Post Danmark-fyringer: Der vil komme endnu flere

Post Danmark skal afskedige 770 ansatte, men til næste år vil der komme en ny fyringsrunde, forudser fællestillidsmand

Følg Samfund

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Post, pakker og breve er Post Danmarks forudsætning for at overleve. Problemet er bare, at danskerne ikke sender post i samme omfang som før.

Nu tager det tidligere statsmonopol konsekvensen og fyrer 770 ansatte. Det kommer dog ikke bag på fællestillidsrepræsentant for HK'erne i Post Danmark Eigil Johannesen.

- Det var ikke uventet. Det er et stort tal, og det er ikke rart, siger Eigil Johannesen til Ekstra Bladet.

Men Eigil Johannesen forudser en endnu større fyringsrunde næste år.

Lige nu har SKAT et nyt styresignal på vej, som dog ikke er færdigbehandlet, men det vil fratage Post Danmark en væsentlig konkurrencefordel, da de har momsundtagelse, som de eneste.

Et styresignal er et cirkulære, der vil danne praksis på et område. Her vil det betyde, at Post Danmark f.eks. mister momsundtagelsen på pakker, og derfor vil det blive dyrere at sende post i de røde postkasser.

Post Danmark fyrer 520 medarbejdere

- Det bliver et større chok for Post Danmark. Det er svært at sige, hvor meget det vil koste, men jeg vil anslå 330 millioner kroner, siger fællestillidsrepræsentanten for HK'erne.

Det vil ifølge Eigil Johannesen betyde en fyringsrunde i samme størrelsesorden, som den nuværende.

Slut med røde uniformer
I 2009 overtog svenske PostNord-koncern Post Danmark. Det har betydet flere ændringer i den over 150 år gamle koncern. Den seneste er, at uniformen nu skal være blå i stedet for rød.

- Der er noget nostalgisk over det. De gamle institutioner vil forsvinde med tiden, hvis de ikke følger med udviklingen, siger Flemming Ibsen professor emeritus ved statskundskab på Aalborg Universitet til Ekstra Bladet.

- Post Danmark er i et marked, hvor der er stor konkurrence. Tidligere havde de monopol, men det har EU sørget for, at de ikke længere har. Der er mange ting, som vil gøre det svært for Post Danmark i fremtiden, siger professoren med ekspertise i arbejdsmarkedet.

Den øgede digitalisering, elektronisk sortering og øget konkurrence, er nogle af de ting, som Flemming Ibsen mener, har fjernet arbejdspladser hos Post Danmark.

Svær fremtid
Fyringerne i det danske postvæsen sker for at fremtidssikre virksomheden, men situationen forværres, hvis der ikke kommer vækst på pakkeområdet, oplyser HR-chef i Post Danmark Hans Erik Lindkvist.

Det er ikke de eneste udfordringer, som virksomheden står overfor. 

- Kan de overhovedet forsætte som aktører på det danske marked? Der er udenlandske aktører, der gerne vil ind på markedet. De skal måske ind på andre markeder. De skal ekspandere. Det kan være en måde at overleve på, siger Flemming Ibsen.

Både HR-chef, Hans Erik Lindkvist og Eigil Johannesen peger på underskuddet i firmaet, som endnu en udfordring.

- Hvis der forsat er postkasse-røde tal på bundlinjen, så vil der ske fyringer. Men der skal forsat leveres post, men hvordan det bliver i fremtiden, det er svært at sige, siger Eigil Johannesen.

Der er 10.000 ansatte i Post Danmark.

Fakta om Post Danmark

PostNord-koncernen er ejet af den danske og svenske stat i fællesskab og er i Danmark reguleret af Postloven, som hører under Transportministeriet.

Post Danmark har 10.000 ansatte, som tager sig af breve, pakker, magasiner, reklamer og varer for private og erhvervskunder i Danmark og Norden.

Post Danmark er udpeget som den befordringspligtige virksomhed gældende for perioden 2014-2016. Det betyder, at det er Post Danmarks opgave at sikre omdeling af post i hele landet.

Et bredt politisk flertal enedes i maj om en aftale, der ophæver Post Danmarks pligt til at dele breve ud fra dag til dag og gav grønt lys til at et standardbrev må være fem dage undervejs.

Det sker, på baggrund af at interessen for at sende klassiske breve er styrtdykket.

Faldende brevmængder betyder store forandringer for postvæsnet. Posthuse er lukket i stor stil og i stedet flyttet ind som postskranker i supermarkeder og tankstationer.

Det betød, at Post Danmark ved årsskiftet 2015/2016 kun havde fem posthuse tilbage i egen drift. Siden er mindst et af disse posthuse også lukket.

Kilder: PostNord, Ritzau

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt