Prins Henriks aske skal spredes til havs: Sådan foregår det

Prins Henrik har valgt en anderledes, men særdeles smuk og privat bisættelse, mener en kaptajnløjtnant, der har stået for flere askespredninger på de danske farvande

Prins Henrik har været meget passioneret for havet og sejlads lige siden, han kom til Danmark. Foto: Polfoto: Mikkel Berg Pedersen
Prins Henrik har været meget passioneret for havet og sejlads lige siden, han kom til Danmark. Foto: Polfoto: Mikkel Berg Pedersen

Efter eget ønske har prinsen valgt en bisættelse, som bliver en mindre ceremoni kun med den nærmeste familie og ganske få andre. Kongehuset har oplyst i en presse-briefing, at efter prinsens kremering skal halvdelen af hans aske spredes over danske farvande, resten skal placeres i den private del af Fredensborg Slotshave.

Foto: Tariq Mikkel Khan Danske kongelige Denne dag skal prins Henrik bisættes

Morten Brandborg er kaptajnløjtnant i Marinehjemmeværnet, og han har ved flere lejligheder stået for askespredning. Ifølge ham adskiller denne måde at blive begravet på sig meget fra den traditionelle kirkebegravelse:

- Det er jo familiens ceremoni, og derfor er den meget privat. Når prinsen skal spredes vil der kun være nogle få pårørende og så besætningen i deres stiveste pus, men de holder sig helt i baggrunden på sådan en dag, der typisk er meget smuk for famiilien.

Netop det faktum, at familien er meget alene om at opfylde den afdøde persons sidste ønske, finder Morten Brandborg unik, fortæller han til Ekstra Bladet:

- Jeg har gjort det her en del gange før, og der har det altid foregået i rigtig tæt samarbejde med familien. Det er en speciel måde at gøre det på netop fordi, det er personen selv, der har ønsket det. Familien bliver ofte meget lettet, fordi de med ro i sindet er forvisset om, at de har gjort det ud fra den afdødes personlige ønske.

Artikel fortsætter under billedet ...

Morten Brandborg har i sit virke som kaptajnløjtnant været med til at sprede aske med pårørende flere gange. Han vil ses bisættes på den måde, fortæller han. Privatfoto
Morten Brandborg har i sit virke som kaptajnløjtnant været med til at sprede aske med pårørende flere gange. Han vil ses bisættes på den måde, fortæller han. Privatfoto
 

Søens mand
Prins Henrik beslutning om at få sin aske spredt til søs kommer ikke helt som et chok. Den livsglade prins har nemlig været en stor del af det danske sejlerfællesskab i mange år. Og det er ofte søens folk, der vælger denne form for askepsredning, fortæller Morten Brandborg: 

- Dem, jeg har været ude at sprede, har allesammen været nogen, der har haft en tilknytning til havet. Ofte er det søfolk og officerer, der har et specifikt ønske om, at deres aske skal spredes et sted, som de holder meget af.

Selvom prinsen i mange år har holdt af at sejle, var det først, da han kom til Danmark, at han fandt sin kærlighed til havet, mindes den berømte danske sømand Troels Kløvdal i sin seneste bog 'Alle Mine Morgener på Jorden':

'Prins Henrik fortalte mig, at noget af det, som Danmark havde givet ham, var glæden ved at sejle, som han ellers intet kendte til, da han kom til landet, skriver han i bogen.

Askespredning til søs

Generelt
Der må som udgangspunkt ikke gennemføres forlægning over lange afstande, for at asken bliver spredt på en bestemt position.

Den tomme urne må ikke knuses eller kastes i havet, men skal bringes i land, medmindre der er tale om en urne, der opløses i vand (er angivet på urnen).

 

Praktisk gennemførelse
Nedenfor er en række praktiske detaljer listet op. Rækkefølgen er kronologisk, men ikke bindende, idet almindelig sund fornuft, og den enkelte situation, kan nødvendiggøre afvigelser fra disse retningslinjer.

 

  • Orlogsflaget sættes på halv stang.
  • Der lydes med skibsklokken (små hurtige slag med kniplen) i et par minutter før askespredningen.
  • Fartøjets kurs lægges op i vindøjet og farten sættes til omkring styrefart.
  • Man samles på agterdækket.
  • Der lydes igen med skibsklokken.
  • Urnen åbnes, seglet brydes, hvorefter asken strøs i havet sammen med brændingsstenen.
  • En kort andagt ved fartøjsføreren (FARF) eller en anden officer er en naturlig følge sammen med et fælles fader vor.
  • De pårørende vil typisk ønske at sprede blomster.
  • Der lydes med skibsklokken.
  • Orlogsflaget sættes på hel stang.

Tidspunkt og position for askespredningen samt afdødes navn, fødselsdato og dødsdato indføres i skibsjournalen

 

Kilde: Forsvarskommandoen.

62 kommentarer
Vis kommentarer