Præsident Hollande holder hastemøde efter spion-afsløring

USA har udspioneret en række franske præsidenter. Den seneste i rækken indkalder til møde om situationen

(Foto: Remy de la Mauviniere)
(Foto: Remy de la Mauviniere)

Frankrigs præsident, François Hollande, skal mødes med parlamentets forsvarsudvalg onsdag for at diskutere, hvordan landet skal gribe netop offentliggjorte WikiLeaks-afsløringer an.

Det skriver Reuters, efter at WikiLeaks tirsdag aften har fremlagt "tophemmelige" dokumenter, der viser, at den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) har udspioneret tre franske præsidenter fra 2006 til 2012.

Præsidentens kontor oplyser sent tirsdag, at Hollande har planlagt mødet, men det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer til sagen.

Samfund WikiLeaks: USA overvågede tre franske præsidenter

Ifølge WikiLeaks-afsløringen har NSA overvåget de franske præsidenter Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande.

Angiveligt gik amerikanerne målrettet efter at aflytte kommunikation til og fra præsidenterne samt en række ministre og Frankrigs ambassadør i USA.

Dokumenterne indeholder således referater af samtaler om den globale finanskrise og et hemmeligt møde om den græske gældskrise og et muligt græsk exit af euroen helt tilbage i maj 2012.

Derudover er også det første - og tilsyneladende skuffende - møde mellem præsident Hollande få dage efter sin tiltrædelse og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, blevet registreret i NSA-regi.

Ligeledes er der lister med telefonnumre på en række medarbejdere på det franske præsidentpalads - heriblandt også præsidentens mobilnummer, skriver WikiLeaks.

Michele Alliot-Marie, der er tidligere forsvars- og udenrigsminister under Chirac og Sarkozy, siger til den franske tv-station iTele, at Frankrig i længere tid har vidst, at USA havde de tekniske muligheder for at følge med i ellers hemmelig kommunikation.

- Vi er ikke naive. Samtaler mellem forsvarsministeriet og præsidenten skete ikke over telefonen. Med det sagt rejser det (afsløringen, red.) dog problematikken om tillidsforholdet mellem allierede, siger hun til tv-stationen ifølge Reuters.

I 2013 afslørede den amerikanske eks-efterretningsmand Edward Snowden NSA's omfattende overvågningsprogram. Afsløringerne har vakt stor opsigt, da NSA blandt andre har spioneret i EU samt flere vesteuropæiske lande.

I en af de seneste afsløringer er det kommet frem, at NSA i årevis angiveligt skulle have fået hjælp af Tyskland til at udspionere den franske regering og EU-Kommissionen.

2 kommentarer
Vis kommentarer