Prins Harry fløj med død dansk soldat

Den engelske prins har åbent fortalt om hans tid i Afghanistan - hvor han blandt andet var i samme fly som en afdød dansk soldat

Den britiske prins holdt tale i forbindelse med besøget, hvor han blandt andet kom ind på, hvilke tanker hans ture til Afghanistan har sat i gang. (Foto: AP)
Den britiske prins holdt tale i forbindelse med besøget, hvor han blandt andet kom ind på, hvilke tanker hans ture til Afghanistan har sat i gang. (Foto: AP)

Prins Charles yngste søn, Prins Harry, er kendt for at have en længere militærkarriere bag sig.

Den britiske prins og militærveteran besøgte onsdag et genoptræningshjem for krigsveteraner sammen med den amerikanske præsident, Barack Obama, og hans kone, Michelle. Englænderen siger, at hans egne missioner i Afghanistan har ændret hans liv for altid.

- Jeg er ikke i tvivl om, at mine to udsendelser til Afghanistan har ændret mit livs retning. Der er meget lidt, der for alvor kan forberede dig til krigens realiteter. De oplevelser kan være stærke og vedvarende, siger han ifølge The Telegraph.

Den britiske prins havde et klassisk møde med Obama i Det Ovale Kontor i forbindelse med besøget. (Foto: AP)
Den britiske prins havde et klassisk møde med Obama i Det Ovale Kontor i forbindelse med besøget. (Foto: AP)
 

I forbindelse med mødet fortalte han især om en oplevelse, der har haft stor indflydelse på ham.

- På turen hjem til Storbritannien efter min første udsendelse, fløj jeg med tre kritisk sårede britiske soldater, alle i kunstigt koma, og liget af en dansk soldat, der blev dræbt i kamp.

- Det slog mig, at dette fly var et af mange, der transporterede mænd og kvinder, hvis liv ville være ændret for evigt, og nogen som havde gjort den ultimative ofring. Fra det øjeblik vidste jeg, at jeg havde et ansvar over for at hjælpe alle veteraner, lød det fra prinsen.

Prins Harry, der er Charles og Dianas yngste søn, fløj første gang hjem fra Afghanistan i starten af marts 2008.

Dræbt af vådeskud
Den døde dansker i flyveren, der bragte prinsen hjem til Europa, er sandsynligvis Morten Krogh Jensen, der blev dræbt 24. februar ved et vådeskud. En soldaterkammerat ladede og affyrede ved en fejl sit maskingevær og skød den 21-årige livgarder i hovedet.

Gerningsmanden blev i februar 2009 idømt seks måneders ubetinget fængsel.

- Jeg har ikke været mig selv siden episoden. Jeg kan ikke sove om natten, sagde han i retten, hvor han havde håbet på en betinget dom.

Prins Harry var tilbage i Afghanistan henover årsskiftet 2012-2013, hvor han gjorde tjeneste som pilot på en Apache-helikopter, der var med til at nedkæmpe flere Taliban-krigere.

- Tag et liv for at redde et liv. Det er det, vi kredser om, går jeg ud fra. Hvis der er folk, der prøver at gøre noget ondt ved vores drenge, så tager vi dem ud af spillet, sagde den nu 31-årige prins i 2013, hvor han også forklarede, at han godt kan lide at føle sig som en af gutterne.

- Min far prøver altid at minde mig om, hvem jeg er og sådan noget. Men det er meget nemt at glemme, hvem jeg er, når jeg er i hæren. Alle bærer den samme uniform og gør de samme ting, lød det.

1 af 2 Foto: AP
2 af 2 Den britiske prins holdt tale i forbindelse med besøget, hvor han blandt andet kom ind på, hvilke tanker hans ture til Afghanistan har sat i gang. (Foto: AP)
21 kommentarer
Vis kommentarer