Præst dropper lockout: - Jeg har meldt mig ud af min fagforening

Sognepræst, Christian Roar Pedersen, har meldt sig ud af sin fagforening for at undgå strejke eller lockout. Han vil konfirmere sine konfirmander og mener, at staten blander sig i religionsudøvelsen

Forårets konfirmationer risikerer at ramle sammen med en mulig storkonflikt om overenskomstforhandlinger. Sognepræst Christian Roar Pedersen nægter at lade konflikten gå ud over sine konfirmander. Billedet her er et arkivfoto fra anden begivenhed. Foto: Joachim Adrian
Forårets konfirmationer risikerer at ramle sammen med en mulig storkonflikt om overenskomstforhandlinger. Sognepræst Christian Roar Pedersen nægter at lade konflikten gå ud over sine konfirmander. Billedet her er et arkivfoto fra anden begivenhed. Foto: Joachim Adrian
Følg Samfund

En femtedel af præsterne i folkekirken er ansat på en overenskomst. Det betyder, at de omfattet af lockout eller strejke, hvis der kommer en storkonflikt, hvor 440.000 offentlige risikerer at blive lockoutet.

Den 44-årige Christian Roar Pedersen er en af de præster, der står til at blive lockoutet 10. april, hvis det ender i en konflikt.

I den forbindelse har han udtalt til DR, at han vil melde sig ud af Præsternes Fagforening. En mulig storkonflikt risikerer nemlig at kollidere med forårets konfirmationer.

Christian Roar Pedersen nægter at lade det gå ud over sine konfirmander.

Har meldt sig ud
Til Ekstra Bladet fortæller sognepræsten, der er ansat i Hals og Hou i Nordjylland, at han har meldt sig ud af Præsternes Fagforening.

- Jeg har meldt mig ud af min fagforening. Og det er ikke, fordi jeg ikke ønsker at være med i en fagforening. Det er, fordi jeg i bund og grund synes, det er forkert at inddrage folkekirkens præster i både strejke og lockout, siger Christian Roar Pedersen.

Sognepræsten fortæller, at der er noget teknisk forbundet med det i forhold til udmeldelsesfrister. Derfor er han ikke sikker på, at han undgår lockouten eller en strejke, fordi han har været for sent ude.

Manglende opmærksomhed
- Men du har vel hele tiden vidst, at du kan risikere det, når du er ansat på overenskomst?

- Jeg har ikke været tilstrækkeligt opmærksom på det. Det er jo første gang i historien, at folkekirken bliver inddraget i en arbejdskonflikt. Jeg burde have vidst det, jeg har bare ikke haft fantasi til at forestille mig det, forklarer Christian Roar Pedersen.

- Hvorfor er du overhovedet medlem af en fagforening, hvis du ikke vil strejke?

- Jeg troede ikke, staten kunne finde på at lockoute os. Jeg vil egentlig gerne støtte en fagforening. Og det handler ikke om min person. Det, jeg er imod, er, at man tager kirkens forkyndelse og kirkens sakramenter som gidsel i en faglig konflikt.

Møder op på arbejde
- Firkantet formuleret, så vil jeg ikke forholde menigheden eller droppe gudstjeneste eller nadver, fordi jeg skal have mere i løn. Det hænger ikke sammen med den måde, jeg opfatter mit præstekald på, siger han.

- Jeg har i princippet ikke noget imod, at folk strejker. Det er kirkens inddragelse, jeg opponerer imod. Jeg mener, at staten går ind og blander sig i religionsudøvelsen. Det krænker vores religiøse følelser, siger Christian Roar Pedersen.

Sognepræsten føler sig ikke sikker på, at han kan afholde konfirmationer som planlangt. Han har selv tænkt sig at møde på arbejde, men han kan ikke jo ikke tvinge sine kirkelige ansatte til at møde op, forklarer han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind