver og arbejder i Danmark.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind