Portugals nye præsident ønsker økonomisk forsigtighed

Marcelo Rebelo de Sousa opfordrede til at udvise fornuft, da han blev taget i ed som Portugals nye præsident

Den kendte tv-mand og juraprofessor Marcelo Rebelo de Sousa er onsdag blevet taget i ed som Portugals nye præsident efter sin sejr ved valget i januar.

I sin indsættelsestale, som han holdt i parlamentet, opfordrede han regeringen til at være fornuftig, når det gælder de offentlige udgifter efter finanskrisen. Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge flere internationale medier.

Samtidig appellerede den nye præsident til på ny at fokusere på at skabe vækst og beskæftigelse.

I sin sejrstale i januar lagde centrum-højre-politikeren vægt på, at han vil arbejde for konsensus og dialog på den politiske scene, der har slået alvorlige revner de seneste år.

- Dette valg er afslutningen på en meget lang valgproces, der har splittet et allerede sårbart samfund efter en årelang krise. Det er tid til at skrive et nyt kapitel og tage hul på en økonomisk, social og politisk pacificering, sagde han dengang til sine støtter ifølge Reuters.

Marcelo Rebelo de Sousa er i Portugal kendt som "professor Marcelo", og hans tårnhøje favoritstatus kan han tilskrive sine mange år på tv-skærmen.

Den 67-årige juraprofessor har været involveret i portugisisk politik og tv siden sin ungdom. Han var medstifter af en ugeavis, da han var i 20'erne, og han hjalp med til at stifte Det Socialdemokratiske Parti, der trods af navnet er et konservativt parti.

Siden debuterede han med stor succes som politisk analytiker.

Skønt præsidentposten i Portugal mest er af ceremoniel karakter, så har præsidenten ét politisk vigtigt redskab: Han eller hun kan opløse parlamentet i tilfælde af en politisk krise.

Det er de meget opmærksomme på både i Portugal og EU efter parlamentsvalget i oktober, hvor Socialistpartiet dannede en mindretalsregering med støtte fra den yderste venstrefløj.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere