Annonce:
Annonce:

Prestigebyggeri lammet: - Jeg kan ikke styre 600 stilladsarbejdere

Prestigebyggeriet Axel Towers i hjertet af København er lammet, efter akkordlønnede tømrersvende har nedlagt deres arbejde

Et tømrersjak på 40 mands arbejdsnedlæggelse kan ende med at trække 600 stilladsarbejdere ind i en konflikt på et af Danmarks mest prestigefyldte byggeprojekter lige nu Foto: Stine Tidsvilde
Et tømrersjak på 40 mands arbejdsnedlæggelse kan ende med at trække 600 stilladsarbejdere ind i en konflikt på et af Danmarks mest prestigefyldte byggeprojekter lige nu Foto: Stine Tidsvilde
Annonce:
Følg Samfund

Med prominente naboer som Tivoli og Cirkusbygningen er der store forventninger til det nye prestigebyggeri på grunden Axeltorv i hjertet af København, der efter planen skal stå færdigt i slutningen af 2016.

Men byggeriet af det ekstravagante prestigeprojekt Axel Towers er tilnærmelsesvist gået i stå, efter 40 tømrersvende i en uge har nægtet at udføre deres arbejde på pladsen.

Tømrersjakket er utilfredse med den såkaldte akkordaftale, der går ud på, at aflønningen udregnes på baggrund af deres resultater. Den har de igennem flere måneder forsøgt at få genforhandlet med deres arbejdsgiver.

- De vil diktere vores løn og vil ikke rykke sig i forbindelse med en ny aftale. Det går fundamentalt imod den måde, man normalt plejer at forhandle akkordaftaler, siger Julius Gudmundsson, der er talsmand for tømrerne og snedkerne på byggepladsen.

Annonce:

- De gange, vi har forsøgt at forhandle, kommer de med nogle useriøse bud. Det, de har lagt op til, er langt under det gennemsnitlige for akkordarbejde i København. Det kan og må vi ikke acceptere.

Strejken blandt tømrerne betyder, at det indvendige arbejde i tårnene er lammet og så godt som gået i stå.

Ulovlig strejke
Mandag i denne uge endte sagen for Arbejdsretten, der afgjorde, at tømrernes arbejdsnedlæggelse er ulovlig.

Men for tømrerne handler arbejdsnedlæggelsen om mere end bare den enkelte byggeplads. Her frygter man, at de vilkår deres arbejdsgiver tilbyder dem, kan brede sig til en større del af byggebranchen.

En tankegang, der kan ende med at koste tømrersvendene deres job.

På grund af den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse kan Arbejdsretten næste gang parterne mødes vælge at give arbejdsgiveren mulighed for at fritstille de 40 strejkende tømrer.

Annonce:

- Ifølge vores oplysninger, er arbejdsgivers plan at fyre os alle sammen og så genansætte dem, de gerne vil have. Med andre ord vil de gerne have sorteret fanebærerne fra. Samtidig har de haft planer om at ville ansætte udlændinge og jyder til at udføre arbejdet, siger Julius Gudmundsson.

Axel Towers i hjertet af København beskrives af bygherren ATP som 'et arkitektonisk højdepunkt i byen' Foto: Stine Tidsvilde
Axel Towers i hjertet af København beskrives af bygherren ATP som 'et arkitektonisk højdepunkt i byen' Foto: Stine Tidsvilde
 

600 stilladsarbejdere klar til...
Konflikten mellem tømrerne og deres arbejdsgiver kan dog få større konsekvenser for det storslåede byggeprojekt.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var repræsentanter for de københavnske stilladsarbejdere tidligere torsdag forbi byggepladsen for at opfordre deres kollegaer i tømrerfaget til at fortsætte kampen mod de lave akkordlønninger.

- Stilladsarbejderne er også akkordarbejdere og alle akkordsjak har interesse i, at vi ender med en fornuftig aftale. Derfor har vi nu sat foden i i forbindelse med det her prestigebyggeri, siger Julius Gudmundsson.

Den besked er stilladsarbejder Thomas Strømholt glad for. Tidligere i dag, var han forbi byggepladsen for at udtrykke sin støtte og sympati med tømrernes kamp.

Annonce:

Han repræsenterer de mere end 600 københavnske stilladsarbejdere, og hvis ikke tømrerne på Axel Tower-byggepladsen får en fornuftig aftale, kan han ikke garantere for, hvordan hans kollegaer vil reagere.

- Den måde tømrerne nu bliver behandlet på, får os til at se rødt, lyder det fra Tomas Strømholt og uddyber:

- Vi har selvfølgeligt fuld tillid til, at det fagretslige system kan finde en løsning på det her. Men den her måde at forhandle på fra arbejdsgivers side bliver set som et angreb på de 600 stilladsarbejdere der er i København. Så hvis de ikke finder en løsning, er det min frygt, at jeg ikke kan styre mine 600 kollegaer, siger Thomas Strømholt.

Pensionskasse i knibe
I krogene bliver der talt om total blokade af byggepladsen.

Sker det, vil det være pinligt for den offentlige pensionskasse ATP, der sammen med PFA og Industriens Pension står bag projektet og som har hyret underleverandøren, som tømrerne er kommet i clinch med.

Annonce:

ATP der samtidig administrer den obligatoriske tillægspension, som personer på det danske arbejdsmarked hver måned betaler ind til.

- Der er sjældent nogle vindere ved sådan en kontrovers. Vi er trygge ved den proces, der nu kører ved Arbejdsretten. Der er heldigvis gode spilleregler for sådan noget her i Danmark.

- I flere brancher lyder det, at man følger sagen på jeres byggeplads tæt. Kan i finde på at banke jeres underleverandør på plads, så man sikrer, der findes en løsning og samtidig undgår, at en større konflikt bryder ud?

- Vi har et klart krav og en forventning om, at vores leverandører og underleverandører lever op til danske overenskomster. Som jeg forstår det, er der tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, men vi følger sagen tæt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: