Prestige-byggeri får kæmpebøde

Ny sag om løndumping af udenlandske arbejdere på Facebooks byggeri i Odense. Britisk ejet firma indgår forlig med 3F og skal betale 6,8 millioner kroner.

Facebook-byggeriet i Odense har fået en bøde for løndumping. Se, hvor stort det bliver, her.

Endnu en sag om løndumping for millioner af kroner rammer Facebooks danske prestigebyggeri i Odense. Det skriver Fagbladet 3F.

Det er det britisk ejede firma Tag og Facade DK, der har snydt mindst 115 udenlandske bygningsarbejdere i løn og nu kan se frem til en samlet regning på 6,8 millioner kroner i bøde og efterbetaling.

Herudover har firmaet forpligtet sig til en samarbejdsaftale med fagforbundet 3F, hvor de lover at samarbejde om at understøtte den danske arbejdsmarkedsmodel.

Det fremgår af et forlig mellem Tag og Facade DK og 3F Byggegruppen, der blev underskrevet i fredags.

Facebooks enorme datacenter uden for Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Facebooks enorme datacenter uden for Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Sagen har været undervejs i flere måneder og var berammet til behandling i voldgiftsretten til marts.

- Men virksomheden bad os om et møde for at lave et forlig, og det er vi altid lydhøre overfor. De har snydt deres medarbejdere for overtidsbetaling, og de har erkendt, at de har kørt med et system, hvor en del af lønnen til deres ansatte er betalt udenom det danske selskab, forklarer Christian Foli, der er faglig sekretær i 3F fynske afdeling for bygningsarbejdere.

Det er ikke mere end nogle måneder siden, at en anden stor sag om systematisk underbetaling på det fynske megabyggeri kom for dagens lys.

I september valgte mandskabsfirmaet Errigal efter pres fra 3F Bygningsarbejderne Fyn at tilbagebetale 7,8 millioner kroner til 124 ansatte, der var blevet snydt for overtidsbetaling, pension og feriepenge.

3F kræver stadig, at Errigal også skal betale en bod for underbetalingen, og det spørgsmål skal Arbejdsretten senere tage stilling til.

Det er et nyt datacenter på 56.500 kvadratmeter, som tech-giganten Facebook er ved at opføre i industriområdet Tietgenbyen uden for Odense, og det britiske selskab Mace er hyret som hovedentreprenør på projektet.

 Sådan ser planerne for det nye Facebook-datacenter i Tietgenbyen uden for Odense ud. Datacentret skal fylde 56.500 kvadratmeter og skal efter planen tages i brug i år 2020. Foto: Facebook
Sådan ser planerne for det nye Facebook-datacenter i Tietgenbyen uden for Odense ud. Datacentret skal fylde 56.500 kvadratmeter og skal efter planen tages i brug i år 2020. Foto: Facebook
 

I den nye sag om underbetaling har underentreprenøren Tag og Facade DK i perioden august 2017 til december haft 278 mand til at arbejde for sig. Blandt andet fra Bulgarien, Moldavien, England, Irland og Skotland.

10 af dem, alle bulgarere, er medlemmer af 3F og har hver især mellem 70.000 og 220.000 kroner til gode fra firmaet i manglende løn.

Tag og Facade betalte dem en timeløn på 129 kroner, men bulgarerne skulle også arbejde i et voldsomt omfang og fik ikke den overenskomstsikrede overtidsbetaling for deres ekstra timer.

Bulgarerne arbejdede minimum 210 timer hver måned, og timesedler fra byggepladsen viser, hvordan en af dem arbejdede i hele 40 dage i træk uden fridøgn.

Ifølge bygge- og anlægsoverenskomsten, som Tag og Facade DK har forpligtet sig til gennem medlemsskab af Dansk Byggeri, er det ikke nok at aflønne sine medarbejdere for alle timer, de har arbejdet. Overenskomsten giver også medarbejderne krav på ekstrabetaling, når de med kort varsel bliver pålagt at arbejde ud over de 37 ugentlige timer. Hertil kommer tillæg som pension, feriepenge og søgnehelligdags-tillæg.

I den samarbejdsaftale, som Tag og Facade har underskrevet sammen med forliget, lover virksomheden blandt andet at orientere 3F om nyindgåede kontrakter og hjælpe med at sikre adgang til byggepladser og ansatte.

Med forliget på 6,8 millioner kroner indskriver den nye sag fra Facebook-byggeriet sig som en af de største nogensinde om løndumping i den danske byggebranche.

Fagbladet 3F har uden held forsøgt at få en kommentar fra Facebooks repræsentant for de nordiske lande og firmaet Tag og Facade DK.

Den svenske barnestjerne Inger Nilsson alias Pippi Langstrømpe besøgte Tivoli i vinteren 1970. Foto: Jens Glargaard/Ritzau Scanpix Samfund Samler penge ind til Pippi

Der kræves nu aktier i Falck, efter to hovedrige ejere har lånt koncernen to milliarder kroner. Foto: PR Samfund Har lånt Falck to milliarder - nu kræver de ind

Flere medarbejdere fik besked om deres fyring via Facebook i Bowl'n'Fun Holstebro. På billedet ses deres forretning i Odense. Foto: Ritzau Scanpix Samfund Medarbejdere raser over bowling-center: Blev fyret via Facebook

68 kommentarer
Vis kommentarer