Populært tv-program afsløret i fusk: Nu er det slut

Human Planet er blevet trukket tilbage, efter det er blevet afsløret, hvordan der to gange er blevet pyntet på sandheden

Her er et billede af den episode, der har været med til at fælde BBC-programmet. Foto: BBC
Her er et billede af den episode, der har været med til at fælde BBC-programmet. Foto: BBC

Naturprogrammer kan vise de mest utrolige sider af vores vidunderlige jordklode, men nogle gange er det for godt til at være sandt.

Det måtte det populære tv-program også sande i flere omgange, og nu har det taget konsekvensen. Programmet er blevet flået af sendefladen.

Det skriver BBC.

Tidligere i april blev det afsløret, hvordan redaktørerne havde pyntet lige lovligt meget på sandheden, da de i 2011 besøgte en stamme fra Papua New Guinea.

Her påstod BBC, at stammen boede i et hus oppe i et træ, men det var løgn. Et medlem af stammen har senere fortalt, at det udelukkende blev nævnt til fordel for programmet.

Facebook-fusker: Snød 11-årig for diabetes-udstyr

- BBC er blevet opmærksom på et brud på de redaktionelle standarder i en episode af Human Planet fra 2011, der handler om Korowai-folkene i Papua Ny Guinea, lyder det fra BBC.

Og nu er den gal igen.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: BBC
Foto: BBC
 

Hval-fusk
Fra en anden episode af programmet viste BBC billeder af en mand ved navn Benjamin Blikololong, der på spektakulær vis brugte en harpun til at fange en hval.

Problemet var bare, at det heller ikke er lig med sandheden.

- BBC er igen blevet opmærksomme på et brud på de redaktionelle standarder. Vi mener ikke, at hans rolle er blevet portrætteret korrekt, ligesom sekvensen heller ikke stemmer overens med den måde, hvorpå de jagter hvaler, lyder det fra BBC.

Desuden nævner BBC en episode med billeder af en edderkop filmet i et studie, som var blevet påstået optaget i en jungle i Venezuela.

Også en tam ulv var blevet brugt til at skildre en vild ulv, fordi det ikke lykkedes redaktionen at finde en i naturen.

Programmet et blevet vist på DR i Danmark, BBC 1 i Storbritannien, Discovery Channel i USA, Prime i New Zealand, ABC1 i Australien og 17 andre lande. Også Netflix i Storbritannien har haft adgang til programmet.