Positiv test kan bruges som coronapas i 12 uger

Sundhedsstyrelsen vurderer, at tidligere coronasmittede er immune i op til 12 uger, skriver ministerium

Følg Samfund

Når samfundet begynder at åbne mere fra tirsdag 6. april, bliver fremvisningen af et coronapas en adgangsbillet til blandt andet at komme til frisøren og tatovøren.

Her kan kunder og besøgende vælge at vise dokumentation for, at de tidligere har været smittet med coronavirus. Det er en af adgangsbilletterne til at blive betjent.

Men for at en tidligere coronapositiv test kan gå som dokumentation i coronapasset, må den ikke være mere end 12 uger gammel.

Og det skal samtidig være mindst to uger siden, at testen blev taget.

Det fremgår af retningslinjer, som er lagt ud forud for genåbningen af liberale erhverv. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Grunden til, at man overhovedet kan bruge tidligere coronasmitte som adgang til tatovøren eller frisøren, skyldes en forventning om, at personerne er immune og har antistoffer efter infektionen.

Når de 12 uger er gået, skal man i stedet have en negativ PCR- eller lyntest, der er maksimalt 72 timer gammel. Ellers skal man kunne dokumentere, at man er vaccineret mod coronavirus.

Sundhedsministeriet oplyser, at grænsen er sat ved 12 uger, fordi det er i den periode efter sygdommen, at personen vurderes at være immun.

- Det er Sundhedsstyrelsens faglige vurdering, at hvis en person tidligere har været smittet med coronavirus, betragtes denne som immun 2-12 uger efter, at den positive test er blevet foretaget, skriver ministeriet i en mail.

- Dermed kan tidligere smitte bruges som dokumentation i forbindelse med coronapasset, hvis prøvetagningstidspunktet for den positive test ligger inden for de seneste 2-12 uger.

Grænsen på 12 uger er dog udtryk for stor forsigtighed, mener Eskild Petersen, der er adjungeret professor i infektionssygdomme ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet.

Han vurderer, at sundhedsmyndigheden har sat grænsen der, fordi der har været nogle eksempler, hvor mennesker er blevet smittet igen, efter at de allerede havde været syge med coronavirus.

- 12 uger er virkelig at gå med livrem og seler.

- Selv om du taber antistoffer, har dine hvide blodlegemer stadig en hukommelsesfunktion, så hvis du bliver udsat for smitte, reagerer dit immunforsvar lynhurtigt, siger professoren.

Ifølge Eskild Petersen er det mere sandsynligt, at man er beskyttet mod ny smitte i 12 måneder efter første infektion.

- Det er der næppe meget tvivl om, hvis man ser på andre virussygdomme.

Sundhedsministeriet skriver videre, at de sundhedsfaglige anbefalinger 'løbende kan justeres, i takt med at der kommer ny viden på området'.

FAKTA: Restauratøren og massøren skal tjekke dit coronapas

Det bliver fra tirsdag og de kommende måneder en del af hverdagen at fremvise et coronapas, når man vil besøge eksempelvis restauranter, massører eller biografer. På et tidspunkt ventes det også at få relevans i forhold til udlandsrejser.

Det skal vise, om en person er færdigvaccineret, har overstået covid-19-infektion eller er testet negativ for coronavirus.

Coronapasset er en del af den langsigtede genåbningsplan, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, og partierne mener, at det kan være med til at holde epidemien under kontrol.

Du kan her læse mere om, hvordan og hvornår du kan bruge coronapasset:

Hvad skal coronapasset bruges til?

* Coronapasset er blevet en central del af genåbningen af Danmark. Det skyldes, at Folketingets partier har vurderet, at flere dele af samfundet kan genåbne hurtigere, hvis kunder og besøgende kan dokumentere, at de ikke er sandsynlige smittebærere.

Hvornår er coronapasset gyldigt?

* Hvis man har et negativt testsvar fra PCR- eller lyntest, som er maksimalt tre døgn - 72 timer - gammelt.

* Hvis man tidligere har været smittet med coronavirus og har et positivt testsvar, der er mellem 2-12 uger gammelt.

* Hvis man er blevet fuldt vaccineret for coronavirus og kan fremvise dokumentation. Der fremgår intet om varigheden af vaccinen.

** Børn under 15 år er undtaget kravene.

Hvor og hvornår skal coronapasset bruges?

* Coronapasset kan bruges flere steder, i takt med at flere dele af samfundet åbner. Genåbningen ventes at ske med to ugers intervaller.

* Fra 6. april skal coronapasset bruges til de liberale erhverv, når de genåbner. Det gælder for eksempel frisører, skønhedsklinikker, massører og tatovører.

* To uger senere - fra 21. april - skal man fremvise coronapasset for at få adgang til udendørsservering på restauranter og caféer. Det gælder desuden på museer, kunsthaller og biblioteker, som også ventes at åbne her.

* Fra 6. maj er det planen, at coronapasset skal bruges, når der åbnes for indendørsservering på restauranter og caféer, i biografen, på spillesteder og i teatre.

På samme tidspunkt ventes indendørs idræt at åbne for voksne over 18 år. Her skal der også fremvises et coronapas.

* Fra 21. maj ventes de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter at genåbne.

Samtidig kan daghøjskoler, aftenskoler samt indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver og legelande åbne.

Alle steder vil fremvisning af coronapas være et krav.

* Det er desuden også planen, at coronapasset skal have betydning for, om man kan rejse til udlandet på ferie. Detaljerne er partierne dog ikke blevet enige om endnu. Det ventes i nogen grad at skulle koordineres med øvrige EU-lande.

Hvad gør man, hvis man ikke kan tilgå digital post?

* Fra den 9. april vil færdigvaccinerede borgere, der er fritaget for digital post, få deres vaccinationsdokument tilsendt fysisk. De undgår altså e-Boks.

* Derudover er Sundhedsministeriet i gang med at få etableret en telefonlinje, hvor borgere har mulighed for at bestille et printet vaccinationspas. Hvis man af andre årsager hellere vil have det fysisk.

* Skal man bruge fysisk dokumentation på et testsvar, kan man printe den.

Ved en negativ PCR-test kan man printe et såkaldt testpas via sundhed.dk.

Har man fået et negativt svar på en lyntest, kan man henvende sig til personalet på lyntest-centreret.

Kilder: Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet og sundhed.dk.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind